Genel

Çitalar

Çita, kediler dünyasının en ilginç hayvanıdır. Çitalar hırlamazlar, kükremezler. İnce, uzun gövdeleri ve bacakları ile çok zarif görünürler ama, bu görünüşüne de aldanmayın. Çitaların son derece güçlü kasları ve esnek bir vücut yapısı vardır. Öyle hızlıdırlar ki, bir anda hızlarını rahatlıkla altmış kilometreye çıkarabilirler.

Çita sözcüğü Hintçe’ den türemiş olup, “benekli” anlamına gelir. Çitaların dünyada en çok görüldükleri yerler; Ortadoğu, Afrika ve Kuzey Asya’ dır. Özellikle Kuzey Asya çitaları Afganistan ve İran’ da görülürler ve oldukça tehlikelidirler. Günümüzde özellikle Afrika çitalarının sayıları gün geçtikçe azalmaktadır. Nedeni ise tabi insanlar!

Çitalar çoğunlukla gündüzleri avlanırlar. Avlarını uzaktan izlerler. Genellikle yaşlı, güçsüz ve yavru hayvanları av olarak seçerler. Antilop, impala ve ceylan yemeyi çok severler. Avlarını yakaladıkları zaman, güçlü çeneleri ile avlarını birkaç dakikada etkisiz hale getirirler. Avları ile mücadeleleri sırasında soluk alış verişleri oldukça düzgündür. Bunun nedeni ise; diğer vahşi kedilere göre çok geniş olan burun delikleridir. Bu geniş burun delikleri , rahat nefes alıp vermelerine yardımcı olur. Fakat, avlarını yemeden önce dinlenmeye ihtiyaç duyarlar. İşte tamda bu anlarda emekleri boşa gidebilir. Çünkü etrafta, avlarının takipçisi olan sırtlanlar olabilir. Sırtlanlar, avını yakalayan çitanın dinlenmesinden faydalanarak avdan kurnazca pay kaparlar.

Çitalar gruplar halinde avlanacakları gibi tek başlarına da avlanabilirler. Gruplar çoğunlukla erkek çitalardan oluşur. Tek olarak dolaşanlar ise dişi çitalardır. Ve dişilerin av sahası, erkek çitaların av sahalarına kıyasla daha küçüktür. Ama, her halükarda oldukça büyük egemenlik alanları vardır. Bu alanları çitalar, birbirleriyle uzlaşarak sahiplenirler. Bu uzlaşma ise her zaman güzel bir havada geçmez, bazen çok ciddi kavgalar sonucunda olabilir.

Yetişkin bir çitanın ortalama ağırlığı 45 – 65 kilo, vücut uzunluğu ise 1.1 – 1.6 metre arasındadır. Ömürleri ise; 12- 14 yıldır. Bir dişi çita genellikle 2 ila 4 yavru doğurabilir. Fakat, yavruların hayatta kalma oranı oldukça düşüktür. Her 4 yavrudan biri hayatta kalabilir. Diğer yavrular ise genellikle sırtlanların ya da aslanların saldırısı sonucu hayatlarını kaybederler. Çitalar doğduktan sonra 3 ay içinde erginliğe erişirler. Yani 3 aylık bir çita ergin sayılır. 18 aylık olana kadar yavru çitalar annelerine bağımlı olarak yaşarlar. 18. ayın sonunda, artık kendi yaşamlarını kurmak için annelerinden ayrılırlar.

Dünyanın en hızlı memelisi çitadır. Ayrıca çok güçlüdürler.

Yorum Yaz

3 Yorum