Su Kaplumbağaları

Su kaplumbağası neden ölür ?

su kaplumbağası ölümü
Rate this post

Su kaplumbağası satın alırken genellikle ömür boyu bakmayı düşünerek satın alırız. Su kaplumbağasının bakımı, çoğu kişinin zannettiğinden zordur. Hobiye başlarken çoğu kişi ufak bir fanus ve bir kutu yem ile su kaplumbağasına bakabileceğini düşünür.

Su kaplumbağasına nasıl basılacağını, su kaplumbağalarının nasıl bir ortamda yaşatılması gerektiğini bilmeyen hayvan sahipleri yavru su kaplumbağasını satın aldıktan yaklaşık bir hafta veya bir ay geçtikten sonra onu ölmüş vaziyette bulmaktadırlar.

Su kaplumbağası neden ölür ?

Su kaplumbağası genellikle ona bakanın tecrübesizliği veya ihmalkarlığı nedeniyle ölmektedir. Su kaplumbağasının başlıca ölüm sebepleri aşağıdadır.

Yanlış beslenme

Su kaplumbağasının türüne göre bir beslenme uygulamak gerekmektedir. Su kaplumbağaları hepçil hayvanlardır, yani hem hayvansal hem de bitkisel besinleri yiyebilirler ama bu onların her besini yiyecekleri anlamına gelmez. Mesela su kaplumbağasına çikolata, cips, ekmek, abur cubur gibi gıdalar verirseniz bir zaman sonra ölür.

Veya dışarıdan toplayıp getirdiğiniz solucanları, böcekleri, salyangozları evcil su kaplumbağanıza verirseniz bu canlılardaki mikroplar su kaplumbağanızı hasta eder ve öldürür. Su kaplumbağalarının yaşadığı habitat ile bizimkisi faklıdır.

Su kaplumbağalarının doğada yaşayanları solucan, böcek, salyangoz gibi şeyleri yerler ama o yörenin canlılarını yerler ve bünyeleri yaşadığı ortamların mikroplarına alışkındırlar. Ayrıca vahşi doğada yaşayan su kaplumbağalarının bağışıklık sistemi kuvvetlidir. Evcil su kaplumbağalarının bağışıklık sistemi zayıftır, bu yüzden doğadan topladığınız canlıları yedirirseniz kolayca hasta olabilirler.

Su kaplumbağalarına zarar veren başka besinler de vardır. Ayrıca sağlıklarını koruyabilmeleri için zaman zaman bazı besin ve vitamin takviyeleri de vermek gerekir. Kısacası su kaplumbağasının türüne göre bir beslenme programı uygulamak gerekmektedir.

Su kaplumbağası yanlış beslenirse ya bağışıklık sistemi zayıfladığı için veya mikrop kaptığı için hastalanır ve ölür.

Uygun olmayan habitat kurulumu

İlk defa su kaplumbağası bakacak kişiler bazen ucuza kaçıp ısıtıcısı, aydınlatması olmayan dar fanuslarda su kaplumbağası bakılabileceğini zannetmektedir. Yaşam alanının dar olması su kaplumbağası açısından başlı başına bir sorundur.

Bir su kaplumbağası için en az 80-100 litrelik tank, kuru bölgeler, suyu ısıtmak için ısıtıcı, sudan çıkan kaplumbağayı ısıtmak için ısıtıcı lamba, d3 vitamini üretsin de kemik ve kabuğu sağlam olsun diye ayrı bir aydınlatma lambası, tankın dibine kum ve hareket edecek, yüzecek, yürüyecek alan gerekir.

Su kaplumbağasına yaşayabileceği uygun bir teraryum kurulmaz ise uzun yaşamaz.

İhmalkarlık

Evcil su kaplumbağalarının bağışıklık sistemi vahşi doğadakiler kadar güçlü olmadığı için enfeksiyon yaşama sıklığı yüksektir. Bu nedenle evcil su kaplumbağalarını sürekli kontrol etmek gerekmektedir. Bir enfeksiyon belirtisi var ise hemen müdahale etmek gerekmektedir. Çoğu acemi su kaplumbağası sahibi enfeksiyonu iş işten geçtikten sonra fark etmekte ve bu aşamada yapılan müdahale çoğu zaman yeterli olmamaktadır.

Bu nedenle su kaplumbağasının bakımı ve hangi hastalıkları yaşayabileceği konusu araştırılmalı ve zaman zaman veterinere götürülmelidir.

Su kaplumbağasını ölüme götüren bazı hastalıklar

A vitamini eksikliği (hipovitaminoz A):Kaplumbağaların uygun olmayan bir diyetle beslenmesi sonucu oluşur. Örneğin, Aysber marulu ile beslenen, sadece et ürünleri verilen veya kalitesiz yemlerle beslenen su kaplumbağalarında hipovitaminoz A geliştirme olasılığı daha yüksektir. A vitamini eksikliği, epidermiste (cildin dış tabakasında) ve mukus üretiminde değişikliklere neden olur. Ağız, gözler, böbrekler ve üst solunum yollarını kaplayan bezler ve zarlar bundan etkilenir. Semptomlar iştahsızlık, uyuşukluk, göz kapaklarının şişmesi (genellikle irin benzeri bir akıntı ile), kulağın şişmesi (kulak apsesi oluşumu nedeniyle), böbrek yetmezliği ve solunum yolu enfeksiyonlarını içerir.

