Kediler

Kedilerde FİP Hastalığı: Belirtiler ve Tanı

kedi
5/5 - (2 votes)

FİP, kedilerde görülen bir viral enfeksiyon olan Feline İnfüzyon Peritoniti’nin kısaltmasıdır. Bu hastalık, Feline coronavirus (FCoV) adlı bir virüsün mutasyona uğraması sonucunda meydana gelir. FCoV virüsü genellikle kedilerin bağırsaklarında bulunur ve genellikle hafif semptomlara neden olan bir enfeksiyona yol açar. Ancak bazı durumlarda virüs, FIP virüsüne dönüşerek kedilerin bağışıklık sistemini etkileyerek ciddi sağlık sorunlarına yol açar.

FIP’in tetikleyici mekanizması tam olarak bilinmemektedir. Ancak stres, kısırlaştırma ve kötü yaşam koşulları gibi faktörlerin düşük bağışıklıkla ilişkili olabileceği ve bu durumun FCoV mutasyonunu FIPV’ye dönüştürebileceği gözlemlenmektedir. Yapılan tedavi çalışmalarında saf ırkların, karma ırklara göre bu ölümcül mutasyona daha yatkın olduğu görülmektedir. FIP hastalığı her yaşta kediye rastlanabilir.

FIP hastalığının ıslak ve kuru olmak üzere iki ana formu vardır. Her iki form da kedinin bağışıklık sistemiyle yakından ilişkilidir ve zayıf bağışıklık sistemi olan kedilerde daha sık görülür. Genç, yaşlı veya bağışıklık sistemi zayıf kediler FIP hastalığına daha hassastır.

Islak FIP

Islak FIP, karın ve göğüs boşluğunda sıvı birikimi ile karakterizedir. Bu sıvı genellikle sarımsı ve yapışkandır, kedinin vücut sıcaklığını düşürerek rahatsızlık verir. Islak FIP genellikle genç, yaşlı veya bağışıklık sistemi zayıf kedilerde görülür. Bu durum, virüsün hızla yayılmasına ve kedinin vücudunun daha şiddetli tepki vermesine neden olur. Islak FIP’in semptomları, karın şişkinliği ve sıvı birikimine bağlı olarak kolayca tanımlanabilir. Erken teşhis edildiğinde GS-441524 tedavisi ile hayatta kalma oranı oldukça yüksektir.

Kuru FIP

Kuru FIP, sıvı birikimi olmadan ilerleyen bir formdur. Bunun yerine, kedinin organlarında ve dokularında sert, düğüm şeklinde granülomlar oluşur. Bu granülomlar, kedinin organlarına ve dokularına zarar verebilir. Kuru FIP’in seyri genellikle daha yavaş ve belirtileri daha hafiftir. Bununla birlikte, kuru FIP ciddi sağlık sorunlarına ve yaşam kalitesinin düşmesine neden olabilir. Kuru FIP’in nedeni, kedinin bağışıklık sistemiyle başa çıkamaması durumunda virüsün yayılması ve granülomların oluşmasıdır.

FIP Hastalığı Belirtileri

Kedilerde FIP hastalığının belirtileri çeşitlilik gösterebilir. Islak ve kuru FIP’in belirtileri farklılık gösterebilir, ancak her iki formun da bazı ortak belirtileri bulunur. İştah kaybı, kilo kaybı, halsizlik, güçsüzlük, yüksek vücut sıcaklığı, karın ve göğüs şişliği, solunum sorunları, göz bebeğinde sorunlar, sarılık, eklem sertliği ve denge bozukluğu, kedi kansızlığı, stres belirtileri ve idrar yolu sorunları FIP hastalığının yaygın belirtileridir.

Eğer kedinizde bu belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, derhal bir veteriner hekimden yardım almanız önemlidir. Veteriner hekim, kedinizin durumunu değerlendirerek doğru teşhisi koyacak ve uygun tedavi planını belirleyecektir. FIP hastalığı erken teşhis edilip tedavi edilmezse son derece ölümcül olabilir. FIP hastalığı konusunda uzman veterinere ücretsiz olarak ulaşmak için Basmi FIP internet sitesini ziyaret edebilir, veteriner hekime anında telefon veya mesaj ile ulaşabilirsiniz.

Yorum Yaz