Haberler

Kansere Yakalanmayan Hayvanlar

Rate this post

Hayvanların da insanlar gibi kanser hastası olabileceğini biliyor muydunuz ? Fakat bazı hayvanlar var ki neredeyse hiç kanser olmazlar.

Kansere Yakalanmayan Filler

Filler insanlara göre çok daha uzun bir ömür yaşamalarına rağmen çok çok daha az kanser oluyorlar. Bu oran tam olarak yüzde beş. Peki neden ? Canlılarda p53 isimli tümörler ile savaşan bir gen bulunuyor.  Chicago Üniversitesi’ndn Vincent Lynch bu genin görevini şu şekilde açıklıyor

”Gen öncelikle hücrenin çoğalmasını engelleyerek kendini onarması için süre sağlıyor.

Eğer hücrenin iyileşmesi imkansız ise, p53 hücreyi kendisini yok etmesi için zorluyor.” Bu sürecin adına da apoptoz denir.

İşte bu p53 geni insanda bir adet varken filler de tam yirmi tane. Bu neden le filler çok daha az kansere yakalanıyorlar. Bilim adamları bu geni kullanarak kanser için ilaç üretilebileceğini düşünüyorlar.

Neredeyse Kanser Olmayan Hayvan Kutup Balinanaları

Kutup balinaları fileerden kat kat büyük olmasına rağmen onlardan bile daha  daha az kansere yakalanıyorlar. Bu da genlerinde DNA’larının zarar görmesini engelleyen bir mutasyondan dolayı.

Henüz kutup balinalarını kanserden hangi genin koruduğu bilinmiyor.

Laboratuvarında kutup balina hücreleriyle çalışan Rochester Üniversitesi’nden Vera Gorbunova  “Kutup balinası hücrelerini kanserli yapmak insanlarınkini yapmaktan çok daha zor. Bunun nedenini bilmiyoruz” diyor.

HİYALÜRONİK ASİT

Tüysüz köstebek farelerinin geleceğimizde ki kanser tedavilerine öncü olabileceğini biliyor muydunuz ?

Bu fareler 30 yıl boyunca yaşıyorlar ve kanserden korunma yeteğine sahipler.

Hiyalüronik asit adı verilen bir maddeden vücudunda bolca bulunan tüysüz köstebek hayvanın vücudundaki tümör hüceleri bu madde ile kaplanıp yayılması engelleniyor.

Bilim adamları bu asidin insanlarda da olduğunu söylese de oldukça az ve işlevsiz.

Hayvanların Kanserle Savaş Yeteneği İnsanlarda Kullanılabilir mi ?

Gördüğünüz gibi bilim adamları hayvanlar ve kanser konusunda oldukça ilerlemiş durumdalar. Hayvanlarda ki yeteneklerin insanlara uygun olup olmadığı en büyük engel.

Wisconsin-Madison Üniversitesi’nden Kanser uzmanı David Vail şöyle konuşuyor:

“Vücudumuzda daha az hiyalüronik asit olmasının bir nedeni olabilir. Daha yüksek orandaki asit vücudumuzu zehirleyebilir.”

Yani herhangi bir hayvandan alınan gen insana aktarıldığı takdirde ne kaybedeceğimizi ve ne kazanacağımızı bilmiyoruz.

Örneğin farelere p53 geni aktarıldığında fareler kansere karşı direnç kazandı fakat çok daha hızlı yaşandılar ve erken üreme özelliklerini kaybettiiler.  Bazı iç organları da aşırı küçüldü.

Bazı bilim adamları da bu genin yararlı olsaydı yüzbinlerce yıl içerisinde insan da çoktan ortaya çıkacağı görüşünde.

 

 

Yorum Yaz