Köpek Bakımı Rehber Dökümanları

Köpeklerde İç Parazit Nasıl Anlaşılır ?

4.2/5 - (6 votes)

Köpeklerde iç parazit veterinerler tarafından en sıklıkla karşılaşılan önemli bir sağlık sorunudur. Köpeğin iç parazit olduğunu anlamak ve insan sağlığını da tehdit eden bu asalak canlılardan kurtulmak köpeğinizin ve sizin sağlığınız için çok önemlidir. Köpekler ve parazitleri milyonlarca yıl süresinde çok çeşitlenmiş ve köpeklerin sağlığı için büyük bir sorun haline gelmiştir.

Köpeklerde İç Parazit Nasıl Anlaşılır ?

Parazitler genellikle sinsi sinsi içeride büyürler ve genellikle farkında olmazsınız. Çoğu parazit türü köpeklerin vücuduna o denli yerleşirki herhangi bir belirti göstermeden ve sağlık sorunu ortaya çıkarmadan orada yaşamaya devam eder. Tabii bu süreç kolaylıkla değişebilir ve parazitlerin fazla üremesi gibi bir çok nedenle ciddi sonuçlara neden olabilecek sağlık problemlerine yol açabilir.  Parazitlerin kendilerini gizleme yöntemleri yüzüden çok geç olmadan köpeğinizin vücudundan temizlenmelidir.

Köpeklerde iç parazitin belirtilerinin başında ( özellikle yavru köpeklerdeki iç parazitlerin belirtileri), büyümede sorunlar, ortalama büyüklüğün altında gelişim, donuk tüyler, ishal ve enerji yoksunluğudur.  İç parazitler çoğunlukla kötü  ve pis dış koşullarda yaşayan köpeklerde görülür.  Yetişkin köpeklerde iç parazit belirtileri ile solgun bir renk, enerji yoksunluğu, ishal, mukusumsu dışkı, yemek seçme veya aşırı yeme şeklinde sıralanabilir. Bazı iç parazit türlerinin akciğere yerleşmesi sonucu solunum sorumları veya öksürük şeklinde sorunlar gözükebilir.

İç Parazit Nasıl Tespit Edilir

İç parazitler nadir olarak dışkıda kendilerini belli ederler. Gözle görülebilir kurtçuk gibi yaşayan ufak canlılar şeklinde dışkıda belli olan bu parazit türlerinin yaygınlık oranı gözle görülmeyen parazitlere göre daha azdır. Genellikle gözle görünemeyecek kadar küçük olan iç parazitlerin tespiti için veterinerler tarafınan gaita (dışkı) testi yapılmalıdır.  Çok uzun süre parazitler ile yaşamış köpeklerde taşıyıcı vücutta sayısı artmış parazitler mikroskopla bile görülebilir.

Bazı parazitlerin yumurtaları dışkıda yer almaz. Köpeklerin bağırsak zarlarına yapışık olan yer alma durumunda yumurtuların dışkı testi ile tespit edilmesi mümkün değildir. Bu yumurtalar genellikle bir süre sonra (5-10 gün) yumurtadan çıkarak parazit döngüsünü devam ettirirler. Tedavi için hem yaşayan hem de yumurtadaki parazitler hedef alınmalıdır.

Köpeklerde iç parazitler genellike çok ciddi bir sağlık sorunu yaşatmazlar. Köpeklerin bünyesi çoğu paraziti bertaraf etmek için iyi bir potansiyele sahiptir. Bağırsağa yapışan ve besin emen parazitler genellikle aşırı bir zarar vermez. İleriki zamanlarda ishal ile birlikte aşırı parazit sayısı köpeğin besin alımına engel olur. Bazı parazit türleri ise köpek bağırsakları kemirmeye başlar. Bu tarz parazitler daha zararlıdır. Kan kaybı ve anemiye sebep olabilirler.

Köpeklerde İç Parazit Tedavisi

Uygun ilaç (hap veya aşı ile) iç parazitlerin tedavisi mümkündür.

İç parazitler her zaman için genç köpeklerde çok daha tehlikelidir. Besinlere çok daha ihtiyaç duyan yavru köpeklerde oluşan iç parazitler ciddi sorunlar oluşturmadan engellenmelidir.

 

Yorum Yaz