Papağanlar

Papağan Bakımı

5/5 - (1 vote)

Uzun yıllar yaşayabilen Papağanların yaşamlarını sağlıklı ve mutlu bir şekilde geçirebilmesi için bakımına gerekli özenin gösterilmesi gerekir.

Çok çeşitli Papağan türleri olsa da bakımları hemen hemen aynıdır. Papağan türlerinden bazıları ve en bilinenleri şunlardır: Kongo Kırmızı Kuyruk Jako Papağanı, Cennet Papağanı, Sevda Papağanı, Sultan Papağanı, Senegal Papağanı, Eklektüs Papağanı, İskender Papağanı, Rozella Papağanı, Patagonya Konur Papağanı, Güneş Konur Papağanı, Gökkuşağı (Rainbow) Lori Papağanı…

Öncelikle bir Papağan satın alınırken, tüylerinin parlak olmasına, gözlerinde, gagasında, ayaklarında herhangi bir sorun olmamasına, kısacası sağlıklı olmasına dikkat edilmelidir. Yavru Papağan alınması sahibine daha kolay alışması açısından önemlidir. Aynı Muhabbet Kuşları gibi Papağanlar da omuzlar üzerinde durmaktan hoşlanır. Ancak herhangi bir kızgınlık anında ısırılma olasılığına karşı dikkatli olunmalıdır.

– Papağan bakımında yapılması gerekenler şunlardır:

1- Tırnak Bakımı: Papağanların tırnakları, çok uzun olduğu taktirde hareketlerini zorlaştıracaktır. Bu nedenle tırnakları düzenli bir şekilde kesilmelidir. Tırnak kesimini veterinere yaptırmak da bir çözüm yoludur.

2- Kafes Bakımı: Kafes seçimi Papağanların büyüklüğüne ve özelliklerine uygun olarak seçilmelidir. Papağan Kafesinin temizliğini düzenli olarak yapmak, Papağan’ın sağlığı açısından önemlidir. Bir hafta içinde birkaç kez temizlik yapmak yeterlidir. Kafesin, yem kabının ve suluğun temizliği birlikte yapılmalıdır. Kafesin içinde bulunan suluk, düzenli olarak tazelenmeli ve temizlenmelidir. Ayrıca kafesin tabanına koyulacak olan kuşlar için özel olarak hazırlanmış kumlardan dökmek de faydalı olacaktır.

3- Papağanı Yıkamak: Papağanları yıkamanın doğru olmadığını savunanlar olsa da Papağanların sağlığı için belirli aralıklarla banyo yaptırmak gerekir. Aksi taktirde, tüyleri kuru ve buruşuk gözükecektir. Banyo yaptırırken ılık su ve Papağanlar için özel olarak hazırlanmış spreyler kullanılmalıdır. Haftada bir kez banyo yaptırmak yeterlidir.

Hayvan Sitesi

Yorum Yaz

2 Yorum