Genel

Hamilelikte Evcil Hayvan Beslemek

5/5 - (1 vote)

Hamileyken annelik içgüdüsü çok ağır basmaktadır. Kendinizden önce her zaman bebeğinizi düşünürsünüz. Yediğiniz yemeğe kadar yan etkisi olup olmadığına dikkat edersiniz.Ya evde vazgeçemediğiniz minik dostlarınız yani evcil hayvanlarınız var ise nasıl önlem almanız gerekiyor? Anne adayları bu durumda ne yapmalı? Onlarla ayrı kalmak istemiyorsanız bazı önlemler almanız gerekmektedir.Bende şimdi size o önlemlerden bahsedeceğim.

İlk olarak kedilerden örnek verelim.Kedilerden insanlara bulaşabilen en önemli hastalık ’toxoplazma enfeksiyonu’ dur.Toxoplazma dışkılar ile bulaşan bir virüstür. Bu virüs insanlara bulaşan ve hamile insanların bebeklerinde düşüş ya da erken doğuma sebep olan bir parazittir.Fakat kediniz çok dışarı çıkmıyor ise ya da çiğ et ile beslenmiyorsa korkmayın. Kediyi sevmenizde ve dokunmanızda bir sakınca yoktur.

Köpek kuduz değil ve aşıları tam ise hiç bir zararı yoktur. Köpek ısırmalarında yapılacak ilk işlemin ısırılan bölgenin, sıcak ve sabunlu su ile temizlenmesinden sonra acil olarak bir hekime başvurulması gerekliliğini asla unutmayın. Diğer unutulmayacak bir diğer konu hayvanlarda bulunan tüy bakımıdır. Gerekli bakım yapılmalıdır. Kuşlarda ise insanlara en fazla bulaşma olasılığı olan hastalık “Psittakozis” adı verilen bir enfeksiyondur. Hamilelerde bu hastalık çok nadir görülmüş hafif grip etkisi yaratmıştır. Son yıllarda güncellik kazanan ‘Kuş gribi’ enfeksiyonun ise enjekte göçmen kuşlarının dışkıları ile tabiatta yaşayan kuşlara geçtiği ve ölümcül olabildiği belgelenmekle birlikte kuştan insana geçmeleri oldukça az sayıdadır. İnsandan insana geçiş ise henüz izlenmemiştir. Tüm bu öneriler doğrultusunda; hamileliğiniz döneminde evinizdeki kuşu satmanıza yada komşunuza vermenize gerek yok. Kafesin temizlenmesi sırasında eldiven kullanılması ve temizlik sonrası ellerinizi mutlaka sıcak su ile yıkanması yeterlidir. Ayrıca kuş işe çok yakın temastan kaçınılması önerilmektedir. Hamilelikte hamster türü kemirgen ve sürüngen hayvanlardan uzak durmalısınız. Zararlı virüsler bulunmaktadır.

Her ne olursa olsun içiniz rahat etmeyecek biliyorum. Ama evde baktığınız hayvanları veteriner kontrolünde bakıyor ve aşıları tam ise korkmayın. Sadece bunun haricinde dokunduktan sonra ellerinizi güzelce dezenfekte etmeyi ihmal etmeyin. Hayvanlarınızı ticari mamalarla ve çiğ et ile beslemeyin. Bu hususlara da dikkat ettikten sonra geriye kaldı doğacak çocuğunuza da hayvan sevgisini aşılamak.

Yorum Yaz