Köpek Hastalıkları

Köpeklerde Beslenmeye Bağlı Oluşan Hastalıklar

Köpeklerde Beslenmeye Bağlı Oluşan Hastalıklar
Rate this post

Köpeklerde Sıklıkla Yapılan Beslenme Hataları ve Görülen Hastalıklar

Köpeklerde Beslenmeye Bağlı Oluşan Hastalıklar

Protein açısından yetersiz bir beslenme sonucu kıl gelişimi yavaşlar, büyüme oranı düşer veya büyüme kısmen ya da tamamen durur. Yeterli bir beslenme ile alınan protein epidermal hücre yenilenmesinde gerekli olduğundan kepeklenmeyi önler deri-tüy yapısını korur.

Deri ve tüy yapısı sorunlarından yağ asidi yetersizliği de sorumludur buyüzden Beslenme ile alınan yağın da önemi büyüktür. Genç yavrularda yetersizlik sonucu oluşan bu duyarlılık erginlerden daha çabuk gelişmekle beraber deride pullanma, kuruluk ve tüy dökülmesinde artma olarak görülür.

Ayrıca Köpeklerde A vitamini yetersizliğinde kalitesiz kıl oluşumu allopecia, pullanma, biotin yetersizliğinde kepeklenme ve miliar egzama görülür.

Bir çok mineral madde deri sağlığında temeldir bu minerallerden en önemlileri Cu(Bakır), Fe(Demir), I(İyot), ve Zn(Çinko) dur.

Bakır ve Demir kıl uzunluğunu ve rengini doğrudan etkilerÇinko yetersizliği dermatozise yol açabilir.
Bu yüzden Köpeklerin besinleri protein, vitamin ve mineral ihtiyaçlarını karşılayak şekilde yeterli ve dengeli olmalıdır.

OBEZİTE (ŞİŞMANLIK)

Basit anlamda obezite vücutta aşırı yağ birikimidir. yaş ve ırk ve cinsiyet özelliklerine göre normal kilonun %25 üzerine çıkılması aşırı şişmanlık olarak tanımlanabilir. Başlangıçta kuyruk dipleri ve karın bölgesinde aşırı yağlanmayla dikkat çeker. Nedenleri arasında tembellik, sıkıntı, egzersiz eksikliği, ilerleyen yaş, düzensiz beslenme , kısırlaştırma ve genetik yatkınlık olduğu saptanmıştır. Köpek obezitesi bir evcilleştirme hastalığı olarak kabul edilir ve genellikle sahibinin yaşam biçimine bağlıdır. Irka bağlı olarak Labrador Retrievers, çalışmayan Collies, Dochshundslar da genetik olarak obesite daha sık görülür. Obesiteye eğilimli köpekler doyumdan ziyade lezzete daha fazla önem verirler. Obesiteli hayvanlarda çoğunlukla karşılaşılan sorunlar arasında Kalp fonksiyon bozuklukları, solunum bozuklukları, karaciğer bozuklukları, şeker ve iskelet bozuklukları başta gelmektedir. Hekim kontrolünde olan köpekler için bu sorun nadir olarak görülür.

KAŞEKSİ (ZAYIFLIK)

Aşırı kilo kaybı, deri altı yağ dokusundaki azalma ve kas kütlesinde azalma olarak tanımlanabilir. Aşırı zayıflık göğüs bölgesindeki kaburgaların belirginleşmesi ile kendini gösterir. Göğüs bölgesi daralır ve içine çöker, bacakların önünde ve karın bölgesinin üstündeki açlık çukurluğu denilen bölge iyice içeriye çökmüştür. Nedenleri arasında , yetersiz beslenme, ağır egzersiz, ağız ve diş hastalıkları, metabolik hastalıklar , iskelet bozuklukları gibi birçok hastalıklar gösterilebilir. Yeterli ve dengeli bir beslenme takviyesi yapılmalı ve mutlaka Hekim desteği alınmalıdır sonu ölüme kadar gidebilecek ciddi sonuçlar doğurabilir.

GELİŞİM BOZUKLUKLARI

Daha çok İri köpeklerin Kemiklerinde ciddi deformasyonlara neden olan ve özellikle bebeklik dönemlerinde bilinçsiz beslenmesleriyle ortaya çıkarak bütün yaşantılarını etkileyebiliecek önemli bir beslenme hastalığıdır. Alınan aşırı yağ ve protein ağırlık artışına neden olarak kemikler tam gelişemeden fazlaca yük binmesi ile ortaya çıkar. Kemiklerdeki şekil bozuklukları gözle görülebilen en önemli belirtidir. Erken dönemde bir hekime başvurulması ile kontrol altına alınabilir.

ZEHİRLENME

Bir köpeğin hayatında çeşitli tehlikeler vardır. Bunlardan biri zehirlenmedir. Zehirler, sindirim, dolaşım ve sinir sistemininde büyük tahribata yol açar. Fare zehirinin yanı sıra, aşırı dozda ilaç, parazitler için kullanılan karışımlar, bitki zararlılarına karşı kullanılan ilaçlar, bozuk yiyecekler ve temizlikte kullanılan maddeler de zehirlenmeye neden olur. Bu liste doğal olarak hayvana kasten verilen çeşitli zehirleri de kapsar.

Köpek toksik bir madde aldıktan sonra kusma eğilimi gösterir. Kendiliğinden kusmazsa köpek sahibi iki çay kaşığı tuzu hayvanın dilinin gerisine yerleştirrerek ya da bir bardak suya üç ya da dört çorba kaşığı kömür tozu katıp zorla hayvanın boğazından akıtarak kusmasını sağlamalıdır. Bu uygulamadan hemen sonra veterinere gidilmelidir.

Av köpekleri yılanlar tarafından ısırılabilirler. Böyle bir olay köpeğin göstereceği tepkiyle fark edilir. Yılanın ısırdığı köpek yere oturup ısırılan yeri genellikle burnuyla ya da kol ve bacaklarıyla kaşıyarak adeta kazımaya çalışacaktır. Yara, derhal dezenfekte edilmeli, ancak köpeğe kısa süre içinde yılan ısırmalarına karşı serum enjekte edilmelidir. Bu serumu bir avcının daima yanında taşıması (kendisi için de) gereklidir. Mümkünse yılanın ısırdığı yeri deşerek kanın serbestçe akması sağlanmalı ve daha sonra turnike ile kan durdurulmalıdır.

AŞIRI ŞİŞMANLAMA

Hekiminizden öğrenebileceğiniz yaş ve ırk ve cinsiyet özelliklerine uygun kilonun %15-25 üzerine çıkılması aşırı şişmanlık (obezite)olarak tanımlanabilir. En büyük neden düzensiz beslenme ve hareketsizlik olarak görülür. Bunların dışında yaşlılık, kısırlaştırma, stres gibi faktörler de etkilidir. Başlangıçta kuyruk dipleri ve karın bölgesinde aşırı yağlanmayla dikkat çeker. Olumsuz etkileri, kalp rahatsızlıkları, şeker, hareket kaybı, kabızlık olarak gösterilebilir. Düzenli hekim kontrolünde olan köpeklerde takip edildiği taktirde ender olarak görülür. Prescription mama kullanımı, düzenli hekim gözetimi ile kontrol edilebilir.

AŞIRI ZAYIFLIK

Mide ve bağırsakların aşırı dolu olması, korku, yabancı cisim yutma, tümörler vb.durumlarda ortaya çıkan iştah kaybı; sürekliliğin boyutu önemli olmak kaydıyla özen gösterilmesi gereken ciddi bir durumdur. Aşırı kilo kaybı büyük bir halsizlik ,kas kaybı ve anemi oluşumunu yaratır. Oranları ayarlanmış dengeli bir beslenme ,vitamin ve mineral takviyesi yapılmalıdır. Hekim desteği alınmadığı taktirde sonuç ölüme kadar gidebilir.

GELİŞİM BOZUKLUKLARI

Özellikle büyük ırka mensup köpeklerde bebeklik döneminde bilinçsiz ve aşırı beslenme sonucu ortaya çıkan ve ileriki yaşam sürecini kökten etkileyecek bir durumdur. Kemiklerin henüz gelişimini tamamlamadığı bu dönemde, üstlerine besinsel ağır bir yükün binmesi kemik gelişimini olumsuz etkileyecektir. Hekim kontrolünde bir besin diyeti ile erken dönemde alınacak tedbirler ile kontrol edilebilir.

DIŞKI, TAŞ, TOPRAK YEME

Profesyonel olmayan mama alışkanlığı, ilk 6 ay içinde yoğun olarak görülen vitamin, mineral ve diğer yaşamsal maddelerin vücuda yeteri kadar alınmamasıyla ortaya çıkan bu durum, köpeğin vücudundaki bu eksik maddeleri takviye etmek istemesiyle beraber ortaya çıkan kötü bir alışkanlıktır. Profesyonel mama kullanımına geçilmesi ve bu gibi durumlar için özel olarak hazırlanmış ek ürünlerin hastaya verilmesiyle hekim kontrolünde toparlanacak bu durum ilk etapta sizleri korkutsa da kontrolü kolaydır.

YETERSİZ VE EKSİK BESLENME

Köpek bakımında, en büyük beslenme yanlışlarından biri de, Kalsiyum (Ca) yetersizliğidir.

Özellikle büyüme dönemlerinde Kalsiyum yetersizliğinin en büyük nedeni, fazla fosfor alımıdır!Kalsiyum, eksik beslenmenin yanında alınan fazla et ve sebze nedeniyle düşmesidir. Bu nedenle besinlere ek olarak verilecek Kalsiyum bu problemin çözülmesine yardımcı olacaktır.

Sodyum(Na)eksikliği, genelde evde hazırladığımız Köpek mamalarına yeterince tuz ilave etmememizden kaynaklanmaktadır.

bunun sonucunda hayvanlarınızda taşikardi ve exikkoz gibi problemler görülmektedir.

Köpeklerde gözlemlenen diğer esansiyel besin maddeleri eksikliklerinde özellikle, lilolenik asit(sakatat ile besleme)farklı vitaminler(Biotin, vitamin A, E, B2, B6) ve mineral maddelerin(çinko, demir, iyot)eksikliklerinde, deri ve tüy problemleri ortaya çıkar!

AŞIRI VİTAMİN ALIMI

Vitamin D preparatlarının gereksiz yere kullanılması durumunda, yumuşak dokuların kireçlenmesi, özellikle damar ile böbreklerde harabiyet meydana gelmesine neden olur!

Geri dönüşümü olmayan bu problem, yanlış beslenme devam ederse hayvanın ölümüne neden olacaktır!

DİĞER BESLENME HATALARI VE HASTALIKLARI

”All-Meat”sendromu; ani ve fazla et ile beslenme sonucunda Kalsiyum ve İyot yetersizliğine bağlı olarak deri yapısında bozukluk,kepeklenme,cıvık-kötü kokulu dışkı ve iskelet bozukluğu problemleri ortaya çıkar.

Bu durumun önlenmesi için sebze ve meyve ağırlıklı rasyonlar ve ilave mineral takviyesi yapılmalıdır!

Erişkin Köpeklerde gözlemlenen güçlü veya zayıf Laktoz-intoleransı nedeniyle süt ve süt ürünlerinin,sadece belli sınırlar dahilinde ve özellikle sütün yarı yarıya su ile karıştırılması şekliyle verilmesi önerilir.

Günlük laktoz alımı, 1-2g/kg canlı ağırlık kalsiyum düzeyini aşmamalıdır!

Köpeklerde çok fazla yada sürekli olarak kemik tüketilmesi,(10g/kg kalsiyum/gün)hareket zorluğuna,ağır obstipasyonlara (tıkanıklık),sindirim sisteminde yaralanmalar ve bozukluklara neden olmaktadır!

Bu 4 madde başlığı altında incelenen ve Köpek sahiplerinin alışkanlıklar ve kulaktan dolma bilgiler ile sıklıkla yaptıkları beslenme yanlışlıkları, Köpeklerin hastalanmalarına hatta ölümlerine sebep olmaktadır!

Tüm bu beslenme hatalarını minimuma indirmek için daima hekim kontrolünde bir beslenme diyeti uygulanmalı ve içeriği her ırka uygun özenle hazırlanmış olan profesyonel kuru mamalar öncelikle tercih edilmelidir!

Yorum Yaz