Genel

Hayvanların hiç bilinmeyen özellikleri

Rate this post

Sadece insanların yaptığı sanılan, ancak hayvanlarda da bulunan 13 özellik!

Empati kurmak

Kontrollü deneylerde, bilim adamları bir fareye ikramda bulunurken diğerini kapalı bir yerde tutmaktalarmış. Bu özgür olan fare ikram edilen şeye gitmek yerine açıkça diğerini kurtarmaya çalışıyormuş.

Bilim adamları 2. fareyi serbest bıraktıklarında ise ikisi beraber gidip ikram edilen şeyi yiyorlarmış. Fareler durumun adil olmadığını bildikleri gibi, ortak menfaatleri için beraber çalışıyorlarmış.

hayvanlarin-bilinmeyenleri-8

Kin tutmak ve intikam alma isteği

2007 yılında, hayvanat bahçesini ziyaret eden bir grup Tatiana adındaki Sibirya Kaplanının karşısına dikilip onunla alay etmişler. Sonrasında kaplan bir şekilde kaçmış ve bu grubun izini sürmüş ve onlara saldırmış.

Açıkça bir yığın insanı ve hayvanı es geçmiş ve o grubu aramış. Belki siz de hayvanat bahçesini ziyaret ettiğinizde sizi 1 saniyede öldürebilecek hayvanları rahatsız etmezsiniz.

Yas tutmak ve ölülerini toprağa gömmek

Şempanzeler, filler ve kurtlar ölülerine dokunaklı ve merhametli bir şekilde tepki göstereceklerini bilirler. Grupta bir kayıp olduğu zaman, bu hayvanlar zor bir şekilde uyurlar, oyun oynamayı keserler ve arkadaşlarının öldüğü yerden uzak durmaya çalışırlar. Bu üç tür de ölülerine çeki düzen verirler ve aynı zamanda filler belirli bir seremoni ile ölülerini defnederler.

hayvanlarin-bilinmeyenleri-7

Acılarını alkolle gidermek

Karıncalar gibi, meyve sinekleri de düşündüğünüzden çok insana benziyorlar. Bizim gibi onlarda cinsellik ile kafayı bozmuşlardır. Araştırmacıların bulduğuna göre, sinekler potansiyel çiftleri tarafından reddedildiği zaman, alkol içeren meyvelere yönelirler.

Kültürlerini şekillendirmek

Kültür genetik bir şey değildir, bağımsız bir bireyden diğerine geçer. 1963 yılında bir tek Japon Makak’ı (maymun cinsi) sıcak kaplıca suyunda rahatladığını keşfetmiş. Şimdi maymun toplulukları bu kaplıca suyuna düzenli ziyaretlerde bulunuyorlarmış. Bütün bu kültür masum meraklı bir maymundan gelişmiş.

hayvanlarin-bilinmeyenleri-4

Espri anlayışı

Washington Üniversitesi’ndeki araştırmacılar farelerin oyun oynarlarken yüksek perde de ultrasonik cıvıltılar çıkardıklarını fark etmişler. Fareleri gıdıkladıktan sonra bu sesin açıkça gülmek olduğunu anlamışlar. Diğer hayvanlarda bu gülüş espri ile gelişmektedir.

Şempanzelerin de çocuklarla oynanan “ce” oyunu ve diğer oyunları oynarlarken sık sık güldükleri görülmüştür, bu hayvanların aktif bir şekilde diğerlerini güldürmeye çalıştıkları varsayılıyor.

Hayat boyu bağ kurmak

Sevgi ile bazı hayvanların bütün hayatlarını tek partnerle geçirdikleri gözlenmiştir. Kanada turnalarının eşleri öldüklerinde %20’sinin başka bir eş bulduğu görülmüştür.

Şu ana kadar sadece bir kez bir Kanada turnasının eşini aldattığı görülmüştür. Tabi ki insanların onlardan öğreneceği çok şey var…

hayvanlarin-bilinmeyenleri-6

Bizim yaptığımız gibi öğretmek

Birçok hayvan öğretir ve ayrıca gözlem ve taklit ederek öğrenir. Mirketler gibi bazıları öğretim için metotlara sahiptirler. Bebeklerini serbest bırakıp deneme, yanılma yöntemiyle bir şeyleri öğrenmelerine izin vermek yerine, Mirket ebeveynleri daha temkinli yaklaşıyorlar.

