Haberler

Evcil Hayvan Beslemek Caiz mi ?

5/5 - (2 votes)

Evde Hayvan Beslemek Caiz midir ?

Günlük yaşantımızda birçok konu din engeline takılabiliyor. Bunlardan biri olan ‘ evcil hayvan caiz mi?’ Sorusu en sık karşılaşılan ve hayvan severlerle din adamlarını karşı karşıya getiren bir konudur. Evde evcil hayvan beslemenin temizlik kurallarına uymadığı için caiz olmadığını söyleyen din adamları tepki çekmektedir.
Evde en sık beslenen evcil hayvanların başında kedi, köpek, kuş, balık ve tavşan bulunmaktadır. Kedi beslemek sünnettir. Hz. Muhammed (sav) Uhud seferinde, ordunun karşısına yavrularını emziren bir kedi çıkınca, kedinin başına zarar görmemesi için bekçi dikmiş ve orduyu etrafından dolaştırmıştır. Sefer sonunda da o kediyi sahiplenerek bakmaya başlamıştır. Kediye Müezza adını vermiştir. Peygamber efendimiz kedisinin su içtiği kaptan sonrasında abdest alıp ‘ o pis değildir. Sizin etrafınızda (evinizde) dolaşanlardan biridir’ buyurmuştur. Buradan anlaşılacağı üzere kedi dinimizde beslenmesi caiz görülen bir hayvandır. Peki, hepimizin sevmeye doyamadığı insan dostu köpek için, İslam’ın evcil hayvan caiz mi sorusuna yanıtı nedir?

İslam dini evde köpek beslemeyi mekruh kılmıştır. Sadece sürü köpeği, av köpeği veya bekçilik yapması için köpek beslenmesine müsaade etmiştir. Köpek ve salyası necis sayılmıştır. Peygamber efendimizin bir hadisinde ‘köpek bir kabı diliyle yaladığı zaman, onu yedi defa yıkayın ve sekizincisinde onu toprakla ovun’ buyurmuştur. Kuşlar Kur’an-ı kerimde oldukça çok bahsedilen ve şakımaları Allah’ı zikretmekle anılan hayvanlardır. Beslenilmesi de caizdir. Balıklarda da insana dinginlik veren hayvanlardır ve kapalı ortamda beslenmeye müsait olmasından dolayı caizdir.

Görüldüğü gibi İslam dini temizliğe büyük önem vermiştir. Siz de evde evcil hayvan beslemek istiyorsanız öncelikle beslemek istediğiniz evcil hayvan caiz mi? sorunuza yanıt bulun. İslam dininin yasakladığı hükümlerin altında bir sağlık gerçeğinin çıktığını unutmayın.

Yorum Yaz