Solunum yolu enfeksiyonları: Kaplumbağalarda solunum yolu enfeksiyonlarının çoğuna bakteriler neden olur ve genellikle A vitamini eksikliğinin ikincil etkisidir. Solunum yolu enfeksiyonu olan kaplumbağaların ağızlarında aşırı mukus (ağızda, burunda ve gözlerde kabarcıklar olarak görülür), burun akıntısı, uyuşukluk, iştahsızlık, hırıltılı solunum, nefes almak için boynun uzaması ve ağzı açık nefes alma veya nefes nefese kalma olabilir. . Enfeksiyon şiddetliyse veya akciğerlere yayılarak pnömoniye neden olursa, kaplumbağanın yüzerken yüzme kabiliyeti etkileneceğinden genellikle yana eğik olarak görülür.

Apseler (vücudun bir dokusunda enfeksiyonlu, irin dolu şişlikler): Cildin herhangi bir yerinde veya evcil hayvanın vücudunda sert, tümör benzeri şişlikler olarak görünür. Sürüngen irin genellikle çok kalın ve kuru olup, süzme peynir dokusu ve kıvamındadır. Apseler genellikle kaplumbağaların kulaklarında gelişir ve başın yanlarında, gözlerin hemen arkasında büyük şişlikler olarak görünürler. Kaplumbağalardaki apseler genellikle A vitamini eksikliği ile ilişkilidir.

Kabuk enfeksiyonları: Bakteri, mantar veya parazitlerden kaynaklanır. Bu enfeksiyonlar genellikle travma, yanık veya ısırıklara ikincildir. Bu enfeksiyonların bazıları, kabuğun katmanlarına derinlemesine nüfuz ederek ülserlere veya kabuğun çukurlaşmasına veya alttaki kemiğe uzanmasına neden olabilir. Kabuğun dış tabakası (keratin) altındaki canlı kemiği korur; kabuk, kabuğun altında bulunan iç organlar için son derece önemli bir koruma şeklidir. Su kaplumbağasının kabuğunun yumuşaması, zayıflaması uvb lambası kullanılmamasından veya yetersizliğinden de kaynaklanmaktadır.

Parazitler :Yuvarlak solucanlar gibi gastrointestinal parazitler, evcil kaplumbağalarda yaygındır. Çoğu durumda, paraziter enfeksiyonlar herhangi bir klinik belirtiye neden olmaz; Rutin bir dışkı muayenesinde tespit edilirler. Şiddetli enfeksiyon ile parazitler ishale veya kilo kaybına neden olabilir ve tedavi gerektirebilir.

Kaplumbağamın hasta olduğunu nasıl anlarım?

Solunum yolu enfeksiyonlarında burun akıntısı şikayeti olmaktadır. Diğer bir çok hastalıkta iştahsızlık ve uyuşukluk gibi şikayetler olmaktadır. Bu belirtileri gösteren kaplumbağa veteriner tarafından görülmelidir.

Su kaplumbağası hastalıkları nasıl tedavi edilir?

A vitamini eksikliği oral veya enjekte edilebilir A vitamini ile tedavi edilir. A vitamini eksikliği tipik olarak düzeltilmesi gereken yanlış beslenmeyi gösterir. Hipovitaminoz A’yı tedavi etmek için aşırı dozda A vitamini meydana gelebileceğinden, tedavi yalnızca veteriner gözetiminde yapılmalıdır.

Solunum yolu enfeksiyonlarına çoğunlukla bakteriler neden olur. Solunum yolu enfeksiyonu olan birçok kaplumbağanın da altında yatan ve düzeltilmesi gereken A vitamini eksikliği vardır. Veteriner hekiminiz, enfeksiyonun nedenini belirlemek için radyografi (X-ışınları) çekmenizi ve kan testleri ve kültürleri çalıştırmanızı önerebilir. Solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisi genellikle ağızdan, enjeksiyon yoluyla veya muhtemelen burun damlası olarak verilen antibiyotiklerin uygulanmasını içerir. Çok hasta kaplumbağalar, hastanede sıvı tedavisi ve zorla besleme dahil yoğun bakım gerektirebilir.

Apseler cerrahi olarak tedavi edilir. Apse açılır, irin boşaltılır ve etkilenen doku ilaçlı bir temizleme solüsyonuyla yıkanır. Apseye neden olan bakteri türünü belirlemek için tipik olarak bir apse kültürü önerilir. Topikal ilaç, ayrıca oral veya enjekte edilebilir antibiyotikler de gerekebilir.

Veteriner hekimler genellikle kabuk kırıklarını onarabilir. Kabuk enfeksiyonlarının tedavisi zor olabilir, ancak genellikle enfeksiyona hangi tür organizmanın (virüs, bakteri veya mantar) neden olduğunu belirlemek için mikroskobik analiz ve kültür yapılmasını, kabuğun iyice temizlenmesini ve uygun ilaçlarla tedavi edilmesini içerir.

Gastrointestinal parazitler, solucan öldürücü ilaçlarla tedavi edilir. Dışkının mikroskobik analizinde tanımlanan parazit türü, hangi ilaca ihtiyaç olduğunu belirleyecektir.

Yorum Yaz