Genel

Deri Böceği

Deri Böceği
Rate this post

Deri BöceğiDeri böceği, farklı beslenme ve üreme şekillerine sahip olan çok sayıda türe sahip olmakla birlikte, bu haşerelerin en zararlı türü, insan derisinde yaşayanlarıdır. Derinin altında yuva yaparak, sürekli kaşıntıya ve enfeksiyonlara yol açan deri böceği, bir insandan diğerine kolaylıkla bulaşabildiği için de son derece tehlikelidir. Kurtulması oldukça zor olan ve hem yaşam alanlarına yayılan hem de insan vücudunda çoğalabilen bu haşerelerden kurtulmak için özel vücut ilaçları kullanmak gerektiği gibi, uyuz bulaşan insanların yaşadığı alanlarda da ilaçlama yapılması gereklidir. Deri koltuklara ve hayvansal ürünlerden yapılmış maddelere de zarar verebilen bu deri böcekleri maddi sorunlara da yol açabilmektedir.

Yaşam alanlarına çeşitli yollar ile gelebilen bu haşerelerin, maddi zarara neden olan türleri, dış mekanlarda; bahçe, park gibi açık alanlarda yaşadığı gibi, derinin altında yaşayan türleri, özellikle; yurt, yuva, hastane veya otel gibi ortak kullanımın yaygın olduğu alanlarda sıklıkla görülmektedir.

Deri böceği küçük çocuklarda ciddi alerjilere ve kalıcı yaralara neden olabildiği gibi; yetişkin bireylerde de enfeksiyonlara ve sürekli kaşıntıyla ilintili olarak deri tahrişine neden olabilmektedir. Fabrika, atölye, imalathane gibi alanlarda da çok sık görülen bu haşerelerin, eşyalara zarar veren türleri 1 cmden büyük olabildiği gibi, insan vücudunda yaşayan türleri, gözle görülmeyecek kadar küçüktür. Çok hızlı şekilde çoğaldığı için kapalı ya da açık alanlarda kısa sürede yayılabilen bu haşerelere karşı zamanında önlem almak büyük önem taşımaktadır. Derinin altında tüneller açarak ilerleyen ve vücutta belirgin kızarıklıklar ile kabarcıklar oluşturan uyuz böceği, aynı ortamda yaşayan insanlara kolaylıkla bulaşabilmektedir. Deri böceğinden korunmak için kalabalık alanlarda kullanılan kıyafetlerin düzenli şekilde temizlenmesi ve vücut temizliğinden sonra, temiz kıyafetler kullanılarak, kıyafetlerin bulunduğu alanda, başka insanlara ait eşyaların bulundurulmaması gereklidir.

İlkbahar döneminden sonra, çok daha hızlı üreyen ve kapalı alanlardaki eşyalar için olduğu gibi; canlı vücudu için de oldukça önemli olan deri böceği ile mücadele konusunda dikkatli davranmak son derece önemlidir. Uyuz bulaşmış insanların ilk olarak doktora başvurmaları ve gereken yardımı aldıktan sonra, bu haşereler ile kapalı alanda da mücadele edilmesi gereklidir.

Yorum Yaz