X

Kediler

⇓ Kedilere yapılması gereken aşılar nelerdir?
Kedilere yıllık olarak yapılması gereken aşılar, karma, lösemi ve kuduz aşılarıdır. 3 ayda bir ise, iç ve dış parazit aşıları yapılmalıdır. Veteriner hekiminiz en uygun aşı takvimini Kediniz için belirleyecektir. [Kapat]

⇓ Kedilerin beslenme şekli nasıl olmalıdır?

Kediler, azar azar ama sık sık beslenmekten hoşlanır. Sürekli olarak mama kabı dolu olmalı, yanında temiz su bulundurulmalıdır. Kaliteli kuru mamalar temel beslenmelerini oluşturur. Marketlerde satılan ve Kedilere yararından çok zararı bulunan kalitesiz veya açık mamalar yerine, güvenilir markaları tercih etmek gerekir. Kuru mamalarla beraber aşırıya kaçmadan haftada 1-2 defa yaş mama da verilebilir. Yavrular için ayrı, yetişkinler için ayrı mamalar bulunur. [Kapat]

⇓ Kediler neden tüy döker?

Kedilerin tüy dökmesinin fizyolojik ve patolojik olmak üzere iki farklı nedeni bulunur. Tüy dökme, mevsim değişikliklerine bağlı olabileceği gibi yanlış beslenme nedeniyle de görülebilir. Kedilerin tüylerini düzenli olarak taramak, tüy dökmelerini azaltır. [Kapat]

⇓ Kediler kokar mı? Koku nasıl giderilir?

Kediler oldukça temiz hayvanlarıdır. Kendi temizliklerini her gün hiç aksatmadan yaparlar. Bu anlamda hiçbir şekilde kokmazlar. Ancak dışkıları ve idrarları her canlıda olduğu gibi kokabilir. Koku tamamen giderilemese de minimuma indirmenin bazı yolları bulunur. Bunlardan ilk akla gelen, beslenme şeklini değiştirmekten geçer. Kedinizin dışkısı aşırı derecede kokuyorsa, mama değişimi yapmanız yararınıza olabilir. Sürekli olarak ev yemekleri yiyen Kedilerin dışkısı da, normalden fazla kokabilir.

Kapalı tuvalet kapları, kokuyu içeride tuttuğundan dolayı, açık tuvalet kaplarından çok daha kullanışlıdır. Özellikle karbon filtreli tuvalet kapları koku sorununu en aza indirir.
[Kapat]

⇓ Kediler neden hırlar?

Bir Kedi, özellikle onu severken hırlama benzeri sesler çıkarıyorsa bu durum onun çok keyifli ve mutlu olduğunun göstergesidir. [Kapat]

⇓ Kedileri kısırlaştırmak gerekir mi?

Öncelikle şunu bilmek gerekir ki, kısırlaşan kediler her açıdan daha sağlıklı, sakin ve uyumlu olur. Bazı kötü huylu tümörlerin oluşumu, kısırlaştırma sonucunda engellenir. Varsa, huysuzluk ve hırçınlıkları tamamen kaybolur, sakin bir ev kedisi haline gelirler. Kızgınlık dönemi süresince kedilerin evin çeşitli yerlerine idrarlarını yapmaları da kısırlaştırmanın ardından sona erer.

Kediler yılın belirli zamanlarında çiftleşme ihtiyacı duyarak, eş ararlar. Dişiler daha çok acı acı miyavlayarak, erkekler ise yine miyavlamakla beraber eşlerini aramaya koyulurlar. Bunun sonucunda erkek kediler evden kaçma yolları arayarak, dışarıda diğer kedilerin saldırısına uğramak veya arabaların altında kalmak gibi bazı olumsuz durumlarla karşılaşır.

Kediler, tamamen iç güdüleri sonucunda çiftleşme ihtiyacı duyar. Bu nedenle özellikle dişi kediler için “annelik duygusu”nu tatma gibi bir durum söz konusu değildir.

Her şey bir yana, çiftleşmenin ardından doğan yavrulara kimin bakacağı ve nasıl bakılacağı da düşünülmesi gereken bir husustur. Pek çok bilinçsiz insan, kedilerini çiftleştirdikten sonra yavrulara bakamadıkları için sokağa atmaktadır.

Kedilerin sağlığı ve huzuru için kısırlaştırılmaları tavsiye edilmektedir. [Kapat]

⇓ Kedilerin tırmalama ve ısırma huyu nasıl önlenir?

Kediler çoğunlukla oyun amacıyla ve istemediği bir şeyi yaptığınızda ısırır ve tırmalar. Eğer bu davranışı oyun amacıyla yapıyorsa, alışkanlık haline getirmemesi için sert bir ses tonuyla “hayır” deyin. Ona asla vurmayın ve bir odaya kapatmayın. Bu şekilde ısırma ve tırmalama huyu artarak, kalıcı hale gelebilir.

Genellikle yavru ve genç kediler, ısırma ve tırmalama davranışını oyun oynamak amacıyla yapar. Onları başka bir oyun şekline alıştırmak gerekir.

Kedinizi sevme amacıyla bile olsa aşırı bir şekilde sıkıyorsanız, yine elinizi tırmalamaya ve ısırmaya çalışacaktır. Kedinizi severken çok sıkmamaya ve ani hareketler yapmamaya özen göstermeniz gerekir. Bu davranışları alışkanlık haline getirmemesi önemlidir. Kediler alışkanlıklarına düşkün hayvanlardır. Alıştıkları bir davranıştan kolay kolay vazgeçmezler. [Kapat]