Papağan Türleri

Kakadu Papağanı

Kakadu Papağanı
4.3/5 - (234 votes)

Kakadu Papağanı, genel olarak beyaz renkte olmakla birlikte siyah gri ve pembe renkli bir Papağan türüdür. Kakadu Papağanını diğer Papağanlardan ayıran en önemli özelliği, başlarının üzerinde bulunan ve ruh hallerine göre indirip kaldırdıkları tüyleridir.

Avustralya  ve Güney pasifik adalarında doğal yaşamlarını sürdüren bu papağan türleri ortalamaya göre büyük bir türdür.  Tozlu papağanladır bu yüzden kakadu papağanlarını astım hastalarının beslememesi gerekir.  Kakadu papağanlarının ortalama ömürleri 60-90 arasıdır. Bu türdeki çoğu papağanın 90’ı geçtiği bilinen bir gerçektedir.

Uzun ve yumuşak tüyleri vardır. Diğer kuş türleri ile karıştırmayın kakadu papağanlarını kendilerini çokca sevdirirler, bebek gibi ilgiye ihtiyaçları vardır. Aşırı meraklı ve oyunculardır. Kafeste kakadu papağanı beslemek çok çok zor ve kesinlike papağana eziyet etmektir. Sürekli ve herşeyi kemirirler. Gagaları çok serttir. Eğer kemirmesi için yeterli oyuncağı vermezseniz herşeyi kemirebilirler. Öyleki köpek çenesi kadar güçlü gagaları vardır.  Aslında bir çok davranışları köpek gibi olabilir. Size bağlanırlar, kıskanırlar, işten dönüşte sizi beklerler. Kakadu papağanı beslemek isteyenlere şunu söyleyelim kesinlikle davranış bozukluklarılarına yatkın hayvanlar bunlar :). Kızgınlık dönemlerinde hem gagasındaki kuvvet hem de davranışlarındaki farklılıklardan dolayı kakadu papağanlarından normalede göre biraz daha uzak durmakta fayda var.

 

Kakadu Papağanları genel olarak tohum, sulu meyve, bitki kökleri gibi çeşitli besinler yerler. Fakat tohum yeme oranları, meyve yeme oranlarından çok daha düşüktür. Sevimliliği ve cana yakınlığı ile hayvanseverlerin ilgi odağı olan Kakadu Papağanları yağlı besinlere karşı çok duyarlı olduklarından böyle besinlerle beslenmemeleri gerekir. Söylediğimiz gibi toz fırçası gibi tozu üzerine aldıklarından sürekli banyo yaptırılması gerekir bu hayvanların. Bu yüzden gerek besinlerindeki dikkat edilmesi gereken detaylar gerekse banyosu yüzünden kakadu papağanı bakımı diğer papağanlara göre zordur diyebiliriz.

Bu tür yukarıda da bahsettiğimiz gibi kesinlikle özel bir tür. Aşırı oyuncu ve ilgi isteyen kakadu papağanı bakımı düşündüğünüzden zor olacaktır. Kafesleri çok büyük ve içi oyuncak dolu olmalı. Oyuncak dolu derken gerçekten oyuncak dolu olmasını kastediyoruz. Çok zeki olduklarından meraklı ve hareketlilerdir. Sürekli meşgul tutulmaları gerekir. Sürekli kemirir ve bu ihtiyacı yüzünden çoğu oyuncağını kemirerek ziyan edebilir.

Örnek bir papağan oyun alanı:

kakadu papağanı oyun alanı

kakadu papağanı oyun alanı

 

Konuşma yetenekleri oldukça sınırlı olan bu Papağanların çok net olmamakla birlikte birkaç kelime söyleyebilme ve duydukları sesleri taklit edebilme özellikleri vardır. Konuşkan bir papağan istiyorsanız kakadu papağanlarının konuşturmanın çok zor olduğunu unutmamanız gerekir.

Kafesin içine koyacağınız bir kakadu papağanı size büyük sıkıntılar çıkartabilir ve mutsuz olur. Bu türde bir papağan besleyeceksiniz ona gerektiği ilgiyi verebileceğinizden emin olmalısınız.  Her gün en az 2-3 saat kafesinin dışında sizinle oynamalı, iletişim kurması gerekir. Kafesine hapsolmuş bir kakadu papağanı bir süre sonra mutsuzluktan tüylerini yolmaya başlayacak, çeşitli hastalıklarla boğuşmak zorunda kalacak demektir.

Bütün bir yazı boyunca sanki sizi kakadu papağanı almaktan vazgeçirmeye çalışıyoruz gibi görünebilir :) Fakat gerçekten bu türde bir papağan almadan önce herşeyi bildiğinizden emin olmaya çalışıyoruz.

Bu güzel papağanın beslemek için harika bir tür olduğunun farkındayız. İşte size dans eden bir kakadu papağanı:

Örneğin kakadu papağanın ses seviyesinin 153 desibele kadar çıkabileceğini biliyor muydunuz ? Yani bir  uçak kadar çok ses çıkaran bu türdeki bir papağanın komşulara zorluk çıkarabileceğini söylemeye gerek yok sanırım.

Yazımızı bitirmeden önce biraz kakadu papağanı resimler paylaşalım.

beyaz kakadu papağanı

beyaz kakadu papağanı

siyah kakadu papağanı

siyah kakadu papağanı

pembe kakadu papağanı

pembe kakadu papağanı

pembe kakadu papağanı

pembe kakadu papağanı

 

 

Yorum Yaz

4 Yorum