İguanalar

İguana Bakımında Temel Noktalar

Yavru İguana
3.5/5 - (2 votes)

İguana Bakımı

İguana Teraryumu

İguanalar doğal hayatlarında nemli ve sıcak iklimlerde yaşar. Bu nedenle teraryum ortamında onlara bu ortamı sağlamak gerekir. Gündüz vakitlerinde ısı en az 25 derece, geceleri ise 20-22 derece arasında olmalıdır. Genel olarak ortam ısısının gündüz 28 civarlarında olması idealdir. Teraryum içerisinde bulunan nem ise yüzde 80 ve üzeri olmalıdır. Nemi sağlamak için gün içerisinde teraryum içerisine ara ara su fışkırtılabilir.

İguana teraryumu‘nun içerisinde ağaç dalları, mağaralar ve bitkilerin bulunması hem görünüm açısından iyi olacak hem de İguanaların doğal yaşamlarına yakın bir ortamın oluşması sağlanacaktır.

Teraryum’un temizliği için, günlük olarak İguana’nın dışkıları temizlenmelidir. Dışkı teraryum içerisinde ne kadar uzun süre durursa, zararlı parazitlerin oluşması kolaylaşacaktır. Dışkıların yanında yem artıkları da temizlenerek sinek gibi haşerelerin teraryuma doluşması engellenmelidir.

İguanalar Yıkanır Mı?

İguanalar, 1 hafta-10 gün arayla ılık suyla yıkanabilir. Yıkanmaları hem üstlerindeki zararlı parazitleri temizler hem de derilerinde oluşan kaşıntıları minimum seviyeye indirir. Yıkamanın ardından İguana havluyla sarılarak kurutulmalı ve üşümesi engellenmelidir. İyice kuruttuktan sonra sıcak bir teraryuma geri koyulabilir.

Deri Değişimi ve Üreme Dönemleri

İguana, üreme ve deri değişim dönemlerinde sinirli ve normalden daha hareketli olabilmektedir. Bu dönemlerde, huysuz davranışlar görülebilir. Deri değişimini hızlandırmak ve kolay hale getirebilmek için İguana yıkanabilir.

Tırnak bakımı için ise, belirli aralıklarla tırnaklar ucundan, sivri kısımlarından kesilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken ise damarlara zarar vermemek açısından tırnakları derin kesmemektir.

Beslenme

İguanalar için yararlı besinler:

İguanalar otçul sürüngenlerdir. Aşağıda bulunan bitki, sebze ve meyveleri severek yerler. Beslenmede çeşitlilik önem taşıdığı için, bu gıdalar arasında bir denge kurularak, karışım yapılabilir.

* Karahindiba, ebegümeci, turp otu, beyaz dut, gül yaprağı ve çiçeği, brokoli, muz, kivi, elma, kabak rendesi, havuç, roka, dereotu, tere, marul, yeşil biber, kereviz, lahana, Japon gülü, salatalık, çilek, dut yaprağı, kiraz, kayısı…

Kapalı kutularda satılan kaliteli kuru yemler de İguanalar için iyi bir besin kaynağıdır.

İguanalar besinleri çiğnemeden tek parça halinde yutar. Bu nedenle sert ve büyük parçalı gıdalar, mümkünse bölerek verilmelidir. Beslenme saatleri olarak, sabah ve öğleden sonra uygun zamanlardır. Günde en az 2 olmak üzere, 3 öğün beslemek tavsiye edilir.

Bazı yabancı kaynaklar, haftada bir defa da olsa, İguanaların yiyeceklerine az miktarda sofra tuzu katılmasını önerir. Bunun nedeni, İguanaların vücudunda bulunan tuz dengesini ayarlamaktır.

İguanalar için çeşitli vitamin ve mineral takviyelerinin yapılması genel sağlıkları ve kemik gelişimleri için gereklidir.

Teraryum içerisinde besinlerin yanı sıra, temiz ve taze su her zaman bulunmalıdır.

İguanalara genel olarak acı, ekşi ve hayvansal gıdalar verilmemelidir.

Yavru İguana

UV Lamba’nın Önemi

Sitemizde daha önce pek çok defa UV lambanın sürüngenler için önemine değinmiştik. UV lamba, sürüngenlerin (özellikle Kaplumbağalar ve İguanalar için) güneş ışığına olan ihtiyacını karşılar. Ev ortamında güneşten yeterince yararlanmak bazen pek mümkün olmadığı için, UV lamba bu görevi görecektir. Günün belirli saatlerinde teraryumun belli bölgesine UV lamba ışığını tutmak gerekir. Günde en az 3 saat açık kalmalıdır.

UV lamba, sağlıklı kemik gelişimi için İguanalar açısından hayatidir. Güneş ışığı ve UV lamba eksikliği durumunda ayak ve parmak kemiklerinde şekilsizlik ve birtakım kemik hastalıkları ile karşılaşılır.

Yorum Yaz

1 Yorum

  • igonam kafasinda mantar gibi ayagindada sisme belirgi bisekilde goruntu var ne yapabilirim acil cevap bekliyom