Kedi Bakımı

Kedilerde Pirelerden Kurtulmak ve Korunmak İçin 5 Doğal Öneri

kediler de pire, pirelerden kurtulmak, pire önleyici,
3.2/5 - (17 votes)

Pireler kediler için bunaltıcı bir sorun olabilir. Özellikle sıcak aylarda hem sizin hem de kedinizi sağlığı için pireler küçük olmalarına rağmen büyük problemler oluşturur. Kedinizi pirelerden kurtulmak ve korunmak için sizlere pire önleyici beş doğal öneri sunuyoruz.

Her ne kadar bağımsız olsalar da kedi arkadaşlarımız her şeyi kendi başlarına yapamazlar, buna pirelerle mücadele de dahil. Kokulu yağlara karşı hassas oluşları ve kendilerini çok fazla yalamaları göz önüne alınacak olursa doğal pire kovucular köpeklerden ziyade kediler için daha işe yarardır. Gerektiği zamanlarda hemen kullanabileceğiniz birkaç doğal çözümü sizler için derledik.

Pirelerden Kurtulmak için Öneriler

1. Pire Tarağı

Bu köpekler için kullanılan pire tarağına oldukça benzer ve bazı kediler turunçgillerin kokusundan hoşlanmadığı için onlar için koku hassasiyetlerini göz önünde bulundurarak kokunun yoğunluğu azaltılabilir. Pireler limonun kokusunu hiç sevemez bu nedenle uzak dururlar.
Limonun istediğiniz tip bir tarakla kombin edebilirsiniz, diş tercihi size kalmış, en az iki tarama yapmanız kesin çözüm için daha uygundur. Pirelerin uzaklaşması için kedinizin üstünde kalıcı bir koku bırakırken tarama işlemi yardımıyla da sirkeleri (pire yavruları) kedinizden uzaklaştırmış olursunuz.
İhtiyacınız olanlar…
-Düzgün dişli bir tarak ya da pire tarağı
-2-3 limon
-3 bardak su
-Sprey
-Bir çanak

Uygulama
3 bardak suyu çanağın içine dökün kesilmiş 3 limonu da içine ekleyin. Limonlar kendini suya bırakana kadar kaynatın ve ateşten aldıktan sonra 3 saat limonların iyice suyunun çıkması için bekletin. Ardından bu karışımı süzüp içindeki katı parçaları uzaklaştırın ve sprey kutusuna doldurun. Spreyi kedinize hafifçe sıkıp taramaya başlayın. İsterseniz tarağı doğrudan sıvının içine daldırarak da kedinizi tarayabilirsiniz. Bunu günde en az iki kez tekrar edin. Eğer kokudan rahatsız olmamış gibi görünüyorlarsa bu sıvıyı yataklarına ve sık kullandıkları alanlara da sıkabilirsiniz. Eğer kediniz bu kokudan rahatsız olmuş gibi görünüyorsa başka bir yöntem denemenizi tavsiye ederiz.

2. Elma Sirkesi Banyosu veya Spreyi

Pireler elma sirkesi kokan hiçbir şeyi yemezler ya da yaklaşmazlar. Elma sirkesini banyosu sırasında ya da daha sonra spreyle kedinizin üstüne sıkmanızın da iç Ph dengesi açısından hiçbir sorunu yoktur. Özellikle kedi yavrularından pireleri uzaklaştırmak için çok iyi bir yoldur.
İhtiyacınız olanlar…
-Sprey şişesi
-Birkaç bardak elma sirkesi
-Kedi şampuanı

Uygulama
Bir sprey kutusuna elma sirkesini koyup doğrudan kedinizin tüylerine sıkın ya da kedi şampuanı ile yıkarken şampuanı sirke ile karıştırın. Eğer sadece sprey yaparsanız kedinize yoğun bir şekilde sıktıktan sonra 5dk kendini yalamasını önlemeniz gerekiyor ardından da pire tarağı ile kedinizi yıkamalısınız. Eğer şampuanla birlikte kullanırsanız yarım şampuan yarım sirke yeterli olacaktır ve öncelikle kedinizin başını yıkayarak başlamanız önerilmektedir. Eğer kediniz banyo yapamıyorsa sprey seçeneğini kullanın ardından da dökebilirseniz üstüne hafifçe biraz su döküp öyle tarayın.

