Sürüngenler

Bukalemun Beslenmesi ve Bakımı

Bukalemun Beslenmesi ve Bakımı
4.1/5 - (16 votes)

Sürüngenler arasında belki de bakımı en zor olan hayvanlardan biri Bukalemun‘dur. Kedi, Köpek, Kuş gibi diğer hayvanlardan çok daha zor olan Bukalemun bakımı, büyük bir emek ve sabır ister.

Bukalemun Beslenmesi ve Bakımı

Sürüngenleri ve özellikle Bukalemunları doğal ortamlarına en yakın bir şekilde beslemek gerekir. Aksi halde alışkın olmadıkları bir ortamda kolaylıkla strese girerek sağlıklarını yitirebilirler.

Bukalemun Teraryumu

Sıcaklık ve Nem

Öncelikle Bukalemun’un boyutuna göre bir teraryum seçerek işe başlayın. Bukalemunun rahatça gezebileceği ve ferah bir teraryum tercih edilmelidir. Gündüz vakitlerinde teraryumun için 28-30 derece arasında, geceleri ise ısı en az 18 derece olmalıdır. Teraryum içerisine bir adet termometre koyarak ısı oranı tespit edilebilir.

Sıcaklığın yanında Bukalemun için önem arz eden bir başka konu ise “nem”dir. Gündüz saatlerinde nem %50 civarında, geceleri ise %80 civarında olmalıdır.

Işıklandırma

Özellikle güneşten yeteri kadar yararlanılamayan kış ayları için teraryumun içerisi ışıklandırılmalıdır. Yaz kış günün belirli saatlerinde açık olması gereken UV lamba ve aydınlatma kullanılmalıdır. UV lamba, sürüngenlerin güneşten faydalanmasını sağlar. Bunun yanında D vitamini ihtiyaçlarını giderir. Burada unutulmaması gereken en önemli husus ise, UV lambası’nın doğrudan verilmesidir. Camdan yansıtılan lambanın Bukalemunlara hiçbir faydası olmayacaktır. İlginç bir şekilde, web sitelerinin bu bölümü de oyunlaştırmaya yönelik bir eğilim görüyor, yani ünlü oyun geliştiricisi Poki, yayınlanan, bu makalede tartışılan ve geliştirilen tüm özellikleri etkileyebilecek bir prototip oluşturmaya başladı.

Işıklandırma sayesinde göz alıcı renkleri bulunan Bukalemunlar, en parlak ve en canlı görünümlerine kavuşacaktır.

Bukalemun Beslenmesi

Bukalemunlar ağırlıklı olarak canlı yemlerle beslenmelidir. Verilecek olan cansız bir yemi kabul etmeyeceği için, bulabildiğiniz her türlü, sinek, çekirge ve böceği afiyetle yiyecektir. Yavruluk döneminde bu yönde beslenme yapıldıktan sonra, 3 aylık olduklarında beslenme şekli değişir.

Bu dönemin ardından sadece böceklerle beslemek sağlıklarına zarar verir. 3 aylık dönemden sonra beslenmede çeşide önem verilmelidir. Verilecek olan böceklerin ve çekirgelerin yanında taze yeşillikler de menülerine eklenmelidir. Vitamin ve kalsiyum ihtiyaçları için yiyeceklerinin üzerine sürüngenler için kolaylıkla bulunabilen vitamin damlaları damlatılabilir. Beslenmesinin yanında, teraryum içerisinde her zaman bir kap içinde temiz ve taze su bulunmalıdır.

Bukalemun

Bukalemun Türleri

Bilinen en yaygın Bukalemun türleri şunlardır: Akdeniz Bukalemunu, Brokesia Micra, Panter Bukalemunu, Jackson Bukalemunu, Yemen Bukalemunu…

Bukalemun cinslerinin bakımı birbirine benzese de, bazı küçük farklılıklar bulunmaktadır. Tüm Bukalemun türlerinin tek tek bakımının açıklaması için bu başlığı takip edebilirsiniz.

Yorum Yaz

2 Yorum

  • Merhaba iskenderundayiz evinizin kapısında kuyruğunu saymazsak 10cm lik bukalemun bulduk kızım bırakmadı hava rüzgarlı üşür diye bir kutuya aldık ormana bırakalım diyoruz ama yaşar mı acaba