Köpek Hastalıkları

Köpek Kısırlaştırma

Rate this post

Yaklaşık on yıldır köpeklerde kısırlaştırmanın davranış ve sağlık üzerindeki etkileri tartışma konusudur. Kısırlaştırmanın tavsiye ediliyor olmasında davranış, ırk ve sağlık özelliğinin korunmasına dair nedenler iç içe olarak düşünülmelidir.

Sağlık Bakımından Kısırlaştırmanın Etkileri

Dişi köpeklerde kısırlaştırma işlemi ile rahim alındığı için köpeğin yaşı kaç olursa olsun rahim kanseri olma riski ortadan kalkacaktır ancak ilk kızgınlığın ardından salınan hormonlar sebebiyle meme bezleri aktifleşir ve hücre yapılarında değişim meydana gelir. Bir kez doğum yaptıktan sonra kısırlaştırırsanız rahim kanseri riskini ortadan kaldırabilirsiniz ancak meme kanseri riski azalmaz. Bu sebeple ergenlik öncesi kısırlaştırma tavsiye edilmektedir.

Diğer açıdan da anne köpekler hem gebelik hem de emzirme dönemlerinde yavruları için gerekli olan besinleri ne kadar iyi besleniyor olsalar da kendi vücutlarından harcar ve bu ileriki yaşlarda kemik erimesi ile karşılaşma risklerini arttırır.

Erkek köpeklerde erken kısırlaştırma ise testis kanseri ihtimalini sıfırlar ve prostat kanseri riskini de minimize eder. Ayrıca davranışsal etkiler ile evden kaçma ve kavgaya girişme gibi sebepler ile meydana gelebilecek yaralanma ve ölüm riskini de azaltmaktadır. Sanılanın aksine erken yaşta kısırlaştırma köpeklerin fiziksel gelişimleri üzerinde olumsuz bir etkiye sahip değildir.

 

Davranış Bakımından Kısırlaştırmanın Etkileri

Köpeklerin annelik güdüleri bulunduğu doğrudur ancak annelik güdü ve duyguları sadece ilk çiftleşme ile beraber gelişmektedir. Yani doğum yapmamış olan bir köpeğin annelik kavramı daha oluşmamıştır. İnsanlar daha çocukluklarından itibaren annelik ve babalık duygularına özendirilmektedir. Bir gün kendilerinin de anne ve baba olacakları anlatılır ve çocuklar bu süreci hayal etmeye başlar. Ancak kedi ve köpeklerde anne ve babalık yalnızca ilk defa gerçekleştiğinde öğrenilir ve ergenlik süreçlerinden önce böyle bir öngörüleri ve istekleri yoktur.

Yaygın yanlışlardan biri de köpekleri kendi ailelerinden biri ile çiftleşmedikleri düşüncesidir. Bu inanışa örnek olarak Kangallar gösterilse de bu durum Kangalların aynı köyde ve aile üyelerinden hiç ayrılmayarak büyümeleri sebebi ile oluşmaktadır. Doğada yaşayan bütün canlılar kendilerine en uzakta olan birey ile çiftleşme eğilimi gösterirler. Ancak dişi köpeğinizin erkek yavrusunu 2 aylıkken sahiplendirip aradan 8 ay geçtikten sonra köpeğiniz kızgınlık durumundayken yanına getirmeniz halinde hiç sorgulamadan çiftleşebilirler.

Yorum Yaz