X

Sincap Bakımı

sincap bakımı, sincap beslenmesi, sincaplar ne yer, yavru sincap

3/5 - (105 votes)

Evde beslenmesi yasak olan sincabı, zorunlu hallerde evde beslemeniz gerekebilir. Bir yerlerde terk edilmiş, yeni doğmuş bir sincap bulduğunuzu farz edelim. Bu durumda sincaba nasıl bakmanız gerektiğini incelikleriyle öğrenmeli, her zaman doğru adımı atmalısınız. Sincap bakımı hakkında olabildiğince genel bilgileri bir araya toplamaya çalıştığımız bu yazıda ihtiyacınız olan bilgileri bulabilirsiniz.

Gözleri açık bir halde bulduğunuz sincap 5 haftadan uzun süre önce doğmuş demektir. İlk 5 haftalık dönem geçinceye kadar yavru sincaplar gözlerini açamazlar. Gözleri açılmamış yani yeni doğmuş bir sincaba bakmanız gerektiğinde bakımlarının daha büyük sincaplara göre epey zor olacağını unutmayın. Bakım sırasında daha fazla özenli ve dikkatli olmanız gerekir.

Sincap Bakımı Nasıl Yapılır?

Gözleri açılmamış yavru sincap sütle besleyerek başlamalısınız. Eczaneden veya aktarlardan edinebileceğiniz ufak bir damlalık işinizi görecektir. Dörder saatlik periyotlar halinde yavruya süt vermelisiniz. İçebildikleri kadar süt içmelerine izin verebilirsiniz. Ancak sütü zorla içirmeye çalışmayın. Burada işin zor kısmı başlıyor. Yavru sincabı besleme işlemi bittikten sonra hazım ve gaz problemlerine karşı masaj yapmalısınız. Yumuşak yünlü veya pamuklu bir bezle nazikçe genital bölgeye yapılacak masaj, ürinasyon ve defekasyonu uyarır. Yavru sincap gözünü açana kadar bakım aynen bu şekilde devam etmelidir.

Sincap Nasıl Beslenir?

Küçük yavruyu sütle besleyin. Bunun için bir damlalık kullanabilirsiniz. 4 saatte bir beslemelisiniz. Alabildikleri kadar gıda verebilirsiniz. Ancak sütü ağızlarının içine zorla vermemelisiniz. Besleme bittikten sonra yumuşak, eski bir bez, yün parçası ile genital bölgeye masajlar yaparak ürinasyon ve defekasyonu uyarın. Bu şekildeki bakım sincap gözünü açana kadar devam etmelidir.

Sincaplar Ne Yer ?

Sincap gözlerini açtıktan sonra sütle beslenmeye devam etmelidir. Sütün yanına ek olarak meyve, kuru üzüm, yemiş, hububat, tahıl ve benzeri ürünleri de vermeye başlayın. Sincap bunların sadece bazılarını yiyebilecektir. Diğer gıdalar oyuna başlamasını sağlayacaktır. Büyüdükçe yiyebildiği besinler artacak ve buna doğru orantılı olarak daha az süt içmeye başlayacak, sonunda sütten kesilecektir. Sütten kesilen sincap kabuklu yemişler yer. Bu aşamadan sonra, sincap sizin müdahaleniz olmadan nihayet kendisi ürinasyon ve defekasyon yapabilecektir.

Doğaya Nasıl Dönebilirler?

Yedinci haftadan sonra sincap kabuklu yemişler tüketmeye başlayabilir. Bu aşamadan sonra yer fıstığı, fındık, meşe palamudu vb. kabuklu yemişleri kabuklarıyla beraber kafesine koyun. Sincap bunlarla oynamaya başlayıp yavaş yavaş kabukları nasıl açacağını öğrenecektir. Buradan sonra rehabilitasyonun en önemli kısmı başlayacak, kafesi artık kesinlikle dışarıda durmalıdır. Artık 2-3 hafta ona dokunmamalısınız. Kafesin kapısını açık bırakıp dış dünyayı keşfetmesine izin verin. Kafesin dışına çıkıp dışarıda vakit geçirmesi birkaç gün alacaktır. Sincap bu noktadan sonra özgür bırakılmalıdır.

huli:

Yorumları Gör (7)

  • Arkadaşlar daha gözleri açılmamış sincap buldum ağzı kanıyordu küçük bir şırıngayla süt verdim biraz içti ama yüksekten düşmüş sanırım yapmam gereken bişey varsa lütfen acil bilgi verebilirmisiniz

  • #Tutu çocukluğumdan beri hep sincaplarla arkadaşlık yapmak isterdim. Olduda 3 sincap yavrusu anneleri terkmi etti bilmiyorum yuvalarından düşmüştü. Allahım şu insnaları affet insan gerçekten cahiliz en sonunda anladım ki Hiç kimse anne sincabın yüzde biri kadar bakamaz. İki yavru öldü. Neden öldü diye kendimi sorgularken öğrendiğim anne sütünün yağ düzeyini kıvamını dahi Ayarlayan Allahu tealanın hikmetini öğrendim. Söyleyeceğim odur ki çocuklar siz siz olun sakın yavru sincaplarıı beslemek için hayal kurmayın.. Öğrendiklerim ve tecrübe edindikleirm o dur ki anne sincap hangi yavruya ne kadar süt vereceğini dahi bilmesi biz insanın ne kadar aciz olduğumuzu öğrendim. Süt dediğim en fazla iki damla hadi üç damla içiyor. bizim Rizenin sincaplarıı ayrı bir tür daha küçükler. İnşallah diğer yavru da ölmez.

  • Yavru sincaplar o güzel tüylerine rağmen ısınamıyor bunu atlamışsınız verdiğiniz süt bileği yakmamalı soğuk asla olmamalı sürekli sıcak su torbası ile durmalı sıcak su torbasının suyu sürekli değiştirmeliki sıcaklığını koruyabilsin sütün yanında ceviz fındık fıstık ta yedirmeye çalışın kendisi biraz zor adapte oluyor verdiğiniz süt biraz katkılı olsun direk market sütü vermeyin yazıyı yazan arkadaş daha önce bi sincapa rehabilitasyon yapmamış anlaşılan

  • Ya benim sincabım galiba hasta veteriner götürecemde kapalı veterinerler vik vik sescıarıyor gözler hep kapalı süt veriyorum Bi şırınganın 5ml sen 3 ml içiyor

  • Sincabım hapşırıyor gibi ses çıkarıyor sürekli hareketsiz bir şekilde duruyoy ne yapabilirim sütte içmiyor ne yapmalıyım lütfen acil cevap!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

İlgili yazılar