Kuşlar

Evcil Kartal Olur mu? Kartalların Evcilleştirilmesi ve Fiyatları

3.9/5 - (28 votes)

Gökyüzünün tartışmasız kralı olan kartalların altı bin yıldır evcilleştirildiğini ve bunun Türkler tarafından yapıldığını söylersek, bu sizleri biraz düşündürecektir. Ancak atın da milletimiz tarafından evcilleştirildiğini biliyorsanız buna çok fazla şaşırmazsınız. Bu yazımızda böylesine eski bir tarihe sahip kartalların evcilleştirilmesi konusuna değindik.

Kartalların evcilleştirilmesi ve avlanmada kartal kullanımı Orta Asya Türkleri tarafından altı bin yıldır yapılıyor. Son yıllarda özellikle turizmin önemli bir gelir halini almasıyla birlikte, çok eski bir gelenek olan kartal evcilleştirilmesi aynı zamanda bir spor değeri kazanmış.

Evcil Kartal Olur mu?

Bu sorunun yanıtını vermek için öncelikle bugün Orta Asya Türklerinde halen devam ettirilen kartalla avlanma geleneğine kısaca değinmek gerekir. Daha henüz yavru iken alınan kartallar özel bir eğitimden geçirilerek evcilleştiriliyorlar. Ancak bu diğer kuşların evcilleştirilmesi kadar kolay ve zahmetsiz değil. Eğitmeye çalışılan hayvan gökyüzünün en güçlü yırtıcılarından biri olunca, tehlikesi azımsanamayacak kadar fazla.

Kartalla avlanmanın da elbette kartalın evcilleştirilmesi gibi yeni ve zorlu bir eğitim süreci var. Öncelikle yeme alıştırılan kartallar Orta Asya Türklerinin vazgeçemediği tilki avında çoğunlukla kullanılıyor. Yalnızca kendisi için avlanan kartalların elinden yakaladıkları avları alabilmek ise başlı başına bir maharet. Çünkü kartalı avından ayırabilmenin yolu ona ‘toyat’ adı verilen ve kartalı kandırarak avını elinden almayı hedefleyen bir yem vermek. Evcilleştirilmiş kartal yeme alışkın olduğu için avını sahibine bırakarak yeme yönelir, bu sırada ‘Kuşbeyi’ olarak adlandırılan avcı, avı kartalın elinden alır.

Kartalların Evcilleştirilmesi ve Fiyatları

Büyük yırtıcıların evcilleştirilmesi diğer hayvanlara göre çok daha zor ve tehlikelidir. Bu nedenle kartalların evcilleştirilmesi işi için öncelikle sabır ve binlerce yılın birikimi olan tecrübenin işe koşulması gerekiyor.

Kartalların yakalanması ya da yuvadan alınmasıyla başlayan kartal evcilleştirilmesi işi, kartalın zaaflarının bilinmesine dayanıyor.

Yakalanan kartallar, yerden biraz yüksekte bulunan gerilmiş bir ipin üzerine konduruluyor. İpin salıncak gibi sürekli olarak sallandırılması işlemine geçiliyor. Bu işlemlerin amacı, çok güçlü ve dayanıklı bir yırtıcı olan kartalın zaafından faydalanarak insanlara alıştırmak. Her ne kadar korkutucu ve gerçekten mükemmel bir avcı olsalar da, kartallar uykusuzluğa, gürültüye asla dayanamayan hayvanlardan.

Bunu bilen Kuşbeyleri, birkaç gün kartalı rahatsız ederek, ipini sallayarak, çocuklara gürültüler yaptırarak kartalların uykusuz ve güçsüz kalmalarını sağlayarak insanlara alıştırıyor. Uykusuzluğa artık dayanamayan kartal güçsüz kalarak bulunduğu yerden düşmesine kadar devam eden bu sürecin sonunda, artık kartal olduğundan çok daha uysal olacak ve evcilleştirilmenin ikinci adımı olan yeme alıştırma işlemine geçilecektir.

Yeme Alıştırılıyorlar

Yaşamının her anını avlanmakla geçiren bu yırtıcı kuşların evcilleştirilmesinde önemli bir bölümü yeme alıştırılmalarına ayrılıyor. İyice aç bırakılan kartallara yem (et) verilerek yemeleri sağlanıyor. Kartal inatçı ve gerçekten hazır yem tercih etmiyorsa, bu kez kuş beyleri onlara yemi zorla yediriyor. Böylece kuşbeyi kartalının avlanmasına gerek kalmadan da onları besleyebilecek bir öneri sunmuş oluyor. Önceleri çok yakından ya da ağzından verilen yemler için mesafeler yakınken, bu mesafeler artırılarak, kartalın hem sahibine hem de yeme alıştırılması devam ediyor. Böylece kartalların evcilleştirilmesi sağlanıyor.

Alım Satımı Yapılabiliyor

Hayvan Sitesi ailesi olarak doğal yaşamın korunmasının birer savunucusuyuz. Doğal hayatta var olan güzelliklerin yine yerinde korunması gerektiğini her fırsatta belirtiyoruz.

Kartalların evcilleştirilmesi ve kartalla yapılan avlanmalarda iyi bir kartala sahip olabilmek çok önemli. Bu nedenle kartalların bölgede alım satımı yapılıyor. Evcilleştirilmiş kartal fiyatları kimi zaman parayla sağlanırken, kimi zaman karşılığı sahibi oldukları hayvanlarla da takası gerçekleştirilerek yapılıyor.

