Memeli

Kanguru Hakkında Bilmedikleriniz

kanguru nasıl beslenir
2.2/5 - (17 votes)

Kangurular zıplamaya ve ileri atılmaya yarayan aşırı derecede geniş ve uzun arka bacaklara ve ayaklara sahiptir. Macropodidae olan aile adları da büyük ayak anlamına gelir. İsimlerini 18. yüzyılda yaşamış olan İngiliz Kaşif Kaptan James Cook’a borçludur. Bu zat Avustralya’da karaya çıkınca daha evvel hiç görmediği bu garip hayvanın ne olduğunu yanındaki yerlilere sormuştu. Bunlar da kanguru diye cevap vermişler. Kaptan Cook bu kelimenin yerlilerin dilinde Bilmiyorum manasına geldiğini bilemeyerek hayvanın adını söylediklerini sanmış ve o zamandan beri bu hayvanlara kanguru deniliyor.

Batı medeniyetleri aslında kangurunun varlığını Kaptan Cook’tan çok önce haber almışlardı. 1629 yılında Molük Adalarına mülteci götürürken gemisi Avustralya sularında batan Kaptan François Pelsaert, bu hayvanlardan ilk olarak bahseden Avrupalıdır. Amerikanın keseli hayvanları olan opossumlar ise kangurudan da önce biliniyordu.

Kanguru Çeşitleri Nelerdir?

Kanguruların bir çok çeşidi vardır. Genel olarak yerde yaşarlarsa da bir tanesi ağaçların üzerine dadanmıştır. Dünyada en iyi tanınan çeşit büyük kanguru diye isimlendirilendir. Tavşan büyüklüğünde olan ve görünüş bakımından fareye benzeyen fare kanguru onun kadar bilinmez. Bazı fare kangurular bu türün birçok üyesi gibi zıplayarak yol alsalar da dört ayağı üzerinde koşanları da vardır.

Yerliler bir zamanlar kanguruyu en çok eti için avlarlardı. Fakat bugün bu hayvana eskisi kadar sık rastlanmamaktadır. Derisi, ayakkabı ve eldiven endüstrisinde çok aranır.

Avustralyalı yerli kanguru avında son derece sabırlı olmak zorundadır. Önce hayvanın ayak izlerini dikkatle takip eder. Avcının yaklaştığını hisseden kanguru arka ayaklarının üzerine dikilerek etrafı kolaçan eder. Avcı o zaman tamamiyle hareketsiz duracağından hayvan onu kararmış bir ağaç gövdesi sanacaktır. İçi rahat eden kanguru bunun üzerine birkaç kere hoplayıp mesafeyi açar ve sakin sakin otlamasına devam eder. Avcı aynı manevrayı birkaç kere tekrarlayarak sonunda kanguruya mızrağını isabet ettirecek kadar yaklaşır.

Kanguru Türleri Nelerdir?

Büyük kanguru türü içlerinde en büyüğüdür. Bu türün yetişkin erkeği 1.50 metre ile 2.10 metre boyunda ve 100 kilo ağırlığında olabilir. Dişisi daha ufaktır. Büyük kanguru Avustralya’da Yeni Güney Gal’in iç ovalarında, Queensland’in fazla sık olmayan ormanlarıyla çalılık arazisinde Güneybatı Avustralya’da ve Tasmanya’da yaşar.

Büyük kangurunun başlıca özelliği hayvanın atlamasına yardımcı olan fevkalade uzun ve kuvvetli arka bacaklarıdır. Uzun ve güçlü kuyruğu ona destek vazifesi görmekten başka atlamalarına da hız verir.

Normal hızla atlayan kanguru bir defada 1.5- 3 metre mesafe almış olur. Hızlanınca bir defada aldığı mesafe 4 ile 6 metreye çıkabilir. Mopoke adındaki yazara bakılırsa atlama rekoru köpekler tarafından kovalanan bir kangurudadır. Köpekler tarafından kovalanan bu hayvan 3.5 metre boyunda bir odun yığınının üzerinden atlamıştı. Bu atlayışın uzunluğu ise 8 metre idi.

Kangurular Nasıl Yaşar?

Kangurularla çoğu zaman sürüler halinde rastlanır. Avustralyanın medenileşmediği çağlarda bin başlık sürüler hiç de ender değildi. Fakat bugün yüz başlık sürülere bile zor rastlanır. Belli bir yuvası olmayan kangurular çok uzak mesafelere yolculuk ederler. Sığırlar gibi yere uzanıp uyurlar. Bitkilerle beslenirler. Ortalama hayat süreleri on beş yıldır.

Yavru Kangurular

Tek olarak dünyaya gelen yavru kanguru altı ay süresince annesinin kesesinin içinde kalır. Geliştikçe dış dünyaya duyduğu ilgi artar ve annesi bazen saatte 7-8 kilometre hızla zıplarken o başını bu emin yuvasından çıkarıp etrafa bakınır.

Dişi düşmanları tarafından kovalanırken daha fazla hızlanabilmek için yavrusunu sık çalıların içine fırlatır ve kovalayanları uzak mesafelere sürükler. Fazla yükten kurtulduğu için düşmanlarından kurtulması kolay olur ve ilk fırsatta o çalılığa dönerek yavrusunu alır.

Kanguru Güçlü Bir Hayvandır

Kangurular nehirde her gün banyo yapmayı severler, vakit vakit güneşlenirler de. Kendilerini müdafaa etmeye mecbur bırakılmadıkları sürece çekingen ve zararsız hayvanlardır. Arkasını bir ağaca dayamış erkek kanguru bir köpek sürüsüne karşı koyabilir. Bu durumda kendisine çok fazla yaklaşan bir insanı da kuvvetli pençeleriyle paramparça edebilir.

Boks Yapan Kanguru

Kanguru kalın ve kuvvetli arka ayakları ile kuyruğuna dayanarak dik durur ve ön ayaklarıyla tıpkı boksörlerinkine benzeyen hareketler yapar. Bazı cambazhanelerde kanguruların bu özelliklerinden faydalanılır ve hayvanın ön ayaklarına birer boks eldiveni geçirilerek onlara maç yaptırılır.

 

Yorum Yaz