Kemirgenler

Sincap fiyatları

5/5 - (1 vote)

Ülkemizde sincap piyasasının durgun olduğu ve sincap fiyatlarının alıcı-satıcı arasında tutturabildiğine belirlenen rakamlar üzerinden gerçekleştiğini söylemek mümkündür.

Sincap fiyatlarındaki aşırı oynaklık ve belirsizliğin ana nedeni ülkemizde sincap pazarı veya borsası gibi oluşumların bulunmaması, sincap ticaretinin bireysel trade ler üzerinden ve gizlilik çerçevesinde yürütülmesidir.

Sincap ticaretindeki gizlilik unsuru bu hayvanın alım satımının yasal olmamasından kaynaklanmaktadır. Eğer siz bir gün siz bir sincap bulur ve letgo veya sahibinden gibi platformlarda satılık sincap, sincap sahiplendirme veya yavru sincap satılık gibi başlıklar altında bu sincabı satmak istediğinizde doğa koruma derneklerinin üyeleri veya devletin yetkilileri direk olarak sizin yakanıza yapışacaktır.

Ülkemizde çoğu başka ülkede olduğu gibi yaban hayvanlarının ticareti yasaklanmış durumdadır. Eğer sizde sincap bulunduğu tespit edilirse hayvana el koyarlar, artı olarak bir miktar para cezası ödersiniz.

Ülkemizde çoğu kanun ve kural layıkıyla uygulanmamakla birlikte söz konusu olan eğer yaban hayvanlarının satılması ise bu konuda ciddi bir hassasiyet mevcut olduğundan o hayvanı elinizden bir an önce çıkarmanız gerekir.

Sincap ticaretinin yasal zeminde olmaması nedeniyle piyasada nadiren satıcıya rastlanır ve bu da sincap fiyatlarının yüksek seyretmesine neden olmaktadır. Bilindiği üzere piyasada bir şey ne kadar nadir bulunursa fiyatı da o kadar yüksek olmaktadır.

Sincapların petshop veya hayvan pazarlarında satılmadığını söylemeye gerek yoktur. Buralarda asla sincap satılmaz.

Ülkemizde sincap ticareti oldukça düşüktür ve bu ticaret de internet, sosyal medya üzerindeki fake hesaplar üzerinden veya yüz yüze gerçekleşmektedir.

Eğer siz alıcı konumunda iseniz herhangi bir sincap satıcısına ulaşmanız oldukça zor olup eğer sincap satan birine rastlayabilirseniz sizden ilk etapta oldukça yüksek bir bedel isteyecektir. Bu nedenle sincap alımında pazarlığın ve iskontonun oranı yüksektir.

Bu durumda satıcının elindeki malı bir an önce çıkarması gerektiğini unutmamalı ve başlangıç olarak 100-200 TL gibi komik rakamların üzerine çıkmamalısınız.

Aşağıda sincap fiyatlarının takribi ne kadar olduğuna dair bilgi verilecektir ama sincap almayı düşünüyorsanız öncelikle ele almanız gereken birkaç mesele bulunmaktadır.

Öncelikle bu hayvanlar hakkında bilgi verelim:

Sincaplar bir ağaçtan diğerine o kadar hızlı atlar ki onu görmeye bile vakit kalmaz: Sincap ömrünü ağaçlarda geçirir.

Soru 1: Eğer bir sincap satın alırsanız (diyelim ki bir satıcı buldunuz ve fiyatta da anlaştınız) ona nerede bakacaksınız ?

Sincap doğal hayatta sürekli hareket eden bir hayvandır, sakın onu hamster gibi dar bir kafeste de yaşayabilen bir hayvan zannetmeyiniz. Onu hamster kafesi gibi bir kafese koyarsanız stresten hastalanır ve bir süre sonra ölür.

Eğer sincap bakmakta kararlı iseniz doğada bir eviniz ve bahçesinde sincap için ayırabileceğiniz yaklaşık 50 metrekarelik, etrafı ince aralıklı tel ile çevrili, içinde en az 2-3 ağacın olduğu bir alanınız olmalıdır.

Ayrıca sincap tek başına yaşamaz, eşi ile birlikte satın almalısınız. Bu şekilde bir ortam kursanız bile risk devam eder. Çünkü doğada sansarlar, gelincikler, kediler ve yılanlar kaçacak yeri olmayan sincabı toprağı kazıp tel örgüden girmek suretiyle kolaylıkla yerler.

