Güvercin Türleri

Taklambaç

Taklambaç
4.8/5 - (10 votes)

Konya bölgesinde yaygın olarak yetiştirilen bir güvercin ırkı olan Taklambaç Güvercinini bu yazımızda tanıtacağız.

Taklambaç

Genel Bilgiler

Konya’ya Anadolu Selçukluları zamanında getirilen Taklambaç Güvercinleri yaklaşık 1000 yıldır Anadolu’da yetiştirilmektedir. Bölgedeki halk arasında “Pirinç dık dık” olarak bilinen bu güvercin türü bu ismi gagasının çok küçük olmasından dolayı almıştır. Eski zamanlarda oldukça fazla sayıda olan bu güvercinler zamanımızda artık sayıca çok azalmıştır. Başka illerde neredeyse hiç görülmeyen bu güvercinler, Konya’da da sadece eskiden beridir kuşçuluk yapan kişiler tarafından yetiştirilmektedir.

Nesli tükenme tehlikesi altında olduğundan, Konya Belediyesi tarafından önlemler alınması gerekmektedir. Fakat belediye kuşçuluk üzerine yaptığı çalışmalarda Taklambaç Güvercinlerine neredeyse hiç yer vermemektedir. Bu durum nesli tükenmek üzere olan bir kuş türü için oldukça endişe verici bir durumdur.

Özellikleri

Taklambaç Güvercinler genellikle alçak seviyelerde uçarlar, Mardinler gibi çok yüksek seviyelere çıkmazlar. Genel olarak düz oyunlu bir kuş olan Taklambaçlar, uçarken genelde tek takla atmaktadırlar. Bazı türleri ise hiç takla atmazlar. Doğal olarak takla atan güvercinler, diğerlerinden daha değerli sayılmaktadır. Genel olarak Taklambaçların ayaklarında paça bulunmaktadır. Paçasız olan Taklambaçların kırma ırk olduğu düşünülmektedir. Uçarken takla atabilen bu güvercinler, sık dokulu tüyleri ve dik kuyruklarıyla diğer güvercinlerden ilk bakışta ayrılabilmektedirler.

Küçük gözlere sahip olan Taklambaçlar renklerine göre bölgede çeşitli isimler almaktadırlar. Bu isimler arasında: Aktaklambaç, Karataklambaç, Karakafa, Karakuyruk, Çallı Taklambaç ve Kırgın yer alır.

Yorum Yaz