X
    Kategoriler: Kediler

Kedi ve Köpek Beslenmesinde Sıklıkla Yapılan Hatalar

Rate this post

Can dostlarımız olan kedi ve köpekler, yanlış beslenme sonucu bazı rahatsızlıklar yaşayabilirler. Özellikle yavruluk dönemindeki kedi ve köpek dostlarımızın beslenme rutinine dikkat etmek gerekir. Bu rutindeki bazı hatalar ve ani değişiklik bazen sizi veteriner hekime kadar götürebilir. O noktada büyükşehirlerdeki İstanbul, İzmir ve Ankara veteriner hastanesi gibi hizmetlere ve kendi veteriner hekiminize mutlaka danışmanızı öneririz. Peki kedi ve köpek beslenmesinde sık yapılan hatalar nelerdir?

Kedi ve Köpek Beslenme Hataları Nelerdir?

Kedi ve köpek beslenmesindeki yaygın hata, hayvanın önüne konulan şeyi yediği sürece bunun iyi olduğunu düşünmenizdir. İnsanlarda olduğu gibi kedi ve köpeklerde de hoşlarına giden yiyecekleri tüketebilirler ama bu yiyecekler her zaman faydalı olmayabilir. Örneğin, köpeğe kemik verdiğinizde direkt bunu kemirme eğiliminde olacaktır. Fakat bu yiyeceğin köpeğe yarar getirmeyeceğini de birazdan detaylandıracağız. Öyleyse derlediğimiz yaygın yapılan kedi ve köpek beslenme hatalarına göz atma vakti!

Sürekli Bir Şeyler ile Besleme Alışkanlığı

Listemizde yer vereceğimiz ilk hata, kedi veya köpeğinizin tatlı suratına aldanmanız sonucu sık besleme rutinidir. Öyle ki bu alışkanlık sayesinde kedi ve köpek bu rutini öğrenerek aynı davranışı tekrar geliştirir ve yine sizden bir şeyler kapabilir. Kedi ve köpekleri sürekli beslemek, daha fazla besin tüketimine ve kalorili besinleri de almaya neden olabilir. Böylelikle diyabet başta olmak üzere obezite ve sindirim problemleri ile karşılaşabilirsiniz. Bunun yerine yaşa ve cinse özel beslenme rutini oluşturabilir, köpek ve kedi ne yer konusunda veteriner hekim ile fikir alışverişlerinde bulunabilirsiniz.

Kemik ve Balık Kılçığı Vermek

Özellikle köpeklere kemik verme konusunda bazı fikir ayrılıkları söz konusudur. Aynı şekilde kediye balık verirken kılçıkları ayıklayıp ayıklamama konusu da buna benzerdir. Kemik ve balık kılçığı vermek, kısa vadede ciddi sorunlara neden olmaz. Bunun yanında ilerleyen yaşlarda hem kedi hem de köpeklerde yırtılmalar ve tıkanmalar meydana gelebilir. Kedi ve köpeklerin mide, yemek borusu ve bağırsaklarında batma ve tıkanmalar yoluyla sindirimde güçlük yaşanabilir. Bu gibi ciddi sonuçlara neden olabilecek kemik ve balık kılçığı meselesinde, tarafınızı yapay kemiklerden yana kullanmanızı öneririz. Böylece köpeklerin ihtiyacı olan kemirme içgüdüsünü de sağlıklı şekilde gidermiş olursunuz.

Sürekli Et Ürünleri ile Beslemek

Mama yerine sürekli et ürünleriyle besleme, özellikle köpeklerde All Meat sendromuna neden olabilir. Bunun nedeni, etin içerdiği az kalsiyum ve fazla fosfor içeriğidir. Büyüme aşamasında olan kedi ve köpeklerin vitamine ve minerale ihtiyacı olduğu düşünüldüğünde sürekli et vermek doğru olmayacaktır. Aşırı et tüketimine bağlı olarak kedi ve köpeklerde kalsiyum yetmezliği, iskelet sisteminde bozukluk ve yavaş gelişme meydana gelebilir. Bu beslenme rutini yerine dengeli ve protein-vitamin içeren bir rutine geçmeniz gerekir. Bu konuda da mutlaka veteriner hekime danışmadan geri durmayın.

Obez bir kedi

Obezite Riskini Görememek

İnsanlar gibi kedi ve köpeklerde de obezite sorunu mevcuttur. Aslında obezite riski yanlış ve sık beslenme rutininin yarattığı bir beslenme hatası sonucudur. Bunun önüne geçmenin yolu,

kalorili besinlere yer vermemek ve diyet rutini oluşturmaktır. Özellikle cinse özel beslenme ve diyet rutini oluşturarak obezite ve aşırı kilo riskini bertaraf edebilirsiniz.

Çürümüş Besinler Vermek

Özellikle sokak hayvanlarına bakanların bilmeden de olsa yaptıkları hatalardan biri budur: çürümüş ve kokmuş gıdalar vermek. Bu hata, kedi ve köpekleri gıda zehirlenmesinden kanlı ishale kadar götüren olumsuz sonuçlara neden olabilir. Evdeki çürümüş besinleri vermek yerine alacağınız kuru veya yaş mama çok daha faydalı olacaktır.

Sürekli Şekerli Yiyecekler ile Beslemek

Listemizde yer vereceğimiz son beslenme hatası ise aşırı şekerli gıdalar vermektir. Bu hata, dişlerde çürüme ile birlikte körlük, diyabet, hareketsizlik, obezite, pankreas ve kalp rahatsızlığına tetikleyebilir. Şekeri keserek kedi ve köpeğinize düzenli bir beslenme rutini oluşturabilir, vitamin destekli mamaları sunabilirsiniz.

HayvanSitesi: Ben Mehmet Öz. Kendimi bildim bileli hayvanlara ve doğaya meraklıyım. Belgesellerde hayranlıkla izlediğim hayvanları daha yakından tanımak için araştırma yapmaktayım ve edindiğim bilgileri sizlere Hayvansitesi.com sitemde sunuyorum
İlgili yazılar