Kedi Bakımı

Kedilerde Ağız ve Dişlerin Sağlığı ve Bakımı

Kedilere unlu, şekerli ve yumuşak yiyecekler verilmemelidir. Özellikle şekerli yiyecekler kediler için çok zararlıdır. Kedi’yi 6 ayda bir ağız ve dişlerine baktırmak için Veteriner’e götürmekte fayda vardır. Kedilerin yemek yerken zorluk yaşaması, ağız kokusu ve diş etlerinde kızarıklık gibi durumlarda vakit kaybetmeden Veteriner’e götürmek veya görüş almak gerekir.

2.5/5 - (2 votes)

Kedilerde en çok görülen sağlık sorunu dişleri ile ilgilidir. Kedilerin çoğunda diş hastalığı görülür ve tedavi edilemezse hastalık ilerleyebilir. Kedilerde diş bakımı doğru sağlanmaz, dişlerdeki sorunlar giderilmezse ağızda koku, diş ağrısı ve diş kaybı ile karşı karşıya kalınmaktadır. Sadece bunlarla sınırlı kalmayan diş sorunları hayati önem taşıyan rahatsızlıklara bile sebep olmaktadır. Kedilerin normalde dişleri beyaz ya da biraz sarı olmalıdır. Diş etlerinde ise açık pembe bir renk ve pürüzsüz bir yapı olmalıdır.

Kedilerde Görülen Diş Hastalıkları

Kedinizin ağzında plaklar ve tartar oluşumu sonucu diş hastalıkları baş gösterir. Kedilerde diş bakımı yapılmadığında plak, tartar oluşumu ile hassas diş etleri beraberinde ağız kokusunu ve kanamaları getirir. Diş etleri şişince kediler çok acı çeker ve onların beslenmesi bile durumdan etkilenir. Enfeksiyon ve bakteriyel sorunlar periodontol gibi hastalıklara sebep olur ve diğer organlar da zarar görür.

Diş sorunlarıyla ilgili bakteriler kan dolaşımı ile vücuda yayıldığında kalp, böbrek, karaciğer gibi organlarda da hastalıklar oluşur. Kedilerdeki diş hastalıkları onların bağışıklığını düşürüp zayıflamasına ve kolay hastalanmasına neden olur. Diş sağlığı yerinde olmayan kediler, enfeksiyona açık ve sağlıksız bir yaşam sürmeye başlarlar.

Kedilerin yarısına yakınında dört beş yaşlarında görülen diş problemi boyun lezyonları geliştirmesine neden olabilir. Bu rahatsızlığı taşıyan kediler yemek yiyemez duruma gelebilir ve ağızda kanama görülebilir.

Diş hastalıklarının belirtileri nelerdir?

– İştah azlığı

– Ağızda kötü koku

– Yeme alışkanlıklarında değişimler

– Diş kayıpları

– Gevşek ya da eksik olan dişler

– Kırmızı ve şişmiş diş etleri

– Ağız veya dişlerine dokunulduğunda ağrı

– Ağızda kanama

Emarelere dikkat edilmelidir çünkü kediler ağrı duyduğunda bunu gizleyebilir ve siz hiç fark etmeyebilirsiniz. Hayati tehlike oluşana kadar size herhangi bir belirti hissettirmeyebilirler. Dişlerindeki sıkıntıları hissetmeyebilir ve ağız kokusunu anlayamayabilirsiniz. Ağızlarında çok ağrı oluşsa bile yemek yiyebilirler ve sizi hiç endişelendirmezler. Biz kedi dostları olarak sık muayene edilmesine özen gösterirsek veterinerler ağız sorunlarını kolayca teşhis edebilir. Dişleri ile ilgili çevreye fazla bir şey hissettirmeyen kedilerin, bu sorunları organlarını etkiler ve hayati tehlikelere sebep olabilir. Kedilerin iç organlarında görülen ciddi problemlerin geri dönüşü de yoktur. Kedinizin ağız sağlığı demek onun yaşam süresi ve genel sağlığı da demektir.

 

Kedinizdeki diş hastalıklarını önlemek için neler yapabilirsiniz?

Kedilerin diş hastalıklarını önlemek için kedi severlere düşen bazı önlemler vardır. Düzenli olarak veterinere götürülen kediler daha şanslıdır. Kedilerin yılda bir kez; eğer yaşlı ve bilinen diş problemi olanlar varsa yılda iki kez veterinere götürülmesi şarttır. Muayene eden veteriner kedinizin diş ve ağız durumunu inceler, diş hastalıklarının derecesini belirler. Gördüğü önemli problemleri de hemen tedavi etmek için sizi bilgilendirir. Kediler de insanlar gibi dişlerinin temizlenmesini ister ve bu onlar için bir ihtiyaçtır. Kedilerinize özen gösterir ve kedilerde diş bakımı  ihmal edilmezse sağlık sorunları kolay teşhis ve tedavi edilebilir. Diş hastalıkları tedavisiz bırakılırsa kediler için çok büyük riskler doğabilir.

