Omurgasızlar

Kırmızı Kerevit

Procambarus Clarkii
5/5 - (1 vote)

Aslen ABD ve Kanada kökenli olan Kırmızı Kerevit ya da Bataklık Kereviti, dünya üzerinde pek çok ülkede çoğunlukla göletlerde ve bataklıklarda yaşamaktadır.

Sadece etçil olarak beslenen Kırmızı Kerevit, yakalayabildiği her türlü böcekle, küçük amfimyumlarla ve salyangozlarla beslenir. Yiyecek bulamadığı soğuk ve kurak dönemlerde ise leş yiyiciliği bile yapar.

Akvaryum’da Bakım

Kırmızı Kerevit, akvaryum’da beslenmeye pek uygun sayılmaz. Fazlasıyla saldırgan ve agresiftir. Güçsüz ve hasta, hatta sağlıklı olan yakalayabildiği tüm balıkları yemekten çekinmez.

Gündüzleri çoğu zaman kayalıkların altında ve kuytu alanlarda saklanır. Geceleri aktif olarak, yiyecek aramaya başlar. Kötü akvaryum koşullarına bile dayanarak, hayatta kalabilir. Ömrü ortalama 5 yıldır.

Boyu maksimum 15 cm.’ye ulaşır. Akvaryum boyutu en az 50 litre olmalıdır. Bir kuzey canlısı olduğu için 16 ila 25 derece arası ısılarda rahatlıkla yaşar. Akvaryum’da akıntıdan pek hoşlanmaz. Çoğunlukla diplerde gezer.

Cinsiyet Ayrımı ve Üreme

Kırmızı Bataklık Kereviti‘nde cinsiyet ayrımı yapmak kolaydır. Erkek ve dişilerin ayaklarının uzunluğu farklıdır. Erkeklerin ayakları, dişilerden daha uzundur ve uçları daha sivridir.

Yılda 2-3 defa üreme yapabilen bu canlılar, Kasım ayından itibaren üreme dönemine girer. Bir dişi, bir seferde 450’yi aşkın yumurta bırakabilir. Yavrular ilk birkaç ay boyunca anne Kerevit’in bakımına muhtaçtır. Daha sonra deri değiştirme süreci gerçekleşir ve yavrular kendi kendilerine yeter hale gelerek, annelerinden ayrılır.

Yorum Yaz