Memeli

Zürafalar Hakkında Bilgi

4.4/5 - (503 votes)

Zürafalar hakkında bilgiler sunan bu yazımızda Afrika’nın eşsiz canlıları arısında boylarıyla dikkat çeken zürafaların bildiğiniz ve bilmediğiniz özelliklerine yer verdik. Yeryüzünde başka hiçbir canlıda bulanmayan uzunluktaki boyunları, desenlerle kaplı derileri ile Zürafalar farklı vücut yapılarının ardındaki özellikleriyle de ilgi çeken hayvanlardan. Bu büyüklükte bir hayvanın neden bu kadar sevimli olduğunu zürafaların genel özelliklerine değinerek açıklamaya çalıştık.

Onları Eşsiz Kılan Derileri Aynı Zamanda Parmak İzleri Gibidir

Afrika’nın kendiyle özdeşleşmiş karada yaşayan en uzun boylu memelisi olan zürafaların derileri tıpkı parmak izleri gibi her biri eşsiz bir yaratılışa sahip.  Desenlerin şekli doğuştan ölünceye kadar asla değişmez. Derilerindeki desenlerin genel görünümü aynı zamanda onların türlerini de incelemede kolaylık sağlar. Zürafaların iki türü doğal yaşam alanlarında varlıklarını koruma altında da olsa sürdürmeye devam ediyorlar. Bunlar lekeli zürafalar ve ağlı zürafalardır.

En Uzun Boylu Kara Memelileri Zürafalardır

Boylarının onların ilk ilgi çeken özellikleri olduğundan bahsetmiştik. Bir zürafanın boyu 4 metre ile 5 metre arasında değişir. Bugüne kadar ölçülebilen en uzun boylu zürafa 5.87cm boyunda idi. Bu özelliklerinin onlara avantajlar kazandırdığı gibi dezavantajlar sunduğunu da bir gerçek. Uzun boyları ile Afrika çayırlarında gerçek bir koşucu olan zürafalar, su içmek için eğilmek zorundadır. Bu durum onları çoğu zaman düşmanlarına karşı savunmasız bırakır.

Hem Erkek Zürafalarda Hem de Dişilerde Tüylü Boynuzlar Bulunur

Erkek ve dişi zürafaların tüylü ve diğer havanlardan çok daha farklı iki boynuzu bulunur. Boynuzlar sert yapıda ancak deri ile kaplıdır. Yine zürafaların başlarından sırtlarına kadar uzanan daha sert yapıdaki tüylerden oluşan yeleleri vardır.

Zürafalar Ne Yer?

Boyları, yüksek ağaçların filizlerine kadar uzanabilmelerine imkan verir. Bu beslenme türü diğer kara memelileri ile aynı ortamları rahatlıkla kullanabilmelerini sağlar. Uzun boyunların eğerek nadir de olsa çalılar ve otlarla da beslenebilmektedirler.

Yazımızın hemen başında su içerken oldukça savunmasız olduklarından bahsetmiştik. Ancak zürafalar sanılanın tam tersine her gün su ihtiyacı duymazlar. Kurak mevsimlerde bir aya kadar su içmeden yaşamına devam edebilen tek canlıdır.

Zürafalar Nerede Yaşarlar?

Sulak ya da bataklık olarak adlandırabileceğimiz yerler zürafaların hareketlerini zorlaştırdığından onlar çoğunlukla sert zemine sahip daha kurak bölgeleri kendilerine yaşam alanı kabul ederler. Afrika’da Senegal ve Natal bölgeleri doğal yaşam alanlarını oluşturur.

Çok Daha Büyük Bir Kalp

Zürafaların bu kadar sevimli olmalarında belki de kalplerinin büyüklüğü etkili olabilir. Çünkü diğer canlılardan çok daha büyük bir kalpleri ve boyunlarındaki atardamarlarında da diğer hayvanlardan farklı olarak kapakçıklar bulunur. Diğer tüm memeli hayvanlarda toplardamarlarda bulunan kapakçıklar, zürafalarda atardamarlarda da bulunmaktadır.

Zürafaların Üremeleri

Zürafalar için belirli bir üreme dönemi bulunmaz. Küçük sürüler halinde yaşayan zürafalarda sürüde dişi yoğunluğu fazladır. Dişi zürafanın 14-15 ay süren gebeliğinin ardından doğan yavrusu yaklaşık olarak bir buçuk metre yüksekliğindedir ve doğumundan sonraki 10 saat içinde koşmaya başlar.

Tehlikeyi Haber Veren Kuyruk

Zürafalar tehlike anında birbirlerine kuyrukları ile işaret verirler. Kısa ve ucu tüylerle kaplı kuyrukları onların en temel haberleşme araçlarından biridir.

Bir Zürafanın Ömrü Kaç Yıldır?

Afrika ile özdeşleşen kara memelisi zürafaların sıra dışı özelliklerinden, zürafalar hakkında bilgiler verdiğimiz yazımızın son bölümünü onların yaşam sürelerine ayırdık. Zürafalar büyük cüsseleri ve uzun boyunlarıyla yeryüzünün ender canlılarından olmalarına karşın, yaşam sürelerinin kısa olduğunu söyleyebiliriz. Ortalama olarak bir zürafa 25 yıl kadar yaşayabilir.

 

 

 

Yorum Yaz