Evcil kartal fiyatları

Eğer uygun bir müşteri bulunursa evcil kartal fiyatlarının ucu açıktır. 50 bin ila 200 bin TL civarlarına satılabilmektedir. Evcil kartal fiyatları hayvanın av yeteneği, deneyimi ve yaşı gibi kriterlerden etkilenmektedir. Kartalı evcilleştirmek için ciddi emek ve para gerekmekte, ayrıcı bu işi çok az kişi yapabilmektedir. Doğal olarak evcil kartal pahalı bir hayvandır.

Evcilleştirilmemiş kartalın ise maddi bir değeri yoktur. Üstelik satılmadığı her gün için bakan açısından maddi yüktür. Ayrıca ister evcil olsun isterse de yabani olsun kartalın yetişkini veya yavrusu yaban hayvanı statüsünde olup bu tür hayvanları bulundurmak, almak, satmak yasaktır.

Eğer satış yaptığınız tespit edilirse el konulur, sizden ayrıca bakım ve nakliye masrafları gibi bir takım masraflar tahsil edilir.

Bu konuda AV VE YABAN HAYVANLARI İLE BUNLARDAN ELDE EDİLEN ÜRÜNLERİN BULUNDURULMASI, ÜRETİMİ VE TİCARETİ HAKKINDA YÖNETMELİK in 63. maddesinde;

Madde 63 — Kanun ve taraf olduğumuz uluslararası sözleşmeler ile koruma altına alınan bütün hayvanlar ile bunlardan elde edilen et, tahnit ve trofelerinin derneklerde, işyerlerinde ve evlerde ne maksatla olursa olsun bulundurulması, alımı ve satımı yasaktır.

             Bu hüküm gereğince zapt olunan et, tahnit ve trofelere bu Yönetmeliğin 85 inci maddesine göre işlem yapılır.

Denilmektedir.

 

Aynı yönetmeliğin 85. maddesinde;

“Belgesiz yerli veya yabancı tür av ve yaban hayvanı ile bunlardan elde edilen ürünlerin bulundurulması yasaktır.

             Av ve yaban hayvanı ile bunlardan elde edilen ürünlerin; Kanun ve bu Kanun hükümlerine dayanılarak çıkarılan Yönetmelikler, MAK Kararları, Sözleşme ve CITES Uygulama Yönetmeliği ile taraf olunan diğer uluslararası sözleşmelerin hükümlerine aykırı olarak elde edildiği, bulundurulduğu, sergilendiği, üretildiği ve ticarete konu olduğunun tespit edilmesi durumunda, bahsi geçen canlı hayvan ve ürünlere el konulur.

             Canlı av ve yaban hayvanları ile ürünlere el koyma sonucunda oluşan nakliye, depolama, bakım ve muhafaza masrafları ile canlı hayvana el konulduğu süre içerisinde yapılan tüm masraflar, Kanun ve bu Kanun hükümlerine dayanılarak çıkarılan Yönetmeliklere aykırı hareket edenlerden yürürlükteki mevzuatımıza göre tahsil edilir.

             El konulan canlı av ve yaban hayvanlarının (Değişik ibare:RG-6/7/2021-31533) il şube müdürlüğü tarafından sağlık kontrolleri yaptırıldıktan sonra, doğaya bırakılması uygun olanlar uygun yaşama ortamlarına bırakılır. Tesiste hastalıklı ve iyileşmesi mümkün olmayan bireyler varsa; bu bireylerle ilgili işlemler (Değişik ibare:RG-6/7/2021-31533) 5996 sayılı Kanun ve bu Kanun hükümlerine dayanılarak çıkarılan Yönetmeliklere göre yapılır. Yabani özelliğini kaybetmiş bireyler ile melez türlere yapılacak işlemler ise Bakanlık tarafından belirlenir.

             Sözleşme kapsamındaki canlı av ve yaban hayvanlarının ülkesine iadesi için, Bakanlık ilgili ülke ile temasa geçer ve masraflar söz konusu ülke tarafından karşılandığı veya bu Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket edene ödetildiği takdirde, bu hayvanlar iade edilir. Geri gönderilemeyen hayvanlar için, Bakanlık gerektiğinde bilimsel merci ve sekretarya ile temasa geçer ve bunlar için uygun bir kurtarma merkezi belirler.

             Yasa dışı yollarla Türkiye’ye getirilen ve dava sonucunda müsadere edilen canlı veya yumurta yabancı türlerin değerlendirilme şekli Bakanlıkça belirlenir.

             Av ve yaban hayvanlarından elde edilen ürünlerden ticareti yasak olmayanlar, (Değişik ibare:RG-6/7/2021-31533) il şube müdürlüklerince satılarak elde edilen gelir döner sermaye işletmesi hesabına yatırılır. Ticareti yasak olan veya ülkemizde kullanım alanı bulunmayan ürünlerin değerlendirilme şekli Bakanlıkça belirlenir.

             Yasadışı yollarla elde edilen av ve yaban hayvanları ile bunlardan elde edilen ürünlere el konulduktan sonra, yürürlükteki mevzuat gereğince uygulanacak cezai işlemlerin yanı sıra, suçun oluşumunda kullanılan her türlü malzeme, alet, ekipman, makine, vasıta, taşıma araçları ve benzeri malzeme, 10/7/2003 tarihli ve 4926 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunun ilgili maddeleri gereğince müsadere edilir.”

Denilmektedir.

Kartal bulursak ne yapmalıyız ?

Doğada yaralı bir kartal bulduğumuz zaman Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nü aramalıyız. 112’yi aradığımızda da ilgili birime aktaracaklardır.

Yorum Yaz

115 Yorum