Haberler

96 yıl sonra ilk kez

96 yıl sonra ilk kez
Rate this post

1918 yılından bu yana ilk kez yeni bir nehir yunusu türü keşfedildi.

96 yıl sonra ilk kez

Brezilya’da keşfedilen ve dünyanın bilinen beşinci nehir yunusu türüne, bulunduğu nehre ithafen Araguaia adı verildi.

Plos One adlı dergide keşfedilen türü anlatan uzmanlar, Araguaia’nın diğer Güney Amerika nehir yunuslarından iki milyon yıl önce ayrıldığını anlattılar.

Araguaia nehri havzasında 1000 kadar farklı hayvan türünün yaşadığı tahmin ediliyor.

Nehir yunusları dünyanın en nadir hayvan türlerinden.

Uluslararası Doğadaki Türleri Koruma Birliği’ne (IUCN) göre bu son keşfe kadar dünyada dört nehir yunusu türü vardı ve bunlardan üçü “kırmızı liste”de yani yokolmak üzere olan türlerdi.

Yeni bulunan tür deniz yunuslarının çok uzaktan akrabası. Nehir yatağındaki çamurların içinde balık avlamalarına olanak sağlayan gagaya benzer ağızları var.

Beyinleri büyük

Dünyada en çok bilinen nehir yunusu türü 2006 yılı civarında yokolduğu düşünülen Yangtze (Uzun Nehir) yunusuydu.

Güney Amerika’da pembe yunus ya da boto adlarıyla da bilinen Amazon nehir yunusu ise, nehirde yaşayan tüm hayvan türlerinin en zekisi olarak biliniyor.

Yeni keşfedilen yunusun Amazon yunusuyla akraba olduğu ancak türlerin iki milyon yılı aşkın bir süre önce ayrıldıkları düşünülüyor.

Amazonlar Federal Üniversitesi’nden Doktor Tomas Hrbek “Amazon yunusuna çok benziyor. Çok şaşırtıcı oldu bu keşif. Aslında insanlar sürekli görüyor bu yunusları, büyük memeliler bunlar. Fakat kimse dikkat etmemiş” diyor.

Uzmanlar iki türün diş sayısının farklı olduğunu ve Araguaia’nın muhtemelen biraz daha küçük olduğunu düşünüyorlar. Fakat farklılıkların net olarak ortaya çıkması için genetik bir inceleme gerekti.

Amazon ve Araguaia nehirlerinden onlarca yunusun DNA’larını inceleyen uzmanlar Araguaia’nın gerçekten farklı bir tür olduğu sonucuna vardılar.

Ama iki tür arasındaki farkın çok küçük olduğunu söyleyenlerin de çıkabileceğini biliyorlar.

Doktor Hrbek “Bilim böyle bir şey. Hiç bir şeyden tam olarak emin olamazsınız” diyor.

“Biz, hayvanın soyunun nereden devam ettiğini ortaya koyan mitokondriyal DNA’lara baktık. Soyağaçları aynı değil. Ayrıca gözlemlediğimiz farklılıklar diğer bilinen yunus türleri arasındaki farklardan daha büyük. Ama bu iki tür birbirine başka yerlerdeki yunuslara olduklarından daha yakın. Bu da, birbirlerinden çok uzun bir süre önce ayrılmış olduklarına işaret ediyor” diye açıklıyor.

Uzmanlar yeni türe Araguia Boto’su denmesini öneriyorlar.

Tehdit altında

Amazon ile birleşmeden önce 2 bin 600 kilometrelik uzunluğu olan Araguia nehrinde bu yunuslardan 1000 kadarının yaşadığı tahmin ediliyor.

Fakat uzmanlar yeni keşfettikleri türün geleceğinden endişeli. Genetik çeşitliliğin çok dar olması, ayrıca nehir çevresindeki insan yerleşimleri ve faaliyetlerinin artması onları kaygılandırıyor.

Doktor Hrbek tarım ve besicilik faaliyetlerindeki artış ve hidro elektrik baraj inşaatlarına işaret ediyor.

Balıkçılıkla geçinen insanların yunusların rekabetinden hoşlanmadığını ve onları yok etmeye çalıştığına da dikkat çekiyor.

Uzmanlar bu yüzden Araguaia yunusunun da soyu tükenme tehlikesiyle yüzyüze hayvanlar listesine alınması gerektiği kanısında. BBC

Yorum Yaz