Genel

Gergedanlar Nerede Ne Kadar Yaşar?

Gergedan
4.8/5 - (68 votes)

Kendi adıyla bilinen gergedangiller familyasına sahip bu sıra dışı canlılar, bilinen ve bilinmeyen özellikleriyle her dönem farklı ve ilgi çekici canlılar olmaya devam ediyorlar. Biz de gergedanlar nerede ne kadar yaşar sorularına, gergedanların bilinmeyen özelliklerine ve neden bu kadar ilginç olduklarına yer verdik.

 

Ağır bir gövdeye, kalın bir deriye ve burnunun üzerinde bir ya da iki boynuzuyla filden sonraki en büyük otçul memeli olan gergedanlar, tarihten günümüze pek çok belgesele, filmlere ve hatta çizgi filmlere kadar konu olmuştur. Ter bezleri bulunmayan bu toynaklı hayvanların kimi zaman boynuzları ile ilgili inanışlar kimi zaman sinirlenmeleri ve kimi zaman da ateşe karşı gösterdikleri refleksleri onları Afrika ve Asya’nın en popüler ve ilginç canlıları olmasını sağlar.

Gergedanlar Nerede Yaşarlar?

Hepimizin bildiği beyaz gergedanlar, siyah gergedanlar, Hint, Endonezya ve Sumatra gergedanları olarak sıralayabileceğimiz çeşitleriyle, geniş bir coğrafyada kendine yaşam alanı bulan bu hayvanların Afrika başta olmak üzere Asya, Endonezya’da canlılığını sürdürmeye devam ediyor. Otçul bir yapıya sahip olmaları onları fillerden sonra en büyük otçul kara memelisi yapar. Burunlarındaki boyunuzlar da yaşam alanları ve türleriyle çeşitlilik gösterir. Tek boynuzlu ya da çift boynuzlu türleri bulunan gergedanlar arasında, Afrika’da yaşayan beyaz ve siyah gergedanları ile Sumatra türleri diğer türlerden farklı olarak iki boynuza sahiptir. Endonezya ve Hint gergedan türleri ise küt ve tek boynuza sahip türlerdir.

Gergedanlar Ne İle Beslenir, Ne Yer?

Otçul hayvanlar olmasına rağmen geviş getirmezler. Büyük ve iri cüsselerini çepeçevre saran kalın derileri onlar için aynı zamanda büyük bir zırh ve yırtıcılardan korunmada en büyük yardımcılarıdır. Geniş dudaklara ve güçlü çenelere sahip gergedanlar iyi birer çayır yiyicisi ve aynı zamanda ağaçların ve çalılıkların filizleri ve dallarıyla da beslenebilirler. Endonezya’nın geniş ormanlık alanlarında yaşayan türleri ise çoğunlukla fidanların sürgünleri ve taze yapraklarla beslenmeyi tercih eder.

Bir Gergedan Ne Kadar Yaşar?

Güçlü ve büyük anatomileri onların gelişim özelliklerini ve dolayısıyla gebelik sürelerinde de etkisini gösterir. Dişi bir gergedanın gebelik süresi 13 ile 18 ay arasında değişebilir. Dünyaya gelen yavruların yetişkin bir gergedan olabilmesi için üç ile beş yıllık bir süreye ihtiyacı vardır. Bu sürenin ilk iki yılında anne gergedan yavrusunu bir an olsun yanından ayırmaz ve onu sütüyle besler. Ortalama ömürlerinin de elli yıl kadar olduğunu söylemek mümkün.

Gergedanlar İle İlgili İnanışlar

Özellikle boynuzlarının ve organlarının tıbbi olarak bilinen faydaları onların hemen her dönemde nesillerini tehlikeye atacak ölçüde avlanmalarına neden olmuştur. Asya ülkelerinde bir gergedan boynuzunun cinsel gücü artırdığına ve cüzama iyi geldiğine inanılırdı. Bunun etkisinde kalan Avrupalıların ve Japonların ilgisiyle neredeyse vahşi bir katliama maruz kalan gergedanların pek çok organının günümüzde de kullanıldığını söyleyebiliriz.  Yalnızca organlarının değil, gergedanların idrarlarının da halen bir gençlik iksiri olduğuna inanıldığını biliyor muydunuz? Hindistan’da birkaç damla gergedan idrarı için hayvanat bahçesinde kuyrukta bekleyen onlarca kişiyi görebilmek mümkün.

Yorum Yaz

2 Yorum