Eklem Bacaklılar

Peygamber Devesi (Mantis)

Mantis
3/5 - (13 votes)

Temel Özellikleri

Peygamber Devesi, uzun ve ince vücutlu, yavaş hareket eden bir böcek türüdür. Ön bacakları avlarını yakalayarak parça parça etmesine yarayan adeta bir kıskaca benzer. Peygamber Devesi çoğunlukla böcekleri avlayarak beslenir. Ancak bazen fareleri, kertenkeleleri hatta yakalayabildiği bazı küçük kuşları da acımasızca öldürerek yer. Çiftleşme sırasında dişilerin erkekleri yemesine de sıklıkla rastlanmıştır. Bu anlamda yamyamlık yapmaları da son derece mümkündür.

Peygamber Devesi

Boyu 8-15 cm. arasında değişen Peygamber Devesi’nin erkekleri, dişilerden daha iridir.

Peygamber Devesi’nin belki de en önemli özelliği mükemmel bir şekilde kamufle olmasıdır. Bitkilerin, yaprakların, çiçeklerin ve hatta bazı böceklerin rengini alarak düşmanlarından kusursuz bir şekilde gizlenebilme yeteneğine sahiptir. Bu özelliği, avlarına kendini sezdirmeden yaklaşmasına ve avını bekleyerek tuzak kurmasına yardım eder.

Kökeni

Mantis (Peygamber Devesi), bir sıcak iklim canlısıdır. Tropikal bölgeler genel olarak ana vatanını oluşturur. Afrika üzerinden Avrupa’ya ve Türkiye gibi ülkelere yayılım göstermiştir.

Peygamber Devesi, Mantodea alt takımında yer alan, Dictoptera takımının bir parçası olan 2000’e yakın böcek türünün ortak ismidir.

Çiftleşme ve Üreme

Dişi ve erkek Mantis çiftleşirken daha önce de dediğimiz gibi dişi erkeği yemeye başlar. Bu sırada çiftleşme durmaz ve dişiler 200’e yakın yumurtayı kovuklara, ağaç kabuklarına ve çalıların üstüne kapsüllerin içinde bırakır. Bu kapsüller dış dünyaya karşı yumurtaları korur.

Yavrular yumurtadan çıktıktan sonra kanatsız olarak doğar. Diğer pek çok organı yetişkinlerle aynıdır. Yavrular en az yetişkin Mantisler kadar iştahlıdır. Sürekli olarak birbirlerini yeme eğilimi taşırlar.

Yorum Yaz