3. Kuru D.E. (yosun kumu) Şampuanı

Yosun kumu (DE) doğal olarak oluşmuş bir materyaldir. Kolaylıkla pudra formuna getirilebilir ve pirelerin kovulması için kolay uygulanan güvenli bir yöntem olarak karşımıza çıkar. İnsanlarla ve kedinize zarar vermez ama gözle görülmez küçük keskin partikülleri nedeniyle pireler için ölümcüldür. Aynı zamanda pireleri susuz da bırakacağı için ölmelerine neden olacaktır. Sadece hayvanların üstünde kullanılmak üzere onaylanmış yosun kumlarını almanız çok önemlidir. Hatta besin grubunda olan yosun kumlarından alırsanız kediniz onu rahatlıkla yalayabilir böylece içsel müdahalede ilerlemiş olur pireler açısından.
Uygulama esnasında solumamanız tavsiye edilir. Bunun için bir maske takabilirsiniz.
İhtiyacınız olan…
-Besin grubuna dahil yosun kumu
-Eldiven

Uygulama
Pireler size bulaşmasın diye eldivenleri takın ellerinize yosun kumunu bulayın ve kedinizi okşayın. Burunlarına çok yakın yapmamaya dikkat edin. Kedinizin yatağını yıkadıktan sonra aynı işlemi oraya da uygulayın. Kedinize günde bir kere yatağına haftada bir kere bunu uygulayabilirsiniz.

4. Biyolojik Savaş

Pirelerle savaşacak mikroskobik ‘kurtçuklar’ (nematod) ile yapılan uygulama insan ya da hayvan sağlığı için bir tehlike oluşturmazken oldukça faydalı bir savaş tekniğidir. Kedilerde pirelerden kurtulmak için önemli bir yöntem olarak bilinir. Pek çok farklı tipte nematodlar vardır ama pire kontrolü için satılanları bildiğiniz bahçe kurtları gibi pis değillerdir. Bunların görevi sirkeleri yiyip yok etmektir. Doğru koşullar altında nematodlar pire popülasyonunun düşürülmesinde oldukça yararlı bir rol oynarlar. Hareket edip büyümek için nemli alanlara ihtiyaçları vardır, çok kuru ortamlarda aynı etkinliğe sahip olamazlar. Nematodların işe yarayabileceği bir alanda yaşıyorsanız evinizin çevresine onları serpiştirip hem evinizi hem de kedinizi koruma altına alabilirsiniz. Üreticilerin önerileri doğrusunda kullanmayı ihmal etmeyin.

5. Sabunlu Sulu Pire Tuzağı

Pirelerin doğadaki en zeki yaratıklar oldukları söylenemez. Parlak şeylere karşı ilgileri çok yüksektir. Bunun sayesinde gece lambası altına bir kaba sabunlu/ köpüklü su bırakın ve pirelerin içine atlayıp boğulmalarını izleyin. Sıcak ya da ılık su kullanmanız daha yararlı olacaktır

İhtiyacınız olan…
-Yoğurt kasesi gibi bir kap
-Ilık su
-Bulaşık deterjanı
-Bir gece lambası

Uygulama
Kâseyi ılık sabunlu su ile doldurun ve gece lambasının altına koyun. Her sabah içindeki suyu döküp yenileyin böylece pireleri kontrol altına almanız çok kolaylaşacaktır.

Kaynak : http://everydayroots.com/flea-remedies-for-cats

Read the latest car news and check out newest photos, articles, and more from the Car and Driver Blog.

Yorum Yaz

2 Yorum

  • Merhabalar 5.uygulamayı daha önce duydum evet ama kedilerim hiç düşünmeden buldukları tüm suları içmeyi çalışır. yani özel bir kapları yoktur.
    ki insanız velev ki o gece sularının bittiğini fark etmeden yattık gidip o karışımı içmezler mi? yardım ararken zarar gelmesin sonra? en azından benim düşüncelerim bu yönde