Tel örgünün üstü açık ise yırtıcı kuşlar dadanır.

Soru 2: Sincabı devamlı olarak neyle besleyeceksiniz ? Sincaplar çam kozalakları, tohumlar, meyveler, çiçekler, tomurcuklar, kuş yumurtaları, salyangozlar, böcekler, ceviz, fındık, kestane, meşe palamudu gibi besinlerle beslenir. Bunları tedarik edebilecek misiniz ?

Diyelim ki evcil bir sincap satın almayı ve bir odayı mütemadiyen kapalı tutmak ve sincaba göre dekore etmek suretiyle bakmayı düşündünüz. Bu çeşit bir hayat sincap için bir nevi hapis hayatıdır ama yine de bir süre yaşar.

Fakat sorun şu ki sincabı evcilleştirmek, aslanı evcilleştirmek kadar zordur. Doğası gereği yabani ve insandan kaçan bir hayvan olduğu için yaşam alanına hapsettiğiniz sincap her fırsatta oradan kaçmak isteyecektir.

Sincabın evcilleşmesi için maksimum 2-3 aylık olması lazımdır ki bu kadar küçük hayvanı amatör birinin yaşatması imkansıza yakındır. Yaşatabilirseniz kısmen evcilleşmesi mümkündür.

Dolayısıyla piyasadan evcil sincap bulmanız imkansıza yakın bir olasılıktır.

Sincap fiyatları

Bazen ağaç kesimi nedeniyle ormanda çalışan işçiler yavru sincaplara rastlıyorlar. Yaşam alanı ortadan kalktığı ve ebeveyni terk etmek zorunda kaldığı için bu yavruları yuvalarından alıyorlar.

Bu tür yavrular bedeliz veya tanesi 100-200 TL gibi sembolik fiyatlara satılmaktadırlar. Bir de sincap ticaretini kötü niyetli yapanlar mevcut.

Şöyle ki; Ormana yakın bölgelerde yaşayan bazı insanlar sincap yuvalarının yerlerini biliyorlar ve internetten müşteri çıkarsa yavru sincapları yuvalarından alıp satıyorlar.

Annesinden ayrılan yavru sincapların bakımı profesyonellik isteyen bir iş olduğu için satılan sincaplar genelde bir haftaya kadar ölmektedir.

Dolayısıyla internetten sincap siparişi veren kişi aslında yavru sincapların ölüm fermanını vermiş olmaktadır. Bu tür kirli ticarette sincap yavruları tanesi 300 TL ile 2000 TL arası fiyatlara satılmaktadır.

Erişkin sincap fiyatları ise 5000 TL’yi bulabilmektedir. Kapan ile yakalanan yetişkin sincaplar evcil olmadıklarından satıldığı ailenin yerleştirdiği ortamdan kaçmakta veya stres nedeniyle ölmektedir.

Evcil sincap fiyatları

Sincapların evcilleştirilmesi nadir rastlanan bir durum olup evcil diye satılan sincaplar çoğunlukla evcil çıkmamaktadır.

Sincabın evcilleştirilmesi için henüz gözü açılmamışken yuvasından alıp damlalıkla süt beslemek suretiyle büyütmek gerekmekte olup bu iş profesyonellik gerektirdiğinden bu tür denemeler genellikle yavruların ölümü ile sonuçlanmaktadır.

Ancak nadiren de olsa yavrudan alıp sincabı evcil hale getirenler mevcuttur. İşlemin zorluğu ve sincap ticaretinin yasa dışı olması nedeniyle evcil sincaplar için ilk etapta 10 bin-50 bin gibi yüksek satış rakamları talep edilmektedir.

Sincaplar hayvanat bahçelerinde bile pek rastlanılmayan ve ileri derecede yabani hayvanlardır. Evcilleştirilseler dahi Alvin ve Sincaplar filmindeki sincaplar kadar uysal olmazlar ve fırsatını bulunca kapıdan, pencereden kaçıp giderler.

Dolayısıyla sincap sahiplenmek yasa dışı ve etik dışı olduğu kadar aynı zamanda mantıksız da bir fikirdir.

Yorum Yaz