Haberler

Evcil hayvanınızın yazlık bakımını ertelemeyin!

Evcil hayvanınızın yazlık bakımını ertelemeyin!
Rate this post

Eskişehir özel Sempati Hayvan Hastanesi Veteriner Cerrahi Uzmanı Kıvanç İnan, evlerde beslenen kedi ve köpeklerin yaz aylarında sıcaklardan etkilenmemeleri için bakımlarının düzenli yapılması gerektiğini, hayvanların beslenme şekillerinin ise hem sağlıklarını hem de tüy dökümünü etkilediğini belirtti.

Evcil hayvanınızın yazlık bakımını ertelemeyin!

Özellikle yaz aylarında evcil kedi ve köpeklerin bakımıyla ilgili bilgi veren Veteriner Cerrahi Uzmanı Kıvanç İnan, sıcakların hayvanları da olumsuz etkileyebileceğini söyledi. Hayvanlarda meydana gelen ısı çarpması konusuna değinen İnan, “Isı çarpması çok önemlidir, buna dikkat etmek gerekir. Nasıl bizim başımıza güneş geçiyorsa, aynı şey kedi köpeklerin de başına gelebilir. Onların tüy ve vücut yapısı sıvı kaybetmeye daha elverişsizdir. Biz terleyerek ısı kaybederiz, ama onlarda ter bezleri de yoktur. Deriden terlemezler bu yüzden sıcaklarda nefes nefese kalırlar. Önlem için onları güneşin altında bırakmamak gerekir. Mesela, hayvan sahiplerinin hayvanlarını arabalarda bırakmaması gerekir. Bu çok karşılaşılan bir durumdur. Alışveriş yapmak için bazen hayvanları arabada bırakıyorlar, bu da sıcak havada ısı çarpması gibi etkilere yol açabiliyor” şeklinde konuştu.

Ayrıca Kıvanç İnan, yaz aylarında kedi ve köpekleri tıraş ettirmenin hayvanların serinlemesine yardımcı olduğunu, tüy dökülmesine karşı da etkili olduğunu anlatarak “Sıcak aylarda hayvanların bakımına dikkat etmek gerekli” dedi.

“KENDİ KULLANDIĞINIZ ŞAMPUANLARLA HAYVANLARINIZI YIKAMAYIN”

Sıcaklardan bunalan serinletme amacıyla kedi ve köpekleri yıkamanın duru suyla yapıldığı sürece herhangi bir zararının olmadığını vurgulayan İnan, “Temizlik amaçlı yıkama olacaksa maksimum ayda 3 kere olması gerekir. Ayrıca kesinlikle kendi kullandığımız sabun veya şampuanla hayvanları yıkamamamız lazım. Çünkü onların cilt yapıları bizimkinden daha farklıdır. Onları özel şampuanlarla yıkamazsak, hayvanlarda tüy dökümü, ciltte yaralanmalar, kepeklenmeler gibi sorunlarla karşılaşabiliriz. Bunun dışında sadece serinlemek amacıyla duru suyla yıkanacaksa bunun sıklıkla yapılmasının bir zararı yok. Ancak soğuk havalarda kurutma işlemine özen gösterilmeli” ifadelerini kullandı.

“KEDİ KÖPEK TÜYÜNÜN İNSANA HİÇBİR ZARARI YOK”

İnan, evlerde beslenen hayvanların tüy dökümünün kökten bir çözümü olmadığını anlattı. Kıvanç İnan, “Bunu tamamen ortadan kaldırmanın bir yolu yoktur. Tüy dökülmeleri mevsim geçişlerinde ve hastalık durumlarında artar. Sağlıklı beslenme de önemli bir faktördür. Hayvan ne kadar iyi beslenirse tüy dökümü o kadar azalır” diye konuştu.

Veteriner Cerrahi Uzmanı Kıvanç İnan, dökülen tüylerin azalması için günde en az bir kere taramanın hayvanların yararına olacağını da sözlerine ekledi. Evcil hayvanların tüylerinin kişilere bir zararı bulunmadığını öne süren Veteriner Hekimi İnan şöyle konuştu;

“Tüy dökümü hayvan için bir aynadır. Hastalık olduğu zaman muhakkak deride matlaşmalar, tüy dökümü, kepeklenmeler gibi bir şeyler görürsünüz. Tüyün tek başına insana zararı olmaz. Alıp da bir avuç yutarsanız zarar verir elbette, ama başka türlü bir sıkıntı olmaz. Halk arasında ‘Kist’ olarak bilinen şey aslında parazit yumurtalarından kaynaklanır. Kılla tüyle nasıl bir bağlantısı var derseniz şöyledir. Hayvanlar tuvaletlerini yaparken bağırsaklarından atılan parazit yumurtaları tüylere yapışabilir. Dolasıyla bu tüyler yutulduğu zaman daha doğrusu bu yumurtalar yutulduğu zaman insanlarda sağlık problemlerine yol açabilir. En çok bilinen de ‘Kist Hidatik’ denilen hastalıktır. Aslında bu hastalık insanlara kediden köpekten çok yıkanmamış, kirli sularla sulanmış sebzelerden geçer.”

“HAYVANLARA EV YEMEKLERİ YEDİRMEYİN”

Kedi ve köpeklerin evde pişirilen sebze yemekleri ile beslenmemesi gerektiğini kaydeden İnan, “Sebze tüketmek onların doğalarında yoktur. Et severler. Hayvanlarınızı sadece ev yemekleriyle beslemeyin. Bu sıkıntı doğurabiliyor. En ideali onlar için uzmanlar tarafından oranlanarak hazırlanan mamalardır. Ev gıdaları yerine bunu öneriyoruz. Ev yemekleri onların ağız ve diş sağlığına zarar verir, orantısız yağ, protein, karbonhidrat tüketimi organsal faaliyetlerinin bozulmasına sebep olabilir. Örneğin çok protein tüketmek böbreklerde sıkıntıya yol açabiliyor. Yağlı besinler tüketmeleri de obeziteye sebep olabiliyor. Bu nedenle onları ev yemeklerinden uzak tutun” diye ifade etti.

Yorum Yaz