Sürüngenler

Uromastyx

Uromastyx
Rate this post

Uromastyx Bakımı

Uromastyx, otçul beslenme sistemine sahip olan ve gününün çoğunu güneş altında yatarak geçiren bir kertenkele türüdür. Yaşam alanları genellikle taşlık ve kayalık bölgelerdir.

Genel Özellikler

Genel olarak otçul beslenen Uromastyx, bazen yakalayabildiği böcekleri de yer. Yırtıcı hayvanlardan yer altında bulunan çukurlara saklanarak kurtulan bu sürüngen türünün boyu 1 metreyi bulabilir. Bazı türleri 25-30 cm. bazıları ise 100 cm.’ye kadar büyür. Yumurtadan yeni çıkan yavrular ise ortalama 7 cm.’lik bir boya sahiptir.

Uromastyx, renk değiştirebilen bir canlıdır. Sıcak ve soğuk havalarda farklı renklere bürünür. Sıcak havalarda rengi açar, soğuk havalarda ise koyu bir renk alır. Güneş altında uzun süre durduklarında da renkleri siyaha yakın bir koyuluğa ulaşır.

Teraryum’da Bakım

Uromastyx’i evde beslemek zahmetli ve maliyetli bir iştir. Boyları 1 metreye kadar ulaşabildiğinden dolayı çok büyük teraryumlarda bakılmaları gerekir. UV lamba’ya ve saklanabilecekleri mağra benzeri alanlara ihtiyaç duyarlar. Çok iyi birer kazıcı oldukları için taban malzemesi olabiliğince derin olmalıdır. Doğada yırtıcı hayvanlardan, toprağı kazarak açtıkları çukurlara girerek kurtulurlar. Bu nedenle teraryum ortamında böyle bir alana ihtiyaç duyarlar.

Teraryum’un bir kısmına ışıklandırma bölgesi, diğer kısmına serin bölge oluşturulmalıdır. Işıklandırma bölgesine hem UV lamba hem de ısıtıcı lamba yerleştirerek bu bölgenin sıcaklık derecesi 40 derecenin üzerine çıkarılmalıdır. Diğer bölgede ise, Uromastyx’in istediği zaman o bölgeye geçerek serinleyebileceği bir alan olmalıdır.

Bu canlılara teraryum’da bakmaya karar verildiğinde, doğalarına en yakın ortam sağlanmalı ve mutlu olmaları sağlanmalıdır. Uygun şartlar sağlanmadığında kolaylıkla strese girebilirler.

Uromastyx

Beslenme

Uromastyx, daha öncede belirtildiği gibi otçul olarak beslenir. Beslenmelerinin neredeyse %99’u yeşillik ve sebzelerden oluşur. Teraryum ortamında; marul, karahindiba, kıvırcık, doğranmış havuç ve salatalık, brokoli olmak üzere hemen hemen her yeşilliği ve sebzeyi yerler. Ancak ıspanak ve lahana vermekten kaçınmak gerekir. Bu gibi sebzelerin içerisinde bulunan oksalat, kalsiyum’un kana karışmasına engel olacağı için sağlık açısından zararlıdır. Aşırıya kaçmamak kaydıyla haftada birkaç defa çeşitli meyveler de verilebilir.

Su ihtiyaçlarını sadece yedikleri besinlerden karşılar. Teraryum’a su kabı koymak nemi yükselteceği için, bu durum Uromastyx’in pek hoşuna gitmeyecektir.

Haftada 1 defa yiyecekleri, kalsiyum ve vitamin damlalarına bulanarak verilmelidir.

Üreme

Uromastyx, çiftleşmenin ardından 50’ye yakın yumurta bırakır. Yumurtalar, 60 gün sonunda çıkmaya hazır hale gelir. Yavrular 7-8 gr. ağırlığında doğar.

Yorum Yaz