Sürüngenler

Akdeniz Bukalemunu

Akdeniz Bukalemunu
4/5 - (4 votes)

Akdeniz Bukalemunu

Akdeniz Bukalemunu; doğada Türkiye, Suriye, Cezayir, Tunus, Mısır ve İsrail gibi ülkelerde görülen, diğer Bukalemun türlerinden kafasının üstünde yer alan çıkıntı sayesinde ayrılan bir kertenkele türüdür.

Genel Özellikler

Akdeniz Bukalemunu’nun kafasında çıkıntı bulunmasının yanı sıra vücudu basık bir yapıdadır. Sırtında büyük ve sert pullar bulunur. Gözleri büyük ve yuvarlaktır. Görme duyusu çok gelişmiştir. Gözlerini her bir yana çevirebilir ve arkası dahil her yeri görebilir. Kuyrukları uzun ve ince yapıdadır. Bu sayede ağaç dallarının üzerinde rahatlıkla durabilir.

Renkleri bulundukları ortama göre değişiklik gösterir. Strese girdiğinde, ısı ve ışık değişimlerinde, çiftleşme dönemlerinde kısacası farklı farklı durumlarda istediği renge bürünebilir. Yani tek bir renge sahip değildir. Hızlıca renk değiştirme yeteneğine de sahiptir.

Havaların soğuduğu tarihlerde kış uykusuna yatmaz ancak çok hareketsizleşir.

Beslenme ve Yaşam Alanı

Akdeniz Bukalemunu, bulabildiği tüm böcekleri yer. Sinek ve çekirge ana besin kaynağıdır. 10 cm.’ye kadar uzatabildiği dili sayesinde avını kolayca yakalar. Dili yapışkan bir yapıdadır ve çok hızlıdır.

Akdeniz’e kıyısı olan hemen hemen tüm ülkelerde görülen bu Bukalemun türü, genel olarak ağaç dallarında yaşar. Kuyruğu ve elleri sayesinde dalların üzerinde sıkıca durur. Pek hareketli olmamasına rağmen renk değişimleri sayesinde avcı hayvanlara karşı kamufle olur.

Akdeniz Bukalemunu teraryum’da bakılabilir mi?

Akdeniz Bukalemunu, Yemen Bukalemunu gibi türlerin aksine esaret altında kolay kolay yem kabul etmemektedir. Pek çok denemeye rağmen özellikle doğadan toplanıp teraryum’da beslenmeye çalışılan bu Bukalemunlar hiçbir şekilde yem yememiş ve ölümlerle karşılaşılmıştır. Bu nedenle ev ortamında beslenmeye pek de uygun canlılar değildir.

Doğada görülme yerleri:

Akdeniz Bukalemunu Görülme Yerleri

Çiftleşme ve Üreme

Çiftleşme dönemi yaz ayından itibaren başlar. Çiftleşmenin ardından dişiler Eylül-Ekim aylarında 30’u aşkın yumurta bırakabilir. Yumurtalar toprakta kazılarak açılan derin çukurlara bırakılır.

Yorum Yaz