Su Kaplumbağaları

Su kaplumbağası sahibini tanır mı ?

Su kaplumbağası sahibini tanır mı
Rate this post

Evde su kaplumbağası besliyorsanız su kaplumbağası sahibini tanır mı diye merak etmişsinizdir. Bir evcil hayvan ile sahibi arasındaki bağ çok güçlü ve güzel bir şeydir. Evde su kaplumbağası besleyenlerden çoğu kaplumbağaların sahiplerini diğer insanlardan ayırt etmediğini söylemektedir. Buna delil olarak da, sahibi kaplumbağayı tutarken veya başkası tutarken kaplumbağanın aynı şekilde davranması gösterilmektedir.

Siz bir kaplumbağaya 10 sene baksanız da eve gelen bir misafir ile size aynı muameleyi yapacak, size ayrıcalık göstermeyecektir. Peki tanımadığından mı yoksa sebep başka mı ?

Su kaplumbağası sahibini tanır mı ?

Su kaplumbağaları insanları birbirinden ayırabilmektedirler. Yani kendisini besleyen kişi ile eve misafir gelen kişiyi birbirinden ayırabilmektedirler. Sahibinin onun hayatında ayrı bir yeri ve önemi olduğunu bilir fakat yine de sanki yabancıymış gibi davranır.

Kaplumbağalar köpekler gibi değildir. Bir çok evcil hayvan sahibine ayrı bir yakınlık gösterir. Su kaplumbağası, sahibinin kendisi için öneminin farkındadır fakat bir köpek gibi cana yakın bir davranış sergilemez. Hatta hiç bir ekstra yakınlık belirtisi göstermez.

Su kaplumbağalarının kafa yapısı diğer evcil hayvanlardan farklıdır. Sahibinin onun için önemli olduğunun farkındadır fakat minnet duygusunu belli etmek için herhangi bir davranış sergilemez. Aslında minnet duyup duymadığı da belli değildir. Muhtemelen sahibinin emeklerinin farkındadır ama buna teşekkür etme ihtiyacı da hissetmemektedir.

Peki bir kaplumbağa neyi umursar, onun için ne önemlidir ?

Kaplumbağa 4 şey için çaba sarf eder

Bir su kaplumbağasının kafasında aşağıdaki 4 şeyden biri vardır ve sürekli bunlar için mücadele eder.

  • Nasıl hayatta kalırım ?
  • Nasıl ve neyle beslenirim
  • Güneşlenmem gerekiyor mu ?
  • Üreme için partner arayışı

Su kaplumbağanın hayatta kalma dürtüsü

Siz su kaplumbağasının ortamını temiz tutarak, onu besleyerek ve yaşaması için gerekli ortam hazırlayarak ona bakıyorsunuz. Bunları yapsanız da ve su kaplumbağası bunları yapanın siz olduğunu bilse de önceliği size minnet duymak değil yaşamını idame ettirmektir.

Su kaplumbağalarının önceliği canını korumaktır. Tehlikeli olabilecek her şeyden sakınmaya çalışır. Bu yüzden korkakça tabir ettiğimiz davranışlar sergiler. Yaşadığı bölge onun için tehlikeli ise hemen oradan ayrılmaya çalışır, bunu yapamaz ise saldırganlaşır.

Küçük fanuslarda yaşatılmaya çalışılan su kaplumbağalarının çabuk ölmesi veya kendini besleyenin parmağını ısırmaya çalışması bu yüzdendir. Su kaplumbağasının önceliği kendi canıdır, yavru bakımı düşüncesi veya yavruları için kendini feda etme güdüleri de yoktur.

Beslenme

Can emniyetini sağlayan kaplumbağanın diğer önceliği beslenmedir. Ortamda yiyecek var ise onları yemek peşindedirler. Oyuncak veya başka materyalle ilgilenmezler, sürekli yemeyi düşünürler.

Güneşlenme

Su kaplumbağalarında güneşlenmenin hayati önemi bulunmaktadır. Su kaplumbağaları vücut ısılarını normale getirebilmek için güneşten yararlanırlar. Evlerde güneşten istifade etmeleri için uvb ve aydınlatma lambaları kullanılır.

Güneş hem su kaplumbağasını ısıtır hem de D3 vitamini sentezlemesini sağlayarak kabuk ve kemiğinin sert kalmasını sağlar. Eğer bu olmaz ise kaplumbağa uyuşuk kalır, ayrıca çabuk hastalanır.

Ayrıca yeterince güneşlenemeyen veya uvb ışını alamayan su kaplumbağalarında kabuk yumuşaması hastalığı meydana gelmektedir. Kabuk yumuşaması hastalığı ölümcül olabilmektedir.

Üreme

Su kaplumbağaları yalnız yaşamayı sorun etmez ama zamanı gelince üreme eğiliminde olurlar. Ortamda karşı cins bir kaplumbağa var ise çiftleşmek isterler. Genlerini yeni nesillere geçirme isteği su kaplumbağalarında da vardır ve bu uğurda hemcinsleriyle kavgaya tutuşabilirler.

Su kaplumbağalarının üreme kavgaları genelde yaralayıcı olmamaktadır.

Yorum Yaz