Memeli

Kutup Ayılarının Muhteşem Kürkü

4.7/5 - (18 votes)

Kutup ayıları (Ursus maritimus), soğuk kuzey kutup bölgesinin karlı sahillerinde ve buzullar üzerinde yaşamaktadır. Kutup ayıları, halen yaşayan en büyük kara etoburudur ve bulunduğu ortamdaki süper yırtıcıdır.

Kutup ayısı, adeta bir adaptasyon dahisidir. Hem karada, hem denizde hem de suda rahatlıkla avlanabilen kutup ayılarının sırrı ise kamufle olma yeteneğidir. Bu yetenek, kutup ayılarını avlarından saklar ve avlanma başarısını artırır. Kamufle olma yeteneğinin temelinde ise, kutup ayılarını soğuktan koruyan ve beyaz ağırlıklı çevreye adapte olmasını sağlayan beyaz görünümlü kürk yatmaktadır.

Beyaz görünümlü dedik çünkü kutup ayılarının kürkü aslında, transparan yani şeffaftır. Kürkü oluşturan şeffaf tüyler, aynı şeffaf bulutları beyaz görmemiz gibi gözümüze ışığı geri gönderdiği için beyaz görünmektedir. Bilimsel olarak ise kutup ayılarının tenleri siyahtır. Bu transparan tüyler kutup ayılarının ciltlerini o kadar yoğun bir şekilde kaplamıştır ki, kutup ayılarının siyah tenlerini görmemiz neredeyse imkânsız bir hal almıştır. Dolayısıyla kutup ayılarını siyah tenli olmalarına rağmen beyaz görmekteyiz.

Kutup ayılarının sahip olduğu kürkler aynı zamanda birçok fonksiyonel özelliği bünyesinde barındırır. Bu kürkler ördeklerde olduğu gibi, suyu üzerinden kaydıracak bir yapıya sahiptir. Bu da kutup ayılarının suda hareketini kolaylaştırır. Bildiğimiz üzere birçok arktik hayvan yaz gelince daha koyu renkli bir kürke sahip olmak için tüy dökerler. Kutup ayıları ise bu ritüeli uygulamazlar. Çünkü kutup ayılarının kürkleri zaten mor ötesi ışığı emmektedir. Bununla birlikte kutup ayısının kürkü, kızılötesinde görünmesini engeller, kızılötesinde kutup ayısının sadece tüyle kaplı olmayan tek yeri olan burnu ve nefesi görülür.

Kutup ayılarının kürkünü oluşturan tüyler ışığı ya da ısıyı transfer etmezler. Buna rağmen postun altındaki alt tabaka kutup ayısını öyle iyi izole eder ki, kutup ayıları 10 C°’nin üzerinde aşırı ısınma problemi ile karşı karşıya kalır. Bu alt tabaka birkaç santimetre boyunda kısmen daha seyrek içi boş tüylerle kaplıdır. Bu koruyucu tüyler gergin, parlak ve diktir; alt tabakanın ıslakken düğümlenip birbirine karışmasını engellerler ve bu sayede su donamadan kolayca silkelenebilir. Ayrıca kutup ayısının karda yuvarlanmasının sebebi de bu tabakadaki nemden kurtulmak istemesidir.

Yorum Yaz