Neredeyse ölmüş olan küçük akrepleri inlerine getirip yavruların onları avlamalarını sağlıyorlar. Yavrular kendilerini geliştirdikçe daha sağlıklı ve büyük akrepleri getirip onları eğitiyorlar ta ki gözleri arkada kalmayıncaya dek.

Öz farkındalık

Öz farkındalık teorisi, bireyin kendi üzerinde odaklandığında davranışlarını kendi iç standartları ve değerleri ile kıyaslayıp değerlendirmesi olduğunu belirtir. Öz farkındalık katı bir şekilde insan özelliği olarak kabul edilir. Çok az hayvan, hatta kedi ve köpek, kendilerini ayna karşısında tanır, bu öz farkındalık eksikliğidir.

Maymunlar, filler, saksağanlar ve belirli balina türleri ayna karşısında kendilerini fark edebiliyorlar, hatta yansımalarını vücutlarında bir yeri göstermek için kullanabiliyorlar. Gerçekten etkileyici, çünkü insan bile 18 aylık olana kadar öz farkındalık yeteneğine sahip olamıyor.

hayvanlarin-bilinmeyenleri-5

Bilerek kafayı bulmak

Zevk için uyuşturucu kullanımı sadece insan davranışı olarak kabul görür. Buna rağmen yunuslar zaman zaman uyuşturucu ile uçma peşindedirler. Kasten Balon Balığı yakalarlar ve halüsinasyon etkisi yaratan savunma mekanizmalarını kullansınlar diye onları canlı tutuyorlar.

hayvanlarin-bilinmeyenleri

Dil oluşturmak

Primatlar, balinalar, kuşlar ve kalamarlar’ın belirli objeleri, olayları ve kişileri tanımlamak için belirli bir şekilde sesleri kullandıkları görülmüştür. Hatta primatlar konuşmalarında gramer kullanırlar ve bazı durumlarda diğer hayvanların dillerini öğrenebilirler aynı bizim gibi.

Şempanzeler 350 kelime Amerikan işaret dilini öğrenebilirler ve karışık cümleler için bunları kullanabilirler. Bir vakit, eğiticisi maymuna “benim bebeğim öldü” diye işaret ettiğinde, şempanze bir süre yere bakmış ve “ağlama” kelimesini işaret etmiş ve de onun çenesine dokunmuş. Gerçekten büyüleyici bir maymun.

hayvanlarin-bilinmeyenleri-2

Aksan geliştirmek

Aksanlar sadece insanların kullanabildiğini varsaydığımız iletişimin önemli bir parçasıdır. Ama şimdi, Bilim adamları başka bölgelerde yaşayan hayvanların seslerinde ufak farklılıklar olduğunu fark etmişlerdir.

Scottish Natural Heritage grubu İskoçya’nın doğu ve batı sahillerinde ki yunusların avlanırken farklı sesleri kullandıklarını keşfetmişlerdir. İnsanlardaki gibi onlarında dilleri birinden birine geçiyor ve bu işlem sürecinde değişiyor.

hayvanlarin-bilinmeyenleri-3

Tembellik

İnsanlar tembel olmaya çalışıyor, çünkü artık egemenlik noktasına ulaştık. İş ertelemeye gelince, güvercinler de bizimle aynı. Araştırmacılar güvercinlere sonunda ziyafet olan 2 çalışma programı seçeneği vermişler.

Güvercinlerden biri ziyafetten önce uzunca bir süre bekleyeceği kolay olan programa başlamış, diğeri ise yine uzunca bir süre bekleyeceği fakat biraz daha zor olan programa başlamış. Daha sonraki görev programında güvercinler uzun görev programı anlamına gelen kısa görev programını seçmişler. Bu size birini hatırlatıyor mu?

hayvanlarin-bilinmeyenleri-9

Yorum Yaz

1 Yorum