Memeli

Kutup Balinalarının Uzun Ömürlerinin Sırrı

Rate this post

Kutup denizlerinde yaşayan kutup balinaları (Balaena mysticetus), insanlar gibi birçok memelinin en büyük sorunu olan yaşlanma tabanlı rahatsızlıkların belirtilerini çok az gösterirler ve biz insanoğluna kıyasla daha uzun yaşarlar.

Bu dev deniz canlıları, 200 yıl yaşayabilmektedirler ve hücre sayıları insanlarınkinden 1000 kat daha fazladır. Bu da kanserleşme ve yaşlanmanın daha fazla olması ve daha fazla hissedilmesi anlamına gelmektedir. Kutup balinalarının nasıl bu kadar uzun yaşayabildikleri  ise merak konusuydu.

Uzun ömürlülük beklenildiği gibi genlerimizde yatmaktadır. Kutup balinaları da kendilerini, kansere ve yaşlanmaya karşı koruyan bir çeşit genetik mekanizma geliştirmişlerdi.

Kutup balinalarının uzun yaşamalarının sebebinin genlerden tespit edilebileceğini düşünen araştırmacılar, kutup balinalarının genomlarını haritalayıp analiz etmişlerdir. Ayrıca, bu genom haritası denizde yaşayan büyük bir canlının çıkarılmış ilk genom haritası olması özelliğini de taşımakta.

Bilim insanları, karşılaştırmalı genomiği de kullanarak kutup balinalarının genom haritasını; arasında küçük balinalar, inekler, tavşanlar ve insanların bulunduğu dokuz memeli genomuyla karşılaştırdılar. Karşılaştırmalı analizlerde, kutup balinalarının iki geninde mutasyon tespit edildi. Bu genler; ERCC1 ve PCNA genleriydi. Bu iki genden birinin; kansere karşı direnci arttırma, yaşlanmayı engelleme ve DNA’yı onarma gibi işlevlerinin bulunduğu diğer genin ise sadece DNA onarmada işlevi olduğu tespit edildi.

Yorum Yaz