Kedi Hastalıkları Kediler

Kedilerde Astım

5/5 - (2 votes)

İnsanlarda olduğu gibi hayvanlarda da astım rahatsızlığı görülmektedir. Kediniz astım atağı geçiriyorsa akciğerlerindeki küçük hava yolları genişler ve daralır, nefes alamaz duruma gelir. Solunum sıkıntısı yaşayan kedilerde astım atağı yüzünden birkaç dakikada ölüm gerçekleşebilir. Hafif bir öksürükle başlayan ama tedavi edilmezse kronik astıma dönen bir rahatsızlıktır. Kediniz öksürmeye başladığı andan itibaren hemen veterinere götürmelisiniz. Veteriner kontrolünde olan kediniz güvende demektir.

Kedinizin astım olup olmadığını anlamanın yolları

– Hırıltı nefes alma

– Aralıksız öksürük

– Egzersiz yapıldığında nefes nefese kalma

– Mukuslu salya salgılama

– Güçsüzlük ve bitkinlik hali

– Nefes alırken zorlanma ve kesik kesik nefes alıp verme

Kedilerde astım öksürükle başlayan alerjik bronşit sonucunda gelişmektedir. Alerjik bronşit, kedinizin akciğerindeki solunum yollarının iltihaplanması ve bağışıklığının düşmesinden kaynaklanır. Kediniz bronşit olduğu andan itibaren veteriner gözetiminde tutulur ve tedavi edilirse astıma dönüşmeyebilir. Astım olmadan kediniz için tüm sağlık önlemlerini almalısınız. Astım olduğunda da gerekli tedavileri aksatmamalısınız.Canlıların hayatta kalabilmesi için temel kaynak nefestir. Nefes alamaz duruma gelen canlıların yaşama tutunması çok zorlaşır.

Astım atağının artmasına neden olabilecek durumlar

– polenler

– rutubet ve küfler

– kedi kumundaki toz ve kokular

– sigara dumanları

– parfüm, sprey ve oda kokuları

– gıdalardaki alerjen maddeler

– kalp rahatsızlıkları ve kalp yetmezliği

– evdeki pislik, toz ve kokular

– parazitler ve sivrisinek gibi hayvanların zararlı etkileri

– aşırı stres ve huzursuzluk

– şişmanlık ve yaşlılık

– akciğer kanseri ve tümörler

– diğer önemli hastalıklar

Alerjiler ile astımın ilişkisi göz ardı edilemez düzeydedir.Çevreyi kirleten maddelere, kokulara ve polenlere karşı alerjisi olan hayvanlarda astımın görülme riski daha fazladır. Alerjisi olan durumla karşı karşıya kalan kediniz astıma yatkın olur. Kedilerde astım iki ile sekiz yaşları arasında görülür ve dişi kedilerde astım oranı daha fazladır. Irk karışımlarıyla oluşan kedilerde de astım riski daha fazladır.

Kedinizin astım olduğunu düşünüyorsanız hemen veterinerinize başvurmalısınız. Veteriner muayene edip, bir çok test uygular ve hastalığını teşhis eder. Veterinere sizin vereceğiniz bilgiler de çok önemlidir. Kedinizi en iyi tanıyan siz olacağınızdan dikkatinizi çeken bilgileri geç kalmadan hekimle paylaşmalısınız. Astım ilerledikçe kedinizin durumu daha zor bir hale girer ve nefessiz bile kalabilir.

Astım için kullanılabilecek tam bir tedavi yöntemi yoktur. Astımdan tamamen kurtulmak mümkün değildir. Kedinizin astımını yönetmek ve belirli seyirde idare etmek için çeşitli yöntemler vardır. Nefes almasını düzenleyecek, hava yollarını açacak, atak geçirmesini önleyecek tedaviler mümkündür. Kedinizin vücudunun bağışıklığını artırıcı ilaçlar ile astımı rahatlatacak nefes açıcı havalar onun için faydalı olacaktır.

Kedilerde astım gelişimini önlemenin yolları

Kedinizi sürekli veteriner muayenesinde tutarsanız olumsuz durumlarla karşılaşmazsınız. Evcil hayvanınızın öksürüğünü artıran ve astıma doğru sürükleyen nedenleri iyi tespit etmelisiniz. Kedinizi stresten uzak tutarak astım atklarının önüne geçebilirsiniz. Yuvasında ve eşyalarında değişiklik yapmayın ve ihtiyaçlarını belirli zamanlarda gideriniz. Stresli ve huzursuz ortamlardaki kedilerde astım nöbetleri artmaktadır. Kedinizin yakınında parfüm, oda kokusu ve spreyler kullanmayınız. Evinizde çok fazla pislik, toz ve koku bulundurmayın ve temizliğine önem gösteriniz. Kuru havalarda nemlendirici kullanmak kedinizin solunum yolları için iyi gelecektir. Kedinizin ağırlığını belirli seviyede tutun ve günlük aktivitelerine önem veriniz. Hareketsiz kaldıkça kilo alan kediniz nefes darlığı çekebilir ve bu durumda astımını tetikleyebilir.

Unutulmamalıdır ki insanlar da hayvanlar da zararlı maddelerden uzak tutulmalıdır. Sigara içerken çevrenizi buna maruz bırakmaktan kaçınınız. Astımı olan canlıların da aynı havayı soluduğunu unutmayın  ve onlara da yaşam alanı tanıyın.

Yorum Yaz