Köpek Bakımı Rehber Dökümanları

Hamile Köpeklerde Beslenme

Golden Retriever
5/5 - (1 vote)

Hamilelik ile beraber gebeliğin ilk yarısında dişi köpeklerin beslenme ihtiyaçlarında çok büyük bir değişiklik meydana gelmez ancak yine de yüksek kaliteli ve dengeli bir şekilde beslenmeleri önemlidir. Bu dönemde kolay sindirilebilir ve lezzetli bir mama tercih etmek en doğru seçeneklerden birisi olacaktır. Mamanın en az %29 protein ve %17 yağ içermesine dikkat edilmesi gerekir. Yeterli enerji alımını sağlamak ve gebeliğin ileri dönemlerinde hipoglisemi riskinden kaçınmak için yüksek miktarda çözünür karbonhidrat ve düşük lif içeriği tercih edilmelidir. %1 – 1,8 arasında kalsiyum ve %0,8 – 1,6 arasında fosfor alımı köpeğin yeterli miktarda süt üretebilmesi için önemlidir. Bu şekilde yavru köpeklerin kemikleri düzgün bir biçimde gelişir. Dolayısıyla köpeklerin hamilelik dönemindeki ihtiyaçlarına özel köpek maması çeşitleri arasında tercih yapılması, farklılaşan ihtiyaçlarının karşılanması adına en temel gerekliliklerin başında gelir.

Köpeğin yüksek kaliteli mamalarla beslenmesi durumunda et, süt, vitaminler ve mineraller gibi besin takviyelerine ihtiyaç duyulmaz. Aşırı miktarda kalsiyum ya da D vitamini fetüslerin yumuşak dokularının kireçlenmesine ve diğer doğum anormalliklerine neden olabilir. Emzirme büyük miktarlarda kalsiyum gerektirmesine rağmen hamilelik sırasında takviye alımı emzirme döneminde kalsiyumun tükenmesini engellemez, hatta bu problemin daha şiddetli olmasına yol açabilir. Et ürünleri ile birlikte verilen takviye besinler beslenme içeriğindeki karbonhidrat miktarının azalmasına yol açarak hipoglisemi ya da ölü doğuma neden olabilir.

Yüksek kaliteli, dengeli bir mama ile beslenen dişi köpeklerin normalde tükettiği mama miktarının hamileliğin ilk 5 – 6 haftasında önemli ölçüde artırılmasına ihtiyaç duyulmaz. Bunun nedeni fetal büyümenin %30’undan daha azının bu dönemde gerçekleşmesidir. Bununla birlikte fetal büyüme gebeliğin son 3 – 4 haftasında hızla artar. Yeterli vücut ağırlığına sahip olmasını ve besin rezervlerinin artmasını sağlamak için dişi köpeğin tükettiği mama miktarını yavrulama dönemine kadar kademeli olarak %15 – 25 arasında artırmak gerekir. Birçok dişide hamileliğin sonlarına doğru karın şişliği nedeniyle iştah kaybı görülür. Daha sık yemek yemek bu kritik dönemde besin alımının korunmasına yardımcı olur. Hamile köpeklerin günde en az iki kez beslenmesi gerekir. Sık öğünlerle daha fazla miktarda yüksek kaliteli, dengeli ve lezzetli mamalar ile besleyerek, özellikle son üç aylık dönemde yeterli beslenmeyi sürdürerek dişi köpeği ve yavrularını birkaç hafta boyunca desteklemek onların gelecekte sağlıklı olmaları için son derece önemlidir.

Kötü Beslenmenin Tehlikeleri

Dişi köpeklerin çiftleşmeden önce ve hamilelik sırasında yetersiz beslenmesi durumunda ölü doğum riski %20 – 30 arasında artış gösterir. Üreme beslenme gereksinimlerinin değiştiği fizyolojik bir durumdur. Hamile olan ya da yeni doğum yapmış olan bir dişi köpek hamilelik öncesinde ve sırasında vücudunda biriken besin rezervlerinden yararlanır. Yetersiz beslenen bir dişi köpek hamileliği desteklemek için yeterli protein, vitamin, mineral ve enerjiden yoksun kalır. Düşük kaliteli ve dengesiz mamalar ile beslenmenin sonucu olarak beslenme yetersizliği ortaya çıkabilir. Bu durum üreme döngüsünün herhangi bir aşamasında meydana gelebilir ancak beslenme gereksinimlerinin büyük ölçüde arttığı hamileliğin sonlarında tehlike riski oldukça yüksektir.

Hamile köpeğin yanlış beslenmesi hem dişinin hem de yavrularının sağlının bozulmasına, düşük gebelik oranlarına, doğum kusurlarına, doğum güçlüğüne ve uygunsuz meme gelişimine yol açabilir. Kötü beslenme hamile dişilerin yalnızca zayıflamasına değil, aynı zamanda dengesiz beslenme yüzünden aşırı kilo almasına da neden olabilir.

Hamile Köpek Nasıl Beslenmeli?

Köpeklerde hamilelik yaklaşık 62 gün sürer. Hamilelik süreci trimesterlara ayrılır. Sağlıklı, iyi beslenmiş bir köpek üreme döneminde yaklaşık vücut ağırlığının %15 – 20’si kadar kilo alır. Aşırı beslenme hamileliğin sonunda obeziteye yol açabilir ve bu da hem doğumun zorlu olmasına hem de yavru köpekler üzerinde ekstra strese neden olur. Hamilelik sırasında yetersiz beslenmeyse embriyo kaybı, anormal fetal gelişim, düşük, ölü doğum ve düşük doğum ağırlığı ile sonuçlanabilir.

Hamileliğin ilk iki trimester döneminde köpeğin kilo ve kondisyon kaybetmemesi önemlidir. Bu dönemde köpeğin aşırı beslenme sonucu obez olma riski de bulunur. Gebeliğin yaklaşık 40. gününden itibaren üçüncü trimester dönemi başlar. Bu dönemde yavrular hızlı bir şekilde gelişir. Annelerinin enerji ihtiyacı ise artış gösterir. Üçüncü dönemde ve özellikle doğumdan hemen önceki birkaç haftada yavrular nedeniyle tüketilen mama miktarı düşer. Bu dönemde yüksek sindirilebilirliğe sahip kaliteli mamalar tüketilmelidir. Üçüncü trimesterda köpeğin çok sayıda ama az porsiyonlarla beslenmesi ve kalori alımının düzenli bir şekilde devam ettirilmesi gerekir. Hamilelik döneminde köpeğinizin sağlık durumunu yakından takip etmek ve beslenmesini düzenlemek için veteriner hekim ile iletişim hâlinde olmanız tavsiye edilir.

Hamile ve Yavru Köpekler İçin Aradığınız En Sağlıklı Ürünler

Gebelik sırasında ve sonrası süreçte köpeklerin ihtiyaç duydukları dengeli beslenme gereksinimlerini karşılamak için siz de yavru köpek mamaları arasından seçim yapabilirsiniz. %100 orijinal ürün garantisiyle buluşmanızı sağlayan Petlebi.com adresinde kuru ve yaş mamalara ek olarak ek besin ve vitaminlere de erişim sağlayabilirsiniz. Yıl boyu devam eden Petlebi.com kampanyalarından yararlanarak avantajlı ve güvenli bir alışveriş deneyimi ile buluşabilirsiniz.

Yorum Yaz