 

Kedinizin dişlerini sağlıklı tutmak için evde neler yapabilirsiniz?

 

Fırçalama

Kedilerde diş bakımı evde yapıldığında kedinizin dişlerini sağlıklı tutmak için sizlere düşen görevler bulunmaktadır. Kendi dişleriniz gibi kedinizin de dişlerini fırçalamanız gerekir. Diş hastalıklarını önlemenin en etkili yolu kedilerinizin ağız sağlığına önem verip dişlerini fırçalamaktır. Kediniz hala yavruysa siz dişlerini fırçaladıkça buna alışacaktır.

 Kedinizin dişlerini fırçalamak için gereken tek şey pamuklu çubuklar ile kediler için üretilmiş küçük bir diş fırçası ve diş macunudur. Veterinerinizden güvendiği markayı önermesini isteyin ve insanlar için tasarlanmış diş macunu kullanmamaya özen gösterin. İnsanlar için yapılan diş macunlarının bileşenleri kediniz için sağlıksız olabilir.

 

Diyet ve Beslenme

Kedileriniz için uygulayacağınız diyet ile ağız sağlığına katkıda bulunabilirsiniz. Sadece kuru gıda ile kedinizin dişlerini temizleyemezsiniz. Evcil hayvan gıda üreticilerine göre; çiğnemeyi teşvik etmek için normalden daha büyük boy diş diyetleri sunulmalıdır. Bununla birlikte bazı kediler yavaş yavaş parçalayıp çiğnemek yerine büyük parçanın tamamını birden yutmaktadır.

Kuru gıdalar da kedinizin ağzında tartar ve plak oluşumunu artırıp kalıntı bırakır. Kedinizin beslenmesinde tüm bunlara dikkat etmeli ve çiğneme alışkanlığı kazandırmalısınız. Çiğ yiyeceklerde bulunan enzimler kedinizin ağzında plak oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir. Kedinize pişmiş kemik vermemeye dikkat ediniz. Çünkü pişmiş kemikler parçalanıp kedinizin bağırsağına yerleşebilir, boğazına batıp nefessiz bile kalmasına neden olabilir.

 

Diş Kontrolleri

Kedinizin dişlerini veteriner yardımı ile tedavi ettirmelisiniz. Nefes kokusunu önlemek ve daha iyi kokması için klorofil ekli gıdalar kullandığınızda daha ciddi sorunları göremeyebilirsiniz. Kedinizin ağzı iyi kokar ama sağlık sorunları devam eder ve bu sizin hiç dikkatinizi çekmez.

Kedilerin nefesi çok güzel kokmaz ancak rahatsız edici de olmamalıdır. Kedinizin ağzından anormal bir koku ya da kuvvetli ağız kokusu geliyorsa sindirim problemleri veya diş eti iltihabı gibi sorunları olabilir. Bir veteriner tarafından muayene edilmelidir.

Kediniz size bakarken dudaklarını kenara çekip dişlerine bir göz atın. Dişeti beyaz veya kırmızı değil pembe olmalı ve şişlik belirtisi göstermemelidir. Dişleri temiz olmalı, kahverengimsi bir tartar içermemelidir. Dişlerin hiçbiri gevşek olmamalı ya da kırılmamalıdır.

 

Çiğneme Oyuncakları

Kedinizin çiğnemeyi seveceği oyuncakları ısırması dişlerini güçlü tutarken doğal ısırma isteğini tatmin edecektir. Bir çiğneme oyuncağını kemirmek aynı zamanda kedinizin dişlerine diş ipi tutmaya benzer bir etki gösterir, yumuşak tartar dokusunu sıyırmaya yardımcı olur.

 

Diş Spreyleri veya Su katkıları

Diş sorunları oluştuktan sonra uyguladığınız tedaviler ve yardımlar size geri dönüş sağlayacaktır. Piyasada çok sayıda plak önleyici diş spreyleri ve su katkı maddeleri bulunmaktadır. Bu ürünleri alırken ve kullanırken çok dikkatli olmalısınız. Bazıları yararlı olabileceği gibi bazıları diş sorununu gizleyip sizi yanlış yönlendirebilir. Kedinizin dişlerini sadece beyazlatıp hastalıkları fark etmenizi önler ve estetik açıdan güzellik verir ama kedinizin sağlığına yararı olmaz.

Kedinizin sağlığını doğal yollarla korumaya dikkat ediniz. Doğru beslenme ve temizlik ile kedinizin problemlerini çözmek ve onu mutlu etmek mümkündür. Kedinize yapacağınız uygulamalar hakkında veterinerinizden bilgiler alınız.

 

Yorum Yaz