X
    Kategoriler: Köpekler

Köpek Aşı Takvimi

5/5 - (1 vote)

Aşılar tüm evcil hayvanlar ve onların sahipleri için hayati önem taşıdığından özellikle köpek aşı takvimi oluştururken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır. Öncelikle her köpeğin yapısı farklıdır ve aşılar her köpeğe özel olarak belirlenmelidir. Köpek aşıları, minik yavrunuzun uzun ve mutlu bir yaşam sürmesi için gereklidir. Ülkemizde ve tüm dünyada köpekler için mutlaka yapılması gereken aşıları içeren Vetes Veteriner köpek aşı takvimi ile köpeğiniz ciddi ve ölümcül hastalıklardan korunmuş olacaktır.

 

Köpek Aşı Takviminde Hangi Aşılar Bulunur?

Köpekler için aşılar iki genel kategoriye ayrılır: temel aşılar (core vaccines) ve temel olmayan aşılar (noncore). Temel aşılar köpeğin vücudunda hastalığa neden olmayacak ve çoğalacak şekilde zayıflatılmış veya genetiği değiştirilmiş canlı organizmalar içerir.İnaktive aşılardan daha güçlü, daha uzun süreli bir bağışıklık sağlar.

Temel Köpek Aşıları

Tüm köpekler ve köpek yavruları için temel aşılar yapılmalıdır. Bu aşılar şunlardır:

 

  • Köpek Karma Aşı (DA2PP, DHPP ve DAPP olarak adlandırırılır)
  • Köpek Kuduz virüsü aşısı

olarak inceleyebiliriz.

Temel Olmayan Köpek Aşıları

Temel olmayan, isteğe bağlı ya da yaşam koşullarına göre belirlenen aşılar bulunmaktadır.Bu aşılar evcil hayvanınızın yaşam tarzı ve coğrafi konumu gibi faktörlere göre yapılır. Vetes Veteriner Kliniği olarak evcil hayvanınız için hangi yaşam tarzı aşılarının uygun olduğunu belirlemek için aşağıdaki çeşitli fakötrleri değerlendiriyoruz:

 

Yaşadığı coğrafi konum ve hastalık riski.

Evcil hayvanınızın köpek bakımına, köpek parklarına, yatılı veya bakım tesislerine gidip gitmediği.

Evcil hayvanınızın yaşam tarzının seyahat etmeyi, yürüyüşe çıkmayı, vahşi doğaya veya suya maruz kalmayı sevip sevmediği.

Evcil hayvanınızın genel sağlığı.

 

Bu faktörler ışığında aşağıdaki temel olmayan aşılar uygulanabilir:

 

Bordetella bronşiseptika (kennel öksürüğü) aşısı

Leptospira (Leptospirosis) aşısı

Borrelia burgdorferi (Lyme) aşısı

H3N2/H3N8 (köpek gribi) aşıları

Crotalux atrox aşısı

 

Yavru Köpek Aşı Takvimi Nasıl Olmalıdır?

 

Yavru köpeklerin hangi aşılara ihtiyacı olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Vetes Veteriner olarak yavru köpeklerde aşılamalar 6-8 haftalıkken başlamalı, 2-4 haftada bir devam etmeli ve 16 haftalıkken bitirilmelidir diyebiliriz. Yüksek riskli bölgelerdeki bazı köpekler, son aşıları 18-20 haftalıkken almaktan fayda görebilir. Aşıların yavruların ihtiyaç duyduğu korumayı sağlaması için en az 16 haftalık olana kadar her iki ila dört haftada bir yapılır. Vetes Veteriner yavru köpeğiniz için en iyi köpek aşı takvimi belirlemenize yardımcı olacaktır. Yavru köpek aşılama programı şöyle olmalıdır:

 

6-8 Hafta – DAP – Yaşam koşullarına bağlı aşılar

10-12 Hafta – DAP – Yaşam koşullarına bağlı aşılar

14-16 Hafta – DAP – Kuduz – Yaşam koşullarına bağlı aşılar

Yetişkin Köpek Aşı Takvimi Nasıl Olmalıdır?

 

Yetişkin köpeklerin, siz ve veterineriniz arasında kararlaştırılan temel olmayan aşılara ek olarak temel aşılarına (DAP ve kuduz aşıları) ihtiyacı vardır. Gecikmişlerse veya ilk kez aşı oluyorlarsa, Vetes Veteriner hekimleri evcil hayvanınız için uygun korumayı sağlamak için bir destek aşısı veya yıllık bir program önerebilir. Yetişkin bir köpek için bir köpek aşılama programı şöyle olmalıdır:

 

Her Yıl – Kuduz – Yaşam koşullarına bağlı aşılar

3 Yılda 1 – DAP – Kuduz – Yaşam koşullarına bağlı aşılar

 

Köpek Aşı Takviminde Karma Aşı Neden Önemli?

 

Karma (DAP) aşısı, köpekler arasında hızla yayılabilen ve köpekler için ciddi hastalık ve ölüm dahil olmak üzere ciddi etkileri olan bir hastalık kombinasyonuna karşı koruma sağlar. Bu sebeple oldukça önemlidir.

Canine distemper, aşılanmamış köpeklerde oldukça bulaşıcı olan ve ciddi nörolojik belirtiler, pnömoni, ateş, ensefalit ve ölümle sonuçlanabilecek yıkıcı bir hastalıktır. Adenovirüs 1, bulaşıcı köpek hepatiti olarak da bilinen bulaşıcı bir viral hastalıktır. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının yanı sıra ateş, karaciğer yetmezliği, böbrek yetmezliği ve göz hastalığına neden olur. Yavru köpeklerde parvovirüs özellikle bulaşıcıdır ve şiddetli vakalarda şiddetli kusma, ishal, uyuşukluk, dehidrasyon ve ölüme neden olabilir.

Çoğu zaman, çekirdek olmayan parainfluenza virüsü de bu aşıda birleştirilir ve adı DAPP veya DHPP olarak değiştirir. Köpeğinize yapılacak aşıları mutlaka  veterinerinizle birlikte belirleyin ve bu takvime uymaya dikkat edin.

 

Kaynak: https://vetesveteriner.com/

HayvanSitesi: Ben Mehmet Öz. Kendimi bildim bileli hayvanlara ve doğaya meraklıyım. Belgesellerde hayranlıkla izlediğim hayvanları daha yakından tanımak için araştırma yapmaktayım ve edindiğim bilgileri sizlere Hayvansitesi.com sitemde sunuyorum
İlgili yazılar