Kedi Bakımı

Kedilerde Antibiyotik Kullanımı, Yan Etkileri ve Kullanılan Antibiyotikler

4.3/5 - (28 votes)

Kedi antibiyotiği nedir?

Antibiyotikler; bakteri, mantar ve parazit oluşumlu enfeksiyonları öldürmek için kullanılan ilaç sınıfını ifade eder. Bakterilerin çoğalmasını durduran bakteriostatik ya da bakterileri tamamen öldüren bakterisitler olmak üzere iki sınıfa ayrılırlar. Antibiyotikler genellikle tablet şeklinde olsa da enjekte edilebilir veya sıvı formda da piyasada bulunabilir.

Bu ilaçlar temelde kedilerdeki birtakım enfeksiyonları tedavi amaçlı kullanılır, bu enfeksiyonlardan bazıları şunlardır.

  • Isırık yara apsesi: En sık ısırık yaraları ile ilgili olarak dokuda küçük kesecikler şeklinde oluşan iltihap türüdür.
  • Bakteriyel deri enfeksiyonu: Genelde vücudun ürettiği ya da vücutta meydana gelmiş olan çiziklerden oluşan iltihap biçimidir.
  • Bordetella: Oldukça bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır.
  • Giardia: Bağırsağın bir enfeksiyonunu ifade etmektedir.
  • Pyometra: Döl yatağında oluşan bir enfeksiyondur.

Kedilerde Kullanılan Antibiyotikler

En yaygın hastalık türüne göre kedileriniz için kullanabileceğiniz birkaç antibiyotik vardır. Kullanım alanlarına göre bu antibiyotikler şu şekilde sıralanabilir.

  • Gentamisin: Solunum yolu enfeksiyonları, deri ve yara enfeksiyonları, kulak enfeksiyonları ile birlikte mesane ve göz enfeksiyonlarında da kullanılabilir.
  • Enrofloxacin (Baytril): Üreme sistemi enfeksiyonları, üst solunum yolu enfeksiyonları, yara ve cilt enfeksiyonlarında kullanılmaktadır.
  • Oksitetrasiklin(Terramisin): Sinüs enfeksiyonları, oral enfeksiyonlar, göz enfeksiyonları, bakteri enfeksiyonları ile birlikte tek hücreli canlı enfeksiyonlarında da kullanılabilmektedir.
  • Azitromisin(Zithromax): Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (Chlamydia), gıda zehirlenmesine sebep olan enfeksiyonlar (Staphylococcus aureus) ve bağırsaklar ve alt genital sistemde oluşan bakteri enfeksiyonlarında (Streptococci) kullanılabilir.
  • Borrelia burgdorferi: Lyme hastalığı, orta kulak enfeksiyonları (otitis media), kedi tırmalaması sonucu bulaşan iltihap tedavilerinde sıklıkla kullanılabilir.

 

Kedilerde Antibiyotik Kullanımı ve Yan Etkileri

Her ilaçta olduğu gibi antibiyotiklerin de yan etkileri olabilir. Antibiyotikler zararlı bakterileri hedeflemek kalmaz aynı zamanda midede bulunan iyi bakterileri de hedef alır. Yan etkiler kullanılan antibiyotiklerin yapısına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

  • Kusma
  • İshal
  • Şişkinlik, nefes darlığı, kaşınma ve kızarıklıklar gibi alerjik reaksiyonlar.
  • Nöbetler
  • Karaciğer, böbrek ve kemik iliği hasarları ile birlikte işitme kaybı rahatsızlıkları.

Anormal büyüme ve gebelikte kullanılıyorsa yavrunun gelişimini olumsuz etkileyebilir. Hem olumlu hem de olumsuz etkilere bağlı olarak biz hayvan severlerin yapması gereken ilaçlarla öldürülen faydalı bakterilerin yerine yoğurt gibi doğal desteklerle ya da probiyotiklerle kedinizi desteklemektir.

Kedim için antibiyotikleri nasıl temin edebilirim?

Veteriner hekiminiz kedinizi muayene ettikten sonra kediniz için en uygun antibiyotik tercihinde bulunması en doğru olandır. Kediniz için reçete edilen antibiyotiklerin kesinlikle insanlar tarafından kullanılmasına izin vermemeniz gerekir. Kediniz için kullandığınız antibiyotiğin dozu da çok önemli olup veteriner hekiminizin verdiği dozu aşmamanız dikkat etmeniz gereken bir diğer husustur.

Kedilerde antibiyotik işe yaramadığında ne yapmalıyım?

Bazen antibiyotikler, yanlış seçim, yanlış yara bakımı ya da dozaj talimatlarına uymamak gibi sebeplerle etki etmeyebilir. Bazı durumlarda ise bakteriler kullanılan antibiyotiğe karşı direnç kazanmış olabilir. Bu tür durumlar için yapılması gereken en kestirme yol veteriner hekiminize başvurarak en etkili antibiyotiği seçerek kullanım talimatlarına tam uymaktır.

Kedilerde Antibiyotik Direnci

Aşırı kullanım ve antibiyotiklerin kötüye kullanımı sonrasında yaygın antibiyotiğe karşı vücudun dirençli bakteri üretmesini ifade eder. Bu durum bugün sadece hayvanlarda değil özellikle insanların kullandığı antibiyotikler için de geçerlidir. Bunun için aşırı ve bilinçsiz antibiyotik kullanmak hayatımızı her geçen gün daha fazla tehdit etmektedir.

Bakteri ve bazı durumlarda özellikle enfeksiyonel rahatsızlıklarda antibiyotikler bilinçli bir şekilde tüm talimatlara uyarak kullanılmalı verilen ilaç bitmeden tedavi bitirilmemelidir. Yani kediniz iyileşse bile tedavi sürecine ilaç bitene kadar devam edilmelidir.

Yorum Yaz

3 Yorum

  • Kedime ust solunum enfeksiyonu tanisi konuldu ve antibiyotik yapildi . Ertesi gun bi gozu kor oldu . Yarin kan alinacak ve bobrek yetmezligi olup olunmadigina bakilacak . Ilac zehirlenmeleri de bobrek yetmezligi yapabiliyormus . Eklemek isterim ki kediniz cok sık su iciyorsa da bobrek yetmezligi olabilir .