Su Kaplumbağaları

Su kaplumbağası kabuk yumuşaması nedenleri ve çözümü

su kaplumbağası
Rate this post

Kaplumbağanın kabuğu , içindeki narin vücudu için yeterli koruma sağlamaktadır. Bu sebeple kaplumbağa ister akvaryumda ister vahşi doğada olsun, sağlıklı bir kaplumbağa için kabuğunun sert olması şarttır. Evde beslediğiniz su kaplumbağanızın kabuğunun yumuşak olduğunu fark ederseniz, muhtemelen hastadır ve tedavi edilmesi gerekmektedir.

Evcil su kaplumbağalarında kabuk yumuşaması sorunu yaygın olarak yaşanmakta olup bu sorun genellikle metabolik kemik hastalığı adı verilen bir hastalık nedeniyle yaşanmaktadır. Metabolik kemik hastalığına genellikle yetersiz beslenme veya yetersiz aydınlatma neden olmaktadır.

Bu iki faktör kaplumbağanın kalsiyum mekanizmasını etkilemekte kandaki kalsiyumunun yeterince emilememesine yol açmaktadır. Kaplumbağa kabuğunu sert tutan şey kalsiyumdur. Bakteriyel enfeksiyon da kabuk yumuşamasının sebeplerindendir.

Metabolik Kemik Hastalığı Nedir?

Metabolik kemik hastalığı , kalsiyum ve fosfor dengesizliği nedeniyle kaplumbağanın iskelet yapısının, kabuğunun ve plastronunun zayıflamasıdır. Kalsiyum birçok canlı için, özellikle de kaplumbağalar için oldukça önemlidir. Birçok yol ve aktarımda görev yapan biyokimyasal bir haberci görevi görmektedir.

Uygun miktarda kalsiyum olmadan, kaplumbağanızın kabuğu ve iskelet sistemi muhtemelen yumuşak olacaktır. Ek olarak, kaplumbağanın kasları, kalp de dahil olmak üzere kasılmakta zorluk çekebilir. Kaplumbağalar ayrıca kan pıhtıları oluşturamazlar.

Su kaplumbağası kabuk yumuşaması nedenleri

Su kaplumbağasının yavru olması

Yavru su kaplumbağalarının kabukları nispeten yumuşaktır. Bu kabuğun sertleşmesi için aylar, yıllar geçmesi gerekmektedir. Eğer su kaplumbağasını pet shop’tan henüz çok küçük boyda iken satın aldıysanız ona yetişkin kaplumbağaya oranla daha iyi bakmalısınız. Yoksa kolayca kabuk yumuşaması hastalığına yakalabilir.

Yavru su kaplumbağaları için aşağıdaki üç şey çok önemlidir:

  • Bol ve dengeli beslenme
  • Uygun aydınlatma
  • Ortamın temiz olması

Bu hususlara kırmızı yanaklı su kaplumbağası fiyatları başlıklı makalede kaplumbağa teraryumu kurulumu kısmında değinilmiştir.

Kalsiyumdan yetersiz beslenme

Metabolik kemik hastalığının ana sebepleri kandaki kalsiyumdan istifade edilememesi ve besinlerden yeterince kalsiyum alamamasıdır. Piyasada kalsiyum destekli kaplumbağa yemleri bulunmaktadır. Ayrıca marul, roka, havuç, maydanoz, dut ve incir yaprağı gibi kalsiyum açısından zengin yiyecekler verilmelidir.

Tankın aydınlatmasının zayıf olması

Su kaplumbağası tankının aydınlatması sadece görsellik için değildir. Aydınlatma, kaplumbağanızın sağlığında büyük rol oynar. Vahşi doğada, kaplumbağalar UVB ışığına bol miktarda maruz kalır. Kaplumbağalar içeride tutulduğunda, kabuğunun sert ve sağlıklı kalmasını sağlamak için kesinlikle bir UVB ışığına ihtiyaç duyarlar. Kaplumbağanın yumuşak kabuğuna beyaz bir kalıntı eşlik ediyorsa, UVB aydınlatması olmadığı veya yetersiz kaldığı içindir.

Su kaplumbağası tankı aydınlatması için uvb lambası kullanılmalı, mümkünse direk gün ışığı alması sağlanmalıdır.

Su sıcaklığının düşük olması

Eğer su kaplumbağasını su ısıtıcısı olmayan bir teraryumda besliyorsanız hastalanması yüksek olasılıktır. Su kaplumbağaları doğal ortamlarında sıcak bölgelerde yaşadığı terrayum suyunun 26-28 derece civarlarında olması gerekmektedir.

Su sıcaklığı düşük ise veya su kaplumbağası sudan çıktıktan sonra vücut sıcaklığını istenilen seviyeye çıkaramıyor ise (ısıtan aydınlatma lambası gerekir bunun için) kolay hastalanır.

Bakteriyel enfeksiyon

Su kaplumbağalarında bakteriyel enfeksiyon yaygın görülür. Yetersiz veya uygun olmayan beslenme, suyun kirli olması, alanın dar olması gibi sebepler kaplumbağanın bağışıklığını zayıflatır ve bakteriyel enfeksiyonlara davetiye çıkarır.

Bakteriyel enfeksiyonun bir sonucu ise kabuğun yumuşamasıdır.

Su kaplumbağası kabuk yumuşaması nasıl tedavi edilir ?

Öncelikle su kaplumbağasına yaşam için uygun bir ortam sağlayıp sağlamadığınızı kontrol ediniz ve kabuk yumuşaması sorununun olası sebeplerini araştırınız.

Bunun için;

  • Kaplumbağanın ısıtma ve aydınlatma sistemi yeterli mi ?
  • Yaşam alanı temiz ve yeterince geniş mi ?

Kontrol ediniz ve gerekli düzeltmeleri yapınız.

Kabuk yumuşaması sorunu yetersiz kalsiyumdan kaynaklandığı için sorunu çözmek için ona kalsiyum açısından zengin yiyecekler ve kalsiyum takviyeleri vermeniz gerekir. Hastalığın ne kadar başında yakalarsanız tedavi şansınız artar. Ayrıca kabuk yumuşaması sorunu çözülse dahi bir süre daha temkinli hareket etmelisiniz.

Yukarıdaki önlemler yeterli gelmediğinde su kaplumbağası için veteriner kontrolünde antibiyotik kullanmak gerekir.

Yorum Yaz