Eklem Bacaklılar

Örümcekler Nasıl Ürer?

Örümcek Ağındaki Mühendislik
1.6/5 - (188 votes)

Kurdukları ağlar, sıra dışı anatomileriyle hemen herkesin biraz korku biraz da meraklı bakışlarının hedefi olan örümcekler, canlılığın devamı için gerekli olan üreme şekilleriyle de diğer canlılardan farklılık gösterirler. Üremenin başlangıcı olan çiftleşme erkek örümceğin ölümüyle noktalanabilir. Katilini ise tahmin etmek güç değil.

Erkek örümceklerin üzerleri duyu algılayıcı tüylerle kaplı, çoğunlukla bacak sanılan ve ağız önünde yer alan duyu bacakları, dokunma, tat alma ve çevreyi koklayıp araştırma gibi görevlerinin yanında, üreme dönemlerinde spermaları biriktirip dişiye aktaran çiftleşme organıdır. Erkek öncelikle bir sperma ağı örerek üzerine bir damla sperma bırakır. Sonra ters dönerek sıvıyı çiftleşme organına bir şırıngaya çeker gibi çeker, dişisini aramaya koyulur.

Çoğu erkek örümceğin yaşamla ölüm arasındaki ince çizgisi de tam bu noktada başlayacaktır. Erkek örümceğe oranla daha büyük olan dişi örümcek, erkek için her zaman büyük bir tehdit oluşturur. Çünkü büyük bir ihtimalle, çiftleşme sonrasında dişi örümcek erkek örümceği yiyecektir.

Bunu iyi bilen erkek örümcekler, dişilere açlıklarını unutturmak için olmadık hareketlere girişirler. Kimilerine göre örümceğin sevgi dansı, kimilerine göre ölümle dans olarak kabul edilen bu hareketler ve sıçramaların yanında bazı erkek örümceklerin dişiye yaklaşmadan önce onlara yakaladıkları böcekleri hediye eder ve böylece onların açlığı unuttuğunu düşünerek yaklaşırlar ve çiftleşme sonrasında hemen kaçmak isterler.

Hem dişi arayışı, hem sevgi dansı hem de çiftleşmeyle yorgun düşen erkek örümceklerin büyük çoğunluğu, dişi örümcekler tarafından en yakında bulunan protein kaynağı olarak görülmeleri nedeniyle, kaçmaya fırsat bulamadan dişi örümceğe yem olurlar.

Dişi örümcekler yumurtalarını ağlarıyla ördükleri kokon adı verilen torbalarda saklar. Bir kokonda bazen yüzlerce yumurta olabilir. Torbalar, ağaç kovuklarına, dala, taşların ya da çakılların arasına ya da bir duvar yarığına emin bir yere yapıştırılır.  Yaz sonlarında döllenen yumurtalar genellikle ilkbaharla birlikte yavru vermeye başlar. Yaz başında döllenen yumurtalar ise çoğunlukla 20 ile 60 gün içinde yavruların çıkmasını sağlayacaktır.

Dişi örümcekler kokon adı verilen torbalara büyük bir şefkat gösterseler de kimi zaman onları yerler. Bu aynı zamanda torbadaki yumurtaların sağlıksız olduğunun da bir göstergesidir.

 

 

 

Yorum Yaz