Kedi Hastalıkları

Kedilerde Öksürük Nedenleri ve Önlemleri

4.8/5 - (25 votes)

Sevimli kediniz öksürmeye başladıysa size bir şeyleri işaret ediyor olabilir. İnsanlarda olduğu gibi hayvanlarda da çeşitli hastalıklar görülebilir. Dikkatli bir dostsanız bu durumu fark eder ve çözüm yolları üretirsiniz. Kedilerde öksürük gibi rahatsızlıklar geç kalmadan tedavi edilmelidir çünkü doğrudan nefes almayı etkiler ve hayati önem taşır.

Kediniz boğazına takılan bir cisim yüzünden, solunum yolu rahatsızlığından ya da ciğerleri tahriş olduğundan öksürüyor olabilir. Bunun gibi birçok neden onun öksürmesine neden olabilir. Bazıları kolay tedavi edilebilirken bazıları daha tehlikeli olup hayatını sonlandırabilir.

 

Kediniz öksürmeye başladığında yapmanız gereken onu hemen veterinere götürmek olmalıdır. Veteriner, evcil hayvanınızın neden öksürdüğünü anlayabilir ve hemen tedaviye başlayabilir. Erken teşhis ve tedaviyle kediniz sağlığına kavuşacaktır. Kedilerde öksürüğün nedenlerini öğrenmek için şu durumları incelemeniz faydalı olacaktır:

Kedilerde öksürüğün nedenleri

  • Astım, kedilerde görülen en yaygın solunum rahatsızlığı olarak bilinir. Uzun süre açık havada dolaşan ve dışarıda kalan kedilerde astım görülme riski yü Dış dünyadaki çeşitli cisimler ve mikroplar kedinizin solunum yollarını tahriş edip iltihaplandırabilir. İltihaplanan solunum yolları da küçülür ve bu yüzden kedinizin nefes alması zorlaşır. Böyle durumlarda karşılaştığınızda hemen veterinere götürün ve durumun daha da kötüye gitmesini önleyin. Kedinizde astıma neden olabilecek durumlar şunlar olabilir: polen, toz, sigara ve parfüm kokusu, şişmanlık, stres, kötü şartlarda yaşama gibi…
  • Alerjiler, astıma benzer nedenlerden doğmaktadır. Kedinizin bir şeye alerjisi gelişirse bu da onu öksürtü Alerjiler sonucu akciğer enfeksiyonu gelişir ve öksürükte artış olur.
  • Diğer canlılar tarafından yayılan hastalıklar da kedilerinize zarar verebilir. Sivrisineklerin yaygın olduğu bölgelerde kedilerde astıma benzer hastalıklar oluşur ve ilaç kullanarak bu durumu çözmek mümkündü Veterinerin teşhisi ve önerdiği tedavi yöntemleri dikkate alınmalıdır.
  • Akciğer kanseri, veterinerin teşhis edebileceği bir rahatsızlıktır. Kanser teşhisi konduktan sonra cerrahi operasyonlar ve ilaç tedavileri uygulanır. Kedinizin eski sağlığına kavuşması için tedaviler göz ardı edilmemelidir.
  • Vücut sistemlerindeki aksaklıklar, kalp yetmezliği ve nefes borusundaki darbeler kedinizin öksürüğünün nedenleri arasında sayılabilir.

Kedinizin eski sağlığına kavuşması için sizin de veterinere yardımcı olmanız gerekir. Veterinerinize kedinin öksürüğü hakkında gerekli tüm bilgileri ayrıntılarıyla vermelisiniz. Zaman kaybını önlemek ve erken teşhis için veterinere vereceğiniz bilgiler çok önemlidir. Öksürük hakkında vereceğiniz bilgiler, hangi rahatsızlıktan kaynaklandığını da ortaya çıkaracaktır:

  • Öksürük kuru mu ıslak mı?
  • Öksürük hangi zamanlarda artıyor? Gece artan öksürük akciğer sorunlarını işaret edebilir.
  • Kediniz egzersiz yaptıktan sonra mı öksürüyor ? Egzersizle artan öksürük kalp hastalığına neden olabilir.
  • Yemekten sonra artan kedilerde öksürük gırtlak ve nefes borusunda sıkıntılara işaret edebilir.

Sayılan bilgilerin verilmesi veterinerin teşhisinde yardımcı olacaktır. Yapılacak diğer testler ile teşhis doğrulanır ve tedaviye başlanır. Tedavi öksürüğe sebep olan duruma göre değişir. Tedavi seçenekleri; ameliyat, antibiyotik, ilaçlar arasından seçilir ve uygulanır. Astım , insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da tamamen tedavi edilemez ama ilaçlarla kontrol altına alınabilir. Veterineriniz kedinizin yaşam tarzında ve beslenme şeklinde değişiklikler yapmanızı isteyebilir. Evcil hayvanınızı veterinere göstermeden kendiniz tedavi etmeye kalkmayınız. Bilmeden yaptığınız müdahaleler kedinizin durumunu daha da kötüleştirebilir. En iyisini ve doğrusunu yapmak için mutlaka veteriner yardımı almalısınız.

Kedilerde öksürüğü önlemek için alınması gereken önlemler

  • Rahatsız edebilecek parfüm, deterjan, sprey kullanmayın.
  • Toz oluşturan halı, paspas ve kokulu kedi kumları kullanmayın.
  • Kedinize sağlıklı ortam oluşturun ve stresini azaltın. Evcil hayvanlar ortamları ve eşyaları değiştiğinde rahatsızlanır. Bunun için ortamlarını değiştirmeyin ve temizliklerini zamanında yapın. Beslenme, oyun ve temizlik saatlerinin aynı olması hayvanlar için çok önemlidir.
  • Havanın kuru olduğu zamanlarda özellikle kış aylarında nemlendirici ile havayı nemlendirin.
  • Astımı olan kedinizi sigara dumanına maruz bırakmayın. Sigara içilen ortamlarda zaman geçirmesini önleyin.
  • Sivrisineğin çok olduğu bölgelerde yaşıyorsanız gerekli ilaçlar kullanarak önlemler alın.

 

Evcil hayvanınızın sağlığı için gerekli koşulları yaratmalısınız. Her canlı özel ilgi ve yaşam alanı istemektedir. Birlikte yaşadığınız hayvanlara ve haklarına saygı duymalısınız. Hayvan hakları içinde en başta da onun sağlığı gelmektedir. İnsanlar gibi hayvanlar da sağlık kontrolünden geçirilmeli ve sorunları tedavi edilmelidir.

Yorum Yaz