Kedi Hastalıkları

Kedilerde Alerji Sebepleri, Belirtileri ve Tedavisi

4.8/5 - (77 votes)

Tıpkı biz insanlarda olduğu gibi, kedinizin de alerjik bir bünyeye sahip olması oldukça doğaldır. İnsanlarda oluşan alerjik reaksiyonların nedenleriyle kedilerde görülenler hemen hemen aynı olsa da kedilerde alerji problemi sonrasında ortaya çıkan klinik belirtiler arasında ciddi farklılıklar var.
Alerjik reaksiyonlar oluşturan maddeler alerjen olarak nitelendirilir. Alerjenlerin başlıcaları, ev tozu, polenler, küfler, mantarları, pireler ve yiyeceklerdir. Alerjenlerin oluşturduğu alerjik reaksiyonlar insanlarda çeşitli solunum yolu sorunlarıyla ortaya çıksa da kedilerdeki alerjik problemlerin klinik belirtilerinin üçte birinden fazlası kaşınma, tüy dökülmesi, deride tahriş söz konusudur.

Kedilerde Alerji Belirtileri Nelerdir?

Çoğunlukla deride baş gösteren belirtiler, kedinizin alerji problemi olduğunun bir kanıtı sayılabilir. Normalden çok daha fazla kaşıntı, parmakların sürekli olarak yalanması, ısırılması, deride oluşan döküntüler ve bu bölgelerde aşırı kaşınma ihtiyacı, kusma, ishal bilenen belirtiler arasında gösterilebilir.
Alerji Belirtileri Ne Zaman Görülür?
Alerjik belirtilerin ortaya çıkış zamanı, alerjenin özelliğine göre değişiklik gösterir. Alerjik belirtilerin kaynağı polenler ise, alerjik belirtiler ilkbahar ve yaz aylarında görülür. Ancak yemek ile ilgili bir alerjik belirti söz konusuysa bu belirtiler yılın her hangi bir döneminde gerçekleşebilir.

Kedimde Acaba Alerji mi Var? Kedilerde Alerji Belirtileri

Bu konudaki en doğru bilgiyi, kedinizi tam bir muayene edebilecek bir veteriner hekim verebilir. Pek çok durumda veteriner hekiminiz kedinizin hangi maddeye ya da maddelere alerjisi olup olmadığını belirlemek için kan testi isteyebilir. Kan testi içinde kedinizin, ev tozları, polenler, mantarlar ve mamaların hazırlanmasında kullanılan maddelerin kandaki duyarlılıklarının tespit edilmesi sağlanacaktır.

Kedilerde Alerji Tedavisi

Alerji tedavisinin en kesin sonuca ulaşabilmesi için alerjene neden olan etken maddenin tespit edilmesi ve kedinin bu maddeden bir şekilde uzaklaştırılması gerekir. Ancak çoğu durumda alerjene neden olan etkenlerin kolayca tespit edilmesi mümkün olmaz. Bu nedenle kedinize yaptıracağınız alerji testi sonunda bir tedavi setinin hazırlanması gerekebilir. Bu tedavi seti kedinizin duyarlılık gösterdiği etken maddeye karşı olan toleransının yükseltilmesi yoluyla, onun bu maddelere gösterdiği aşırı duyarlılığın azaltılması ve mümkünse yok edilmesi hedeflenir. Böylece ortam şartlarına ve sosyal çevreye daha uyumlu olması sağlanabilir.
Alerji tedavisinde kısa süreli çözümler olarak kabul edebileceğimiz kortizon ve türevleri ilaçların kullanılması geçici olarak alerjinin belirtilerini ortadan kaldırabilse de uzun vadede kullanımı ciddi yan etkilere neden olabilir.

Kedilerde Gıda Alerjisi ve Tedavisi

Alerjen maddeler kedinizin yaşam alanındaki pek çok unsurdan kaynaklanabileceği gibi kedinizin tükettiği gıdalardan da kaynaklanıyor olabilir. Kedinize yaptıracağınız alerji testi sonuçlarında tükettiği bir gıdanın içindeki maddeye duyarlılığı söz konusuysa, kedinizin beslenme listesinden bu gıdanın çıkarılması en hızlı çözüm yolu olabilir. Ancak kedinizin tüketmesi gereken bir mamada bu madde mevcutsa, bu durumlarda, veteriner hekiminize danışmanız ve etken maddenin bulunmadığı mama markalarının bir listesinin hazırlanmasını isteyebilirsiniz.

Alerji Problemlerinde Aşı ve Önemi

Kedilerde görülen alerjik durumların önüne geçilmesinde kullanılan yöntemlerden biri de aşılardır. Alerjik reaksiyonlardan korunmada kullanılan aşılar sayesinde alerjenlerin neden olduğu yan etkilerle daha kolay baş edilebilir. Kullanılan aşıların nadir de olsa yan etkilerinin bulunduğunu ve bu duruma karşı bilinçli hareket edilmesi gerektiğini unutmayın.

Yorum Yaz