Haberler

Evcil hayvanların çocuk gelişimindeki olumlu etkisi

Evcil hayvanların çocuk gelişimindeki olumlu etkisi
Rate this post

Evcil hayvanlar, özellikle son yıllarda hayatımızın bir parçası haline geldi. Köpek, kedi, kuş, balık, hamster, su kaplumbağası gibi birçok hayvan, girdikleri eve yeni bir hava getirmekle kalmayıp, çocukların sosyal ve psikolojik gelişimine de büyük katkı sağlıyor.

Evcil hayvanların çocuk gelişimindeki olumlu etkisi

Yapılan araştırmalar, evlerinde hayvan beslenen çocukların etkileşim duygusunun arttığını vurguluyor. Bu duygunun ortaya çıkmasını sağlayan en temel faktör ise çocuğun, evdeki hayvanı, iletişim kurabileceği bir arkadaş olarak algılaması. Çocuk için hayvan demek, sevgisini dokunarak, sarılarak, oyun oynayarak gösterebileceği bir varlık demek.

YALNIZLIĞA İYİ GELİYOR

Bir hayvanın, doğasından hareketle sahibine tabi olması, çocukla her zaman ilişki kurabileceği anlamına geliyor. Kısıtlanmayan iletişim de çocuğun yalnızlık duygusunun kırılmasına kapı aralıyor. Birçok çocuğun, büyüklerinin ve arkadaşlarının kendisini anlayamadığı durumda, bir sığınak olarak hayvana yönelmesi de bunun göstergesi. Kendisini reddetmeyeceğini düşünerek, onunla konuşuyor, dertleşiyor. Bu yönüyle hayvanlar, çocukların başkalarıyla kurdukları ilişkide yaşadıkları hüsranda birer terapist işlevi görüyor.

SORUMLULUK KAZANDIRIYOR

Evcil hayvanların, çocuklar üzerindeki bir diğer etkisi de sorumluluk duygusunu artırması. Sahip olduğu hayvanın ona ihtiyacı olduğunu bilen, onu besleyen, su veren, yıkayan, tarayan, sokağa çıkaran çocuklarda sorumluluk duygusuyla birlikte becerinin tetiklediği özgüven duygusu da gelişiyor. Kendi başına bir şey yapabildiğini, bir canlıya bakabildiğini düşünen çocuğun, mutlulukla birlikte sahiplenme hissi de pekişiyor.

MERHAMET HİSSİ VERİYOR

10-11 yaşlarında soyut kavrama yeteneği gelişen çocukların, öncesinde doğum, ölüm gibi kavramları anlayabilmesi çok zor. Evebeynlerin anlatmakta en çok zorlandığı konulardan birisi de bu. Çocuklarda travmatik etkilere yol açabilecek bu tür doğal durumların anlaşılmasında hayvanların önemli bir rolü var. Beslediği hayvanın ölümü üzerine, ailenin o hayvanı bir törenle toprağa vermesi, bunu gözlemleyen çocuğun ölüm kavramına alışmasını da beraberinde getirecektir. Keza doğum da öyle… Çocuklar, doğum yapan hayvanlarını gözlemleyerek anneliğin farkına varıyor. Merhamet ve paylaşma duygularını da geliştiren bir gözlem, bu.

BAĞIŞIKLIĞI ARTIRIYOR

Çocuklar üzerinde daha birçok olumlu etki bırakan evcil hayvanlar, biyolojik gelişime de katkı sağlıyor. Araştırmalar, kedi ve köpek besleyen çocuklarda kalp atış hızının yavaşladığını ve stresin ortadan kalktığını göstermekte.

Bağışıklık sisteminin gelişimini de unutmayalım… Sağlıklı bir hayvanla büyüyen çocuklar, yaşamlarının ileri dönemlerinde, birçok alerjene karşı daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip oluyor. Halk arasında epey yaygın olan ‘kist oluşumu’ da bir şehir efsanesi. Parazit aşıları sürekli yapılan hayvanların, çocuklara da büyüklere de hiçbir zararı yok.

Yorum Yaz