Kedi Hastalıkları

Kedilerde Göz Akıntısı Nedenleri ve Tedavileri

4.8/5 - (6 votes)

Kedinizin gözlerinde bulunan ince tabaka onun sağlığı için önemli roller üstlenmektedir. Gözyaşı filmi olarak bilinen bu tabaka gözde biriken atıkları temizler ve gözleri nemli tutar. Gözlere besin sağlamakla görevli olmakla birlikte kedinizin gözünde oluşabilecek bakterilerle savaşarak kedinizin gözleri için bir koruma kalkanı görevi üstlenir. Kedilerde göz akıntısı bazen gözlerinin sağlık tehdidine karşı tam mücadele içerisinde olduğunu gösteren bir işarettir. Çoğu zaman bu durumdan kediniz kendi kendine kurtulabilir ancak akıntının geçmemesi durumunda ise veteriner hekiminize başvurarak muayene yaptırmanız en doğru yöntemdir.

Göz neslesi (konjonktivit)

Bu durumu bir akıntı şeklinde kedinizin iki gözünde ya da tek gözünde görürseniz, konjonktivit ihtimali söz konusudur. Bu hastalık halk arasında göz nezlesi olarak bilinir ve kediler için en sık görülen rahatsızlıklardan birisidir. Enfeksiyon, alerji hatta toz bile bu konjonktivit sebebi olabilir. Rahatsızlık bulaşıcı olduğundan çoğu kedi hayatında en az bir defa bu hastalığa yakalanmıştır. Her yaşta kedi göz nezlesine yakalansa da özellikle genç kediler bu rahatsızlıktan daha çok etkilenir.

Herpes virüsü de bu konjonktivit sebeplerindendir. Kediniz bu virüsü yavruyken almışsa bütün hayatı boyunca bu rahatsızlığı yaşayacak olup ancak aşı ile semptomlar azaltılabilir. Kedinizin stresini azaltmak da göz nezlesinin ilerlemesini engelleyecektir.  Eğer herpesle birlikte göz sulanmışsa veterineriniz kullanmanız için antibiyotik ve antiviral bir ilaç yazacaktır. Bu rahatsızlığı kediniz genelde tedavi olmadan temizler ancak çok acı çekmiş gibi görünüyorsa daha ciddi bir problemle karşılaşmamak için kesinlikle uzman bir hekimden yardım almanızda fayda var.

Göz enfeksiyonu

Eğer kedinizdeki göz akıntısı yeşil ya da sarıya çalan bir renkteyse muhtemelen enfeksiyon söz konusudur. Laboratuvar testleri ile hekiminiz bunun sebebini kolayca bulabilir.

Berrak akıntı kedinizde bir virüs olduğu anlamına gelir. Bunun için veterineriniz beklemenizi ve durumun kendiliğinden bir iki hafta içerisinde düzeleceğini söyleyecektir. Yalnız mukus yeşil ya da sarı ise bu durum bakteriyel bir enfeksiyona işaret etmektedir. Onu tedavi etmek için ise hekiminiz antibiyotik damlaları ya da merhem kullanmanızı tavsiye edecektir.

Göz alerjisi

Kediler de tıpkı insanlar gibi aynı durumlara karşı alerjik olabilirler.

-Polen

-Küf

-Toz

-Parfüm

-Temizlik ürünleri

-Ekmek ürünleri…

Gibi unsurlar kedinizde alerjik durum meydana getirebilir. Veterineriniz kedinizin bir alerjisi olup olmadığını kolayca anlayıp tedavisi için en uygun yolları size önerebilir.

Göz yaralanması

Bazı ırk kedilerin yüzleri kısa ve kafatası yapıları yuvarlaktır. Bu durum kedilerde gözyaşı şeklinde akıntısına neden olabilir. Yüzlerine akan gözyaşları derisi ve tüylerine düşer, bununla birlikte cildini tahriş edip kızmasına sebep olur.

Bu lekeleri tedavi etmek için piyasada bir sürü ilaç olmakla birlikte bazı ürünler Sağlık Bakanlığı onaylı olmayan içeriklere sahip olabilir. En doğru ilacı seçmek konusunda hekiminizden yardım alabilirsiniz.

Göz ülseri

Kedinizin gözü bulanık görünüyor; kediniz başını ovup sürekli eğik mi tutuyor? Bu durumlar bir göz ülserinin belirtileri olduğundan kedinizi hemen bir kliniğe götürün. Eğer tedavi edilmezse kediniz görme kaybı yaşayabilir. Bu durumun sebepleri ise başına darbe alması, çizik bir göz, bir enfeksiyon veya kimyasal maddeler olabilir.

Bütün bu belirtilerle birlikte kedinizin gözleri temiz görünmüyorsa kapsamlı bir muayene için onu veterinere götürmenizde fayda var. Bu ciddi bir hastalık belirtisi olabilir. Teşhis ne kadar erken olursa can dostunuzun tedaviye cevap vermesi de o kadar hızlı olur ve iyileşme süreci daha hızlı ilerler.

 

 

 

Yorum Yaz