Su Kaplumbağaları

Su kaplumbağası güneşi sever mi ?

Su kaplumbağası güneşi sever mi
Rate this post

Su kaplumbağaları sıcak kanlı canlılar olmadıkları için kendi vücut ısılarını kendileri ayarlayamazlar. Bu sebeple bu konuda çevresel koşullardan destek alırlar.

Su kaplumbağalarının bir çok farklı türü bulunmakla birlikte bunların ortak özellikleri zaman zaman bir kütük üzerine çıkıp güneşlenmeleridir.

Eğer doğada su kaplumbağası gördüyseniz, su kaplumbağalarının sırayla bir kütük üzerinde güneşlendiğini de deneyimlemiş olabilirsiniz.

Su kaplumbağaları güneşten aldıkları ısı ile bedenini ısıtırlar. Aksi takdirde vücutları uyuşuk kalmaktadır.

Doğadaki su kaplumbağalarının güneşlenme süresi günde birkaç saatten sekiz saate kadar çıkabilmektedir. Bu güneşlenme süreci sadece kaplumbağayı ısıtmaz, aynı zamanda kabuğunu kurutarak bazı mantar ve sülük çeşitlerini vücudundan temizler.

Su kaplumbağalarının güneşlenmesinin bir yararı da güneş ışınlarındaki UVB (Ultra Violet B) kaplumbağanın D3 vitamini üretmesini sağlamasıdır. D3 vitamini su kaplumbağalarının kemiklerini ve kabuğunu güçlü ve sert olmasını sağlamakta, eksikliğinde kabuk yumuşaması hastalığı olmaktadır.

Su kaplumbağaları güneşlenirken güneş ışınlarından maksimum şekilde istifade edebilmek için bacaklarını yana doğru uzatırlar.

Vücut sıcaklıkları yeterli seviyeye ulaştıkları zaman güneşlenmeyi bırakıp normal hayatına kaldıkları yerden devam ederler.

Sular soğumaya, güneş ışınları azalmaya ve günler kısalmaya başladığı zaman su kaplumbağaları bunu kış uykusunun geldiğine yorarlar ve kış uykusuna yatarlar.

Evcil su kaplumbağalarını güneşe çıkarmak gerekli mi ?

Su kaplumbağa teraryumlarında hayvanın yaşamını idame ettirebilmesi için aydınlatma lambası ve uvb lambası kullanılması önerilmektedir. Bunlar güneşin vazifesini görmektedir.

Bununla birlikte eğer imkan var ise evcil su kaplumbağalarının arada cam olmaksızın direk güneş ışınlarını alması sağlanmalıdır.

Terayumda uvb lambası olmasa olur mu ?

Diyelim ki su kaplumbağasının bulunduğu oda iyi güneş ışığı alıyor, bu durumda uvb lambası kullanmasak olur mu diye soranlar bulunmaktadır.

Doğada su kaplumbağalarının güneşe ulaşmaları kolaydır. Günde ortalama 4-6 saat güneşlenirler.

Oda güneş görse dahi doğadaki kadar güneşlenme imkanı olmayacağı için uvb lambası kullanmak gerekmektedir.

Su kaplumbağasında güneş çarpması riski var mı ?

Su kaplumbağaları doğada kafi derecede güneşlendiklerinde hemen güneşlenmeyi bırakırlar. Yeteri kadar güneşlendikten sonra bir süre daha güneşe maruz kalırlar ise kabukları aşırı ısınır ve güneş çarpması yaşayabilirler. Su kaplumbağaları için güneş çarpması ölümcül olabilen bir durumdur. Bu nedenle eğer evcil su kaplumbağasını güneşlenmeye bıraktıysanız ara ara durumunu kontrol etmelisiniz.

Yorum Yaz