İguanalar

İguana Bakımı

İguana

İguanalar; Kedi ve Köpek gibi evcil hayvanlar olmadıkları için ev ortamında beslenmesi çeşitli sorunlara yol açabilir. Petshop’lardan alınan yanlış bilgilerle İguanaların bakımı hayal kırıklıklarına ve sonunun kötü bitmesine sebep olur.

Öncelikle uygun ortamlarda beslenen İguanalar 1.5-2 metre boyuna kadar ulaşabilirler. Bu sebeple İguanalara geniş bir alan sağlanmalıdır.

Rate this post

İguanalar; Kedi ve Köpek gibi evcil hayvanlar olmadıkları için ev ortamında beslenmesi çeşitli sorunlara yol açabilir. Petshop’lardan alınan yanlış bilgilerle İguanaların bakımı hayal kırıklıklarına ve sonunun kötü bitmesine sebep olur.

İguana

Öncelikle uygun ortamlarda beslenen İguanalar 1.5-2 metre boyuna kadar ulaşabilirler. Bu sebeple İguanalara geniş bir alan sağlanmalıdır. Boylarının 2-3 katı büyüklüğünde alanlarda beslenmelidirler. Türkiye’de yaygın olarak satılan İguana türü, Güney Amerika İguana’sıdır. İyi bakılırsa, ömürleri 20 yılı bulur. Bu türlerin rengi yeşildir. Tırmanma, yüzme yetenekleri ve işitme duyuları çok gelişmiştir. Oldukça hassas hayvanlardır.

İguanaların yaşam alanındaki ideal ısı gündüz 25-33 derece arasındadır. Bu ısı gece 22-24 derece arasında olmalıdır. İguanaların yaşam alanında nemin sabit tutulması da gerekmektedir.

İguanalar otçul hayvanlardır. İguanalara, yumurta, peynir, et gibi protein ağırlıklı yiyeceklerin verilmesi İguanalar için son derece zararlıdır. İguanalar yeşillik ve meyvelerle beslenmelidir. Marul, salatalık, havuç, maydanoz, kara lahana, elma, armut, muz, çilek gibi.

İguanalar, gürültüden ve aşırı sesten hoşlanmadıkları için olabildiğince sakin bir ortamda beslenmelidirler. Aksi halde İguanaların strese girmesine sebep olunur. İguanalar, akvaryum ya da fanus gibi havasız ve tırmanmasına olanak sağlanmayan alanlarda beslenmemelidirler. Bunun yerine uygun boyutlarda bir kafes tercih edilmelidir.

İguanalar için uv-A ve uv-B lambalar kullanılmalıdır. Normal ışıkların dışında İguanaların güneş ışığından yararlanmasının sağlanması için uv lambaların kullanılması gereklidir. Güneş ışığından doğrudan yararlanma şansı varsa bu lambalara gerek kalmayabilir ancak kış aylarında İguanaların güneş ışığından yararlanmaları yine bu lambalarla sağlanmalıdır.

İguanalar yüzmeyi çok seven ve iyi birer yüzücü olan hayvanlardır. Bu nedenle leğen ya da kova boylarına küçük geleceği için küvette haftada bir kez yüzmeleri sağlanmalıdır.

İguanalar sahiplerinin kim olduğunu bilirler. En çok gördüğü kişiyi ve onu besleyen kişiyi sahibi olarak benimser ve sahibini sesinden tanır. İguanalarda cinsiyet ayrımı bacaklarının altında bulunan deliklerin sayısına göre anlaşılır. 9-10 adet delik bulunanlar erkek, 3-5 adet delik bulunanlar dişidir. İguanalar yumurtlama yoluyla çoğalmaktadırlar.

Hayvan Sitesi

Yorum Yaz