Haberler

Çin’de bulunan fosiller büyük ilgi çekti

Çin'de bulunan fosiller büyük ilgi çekti
Rate this post

Çin’de mükemmel şekilde korunmuş dinozor fosilleri bulundu. Araştırmacılar fosilleri Pompei’deki taşlaşmış insan kalıntılarına benzetti.

Çin'de bulunan fosiller büyük ilgi çekti

Amerikalı araştırmacılar Çin’de bugüne dek bulunmuş en iyi korunmuş fosilleri elde etti. New York ’ta bulunan Amerikan Doğa Tarihi Müzesi’nden bir eklip Çin’in kuzeydoğusunda bulunan Jehol Biota’daki fosil sahasında mükemmel derecede korunmuş ve üzerinde kristalize olmuş bölgeler bulunan fosillere ulaştı. Uzmanlar bulunan 14 fosilin Vezüv Yanardağı’nın patlamasının Pompei’de yarattığı etkiye benzer bir durumda olduğunu açıkladı. Ekip fosillerin bulunduğu bölgede volkanik kayalar ve tortular üzerinde de çalışmaya başladı.

Amerikan Doğa Tarihi Müzesi’nden George Harlow yaptığı açıklamada “Kelimenin tam anlamıyla birisi bu hayvanları ızgara üzerinde kavurmuş gibi” dedi.

Ekip tarafından Nature Communications’e yapılan açıklamada düşük Kretase Yixian ve Juifotang oluşumların sayısız iyi korunmuş omurgalı, omurgasız ve bitki fosilini içerdiği belirtildi. Biota’nın karasal ve tatlısu fosilleri alanda bazı bölgelerde görüldüğü ve toplu ölüm olayları yaşandığı düşünülüyor. Fosillerin olağanüstü şekilde korunmasının ardında yatan doğal mekanizma ise henüz çözülebilmiş değil.

Pompei’deki gibi bir vokanik patlama sonucunda ortaya çıkacak kaya parçaları ve küllerin fosilleri koruduğu düşünülüyor. Kuzeydoğu Çin’de Jahol Biota olarak bilinen antik ekosistem bölgesinin 120 ile 130 milyon yıllık bir tarihi olduğu ifade ediliyor.

Pompei’de ne olmuştu?

Pompei MS 79 yılında Vezüv Yanardağı’nın patlaması ile birlikte derin bir kül tabakası altına gömülen bir güney İtalya şehri. Kent, 24 Ağustos günü başlayan kül yağmuruyla derin bir tortu tabakası altında kalmıştı. Kentin kalıntıları ancak 1748’de ortaya çıkmıştı. İnsanlar kükürt gazından zehirlenerek hayatlarını kaybederken kül tabakasının donması sebebiyle cesetlerin kalıpları günümüze kadar ulaştı.

Yorum Yaz