X
    Kategoriler: Genel

Bugüne kadar klonlanan 10 hayvan

1.8/5 - (19 votes)

Klonlama, son yıllarda oldukça ilerlemiştir. Gen teknolojisi muazzam boyutlara ulaşmıştır. Öyle ki, imkansız sanılan “klonlama” bugün sıradan bir hale gelmiştir. İşte günümüze değin klonlanan 10 hayvan:

Snuwolf ve Snuwolffy
Seul Üniversitesi 2005’teki koruma projelerinin öncüsü olarak bu iki gri kurtla piyangoyu vurdu.


Klon Kediler
2001’de klonlanan bu kedi, gelişmekte olan bir sektör olarak hayvan klonlama sürecinin başlamasına ön ayak oldu.


Libby ve Lilly (Gelincik)
Bu gelincikler 2004’te klonlandı. Peki neden gelincikleri seçtiklerini biliyor musunuz? Çünkü hem bazı türlerinin tükenmekte olması hem de insanlardaki solunum yolu rahatsızlıklarını araştırmada çok faydalı olmaları gelincikleri özel kılıyor.


Idaho Gem
2003’te bir Amerikan araştırma ekibinin gururu olan Idaho Gem, katırların da klonlanabileceğini gösteriyor.


Ombretta (Koyun)
Türü tehlikede olan bu hayvanın başarılı klonu 2000 yılında gerçekleşti . Bu, klonlamanın nasıl yok olmakta olan bir türü kurtardığını gösteren güzel bir örnek.


Boynuzlu Noah
Noah 2001’de klonlandı. Bu boynuzlu canlı, sayıları tükenmekte olan bir vahşi Asya öküzü. Noah dizanteriden ölmeden önce iki gün yaşayabildi.


İnek Noto ve Kaga
Japonya’da 1998’de klonlanan bu inekler pek çok kez çiftleştirildi. Bu inekler, daha iyi bir et ve süt üretimi için oluşturulan diğer klonlar için bir zemin hazırladı.


Snuppy (Köpek)
2005’te Güney Koreli bir bilim adamı oldukça zorlayıcı bir iş olan köpek klonlamasını başardı.Snuppy’nin ataları insan hastalıklarını araştırmada kullanılabilir.


Maymun Tetra
Dünyada ilk klonu 2000’de gerçekleşen laboratuar maymunu. Bilim adamlarının diyabet gibi ciddi hastalıkları daha fazla araştırmak için deney örneği olarak kullanabileceği Amerikalı Tetra, klonlanmış maymunlar serisinin ilki.


Cumulina (Fare)
2000’de Hawaii’de klonlanan Cumulina , fare klonlamasının ilk başarılı örneği. Erişkinliğe ulaştıktan sonra 2 yıl 7 ay yaşayan bu farecik araştırmacılarının gözbebeği.

HayvanSitesi: Ben Mehmet Öz. Kendimi bildim bileli hayvanlara ve doğaya meraklıyım. Belgesellerde hayranlıkla izlediğim hayvanları daha yakından tanımak için araştırma yapmaktayım ve edindiğim bilgileri sizlere Hayvansitesi.com sitemde sunuyorum
İlgili yazılar