Eklem Bacaklılar

Örümcekler Hakkında Bilgi

4.6/5 - (39 votes)

Yeryüzünde yaşayan en sıra dışı canlılardan biri olan örümcekler gerek vücut yapıları, beslenmeleri, üremeleri ve gerekse kurdukları ağlarla her dönem ilgi çekmeyi başarabilen ender canlılardandır. Böceklerin büyük çoğunluğu 6 bacaklıdır, ancak örümcekler 8 bacaklı oluşlarıyla kendilerini diğer tüm böcekgillerden ayırırlar.

Şaşırtıcı Vücut Yapıları Vardır

3 ya da 4 çift göze sahip örümceklerin boyları birkaç santimetreden 35 santimetreye kadar ulaşabilir. Dünyanın hemen her yerinde farklı türlerini görebileceğiniz örümceklerin baş ve göğüs bölümü kaynaşmış gibidir. Göğüs ve karın bölümünü birleştiren beli çok incedir. Kendi büyüklüklerine oranla başka hiçbir canlının bu kadar ince bir bele sahip olmadığını söylemek gerekiyor. Daha da ilginç olan ise belinin içinden kan damarları, nefes boruları, sinir sistemi ve sindirim borusunun birlikte geçmesidir.

Örümcekler Diğer Tüm Canlı Türlerinden Farklı Beslenirler

Sineklerden böceklere, arılardan kuşlara ve hatta kurbağalara kadar pek çok canlı onların menüsünde yer alabilir. Ağlar onların avlarını yakalamak için kurdukları sanat eseri gibidir. Ağın tamamı yapışkan özellikler göstermez. Ağa yakalanan av, kurtulmak için çırpındıkça biraz daha yorulur ve sonunda örümcek yapışkan olmayan ipliklerin üzerinden kolayca avına yaklaşır ve onu zehirler. Ağız yapıları bir sineği bile parçalayamayacak kadar güçsüz yaratılmıştır. Örümcekler avlarının vücutlarına salgıladıkları enzimlerle onların organlarını sıvılaştırır. Kısa sürede sıvılaşan organlar, örümcek için lezzetli bir besindir ve tamamı örümcek tarafından soğrulur. Avdan geriye içi boş bir kabuk kalır.

Örümcekler Nasıl Çiftleşir?

Dişisinin çiftleşmenin hemen ardından erkek örümcekleri yedikleri bilenen bir gerçektir. Dişiler erkeklere oranla daha büyük oldukları için önlerine çıkan hiçbir fırsatı geri çevirmezler. Erkek örümcekler çiftleşme öncesi örümceklerin sevgi dansı olarak kabul edilen bir tür hareketle dişinin açlığını unutması için çaba gösterdikten sonra çiftleşir ve çiftleşmenin hemen ardından oradan kaçmanın yoluna bakar. Ancak bu kaçışı erkek örümceklerin çok nadiri gerçekleştirebilir. Büyük çoğunluğu, hem yaptıkları danslar hem de çiftleşme sırasında harcadıkları enerji nedeniyle yorgun düşer ve dişi örümceğe yem olur.

Örümcekler Zehirli midir?

Örümcekler hakkında bilgi arayanların en çok sordukları soruların arasında örümceklerin zehirli olup olmadıkları yer alır. Kısaca cevaplamak gerekirse evet zehirlidirler. Ancak bilinen binlerce örümcek çeşidi içinde çok az bir türün zehri insanları etkiler.

 

Böcekler ile ilgili belgeseli de tavsiye ediyoruz, içerisinde örümcekler ile ilgili bölümde var.

 

 

Yorum